Jaki NB?
- Chinczyk
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Jak się biega? Hmmm.... jeszcze ich nie "wymęczyłem" - 30 km na razie. Bardzo miękie, ale zdecydowanie dla osób z wysokim podbiciem.
System wiązania jest genialny, nie wiem jak to zrobili, ale stopa jest w bucie nieruchoma, a przy tym nie czuć ucisku. Pięta jest mocno amortyzowana - żadnego "echa" w kolanach i kostkach.
Generalnie muszę jeszcze trochę w nich pobiegać by dobrze je sprawdzić. Z wad zauważyłem małą przepuszczalność. Przy temperaturze 20 C byłe dość wilgotne w środku. Przy 30 C to może być problem.
1021 były na Broniewskiego, i to po 260 (czyli sądze że puściłby za 240 - 230), ale mały wybór rozmiarów.
System wiązania jest genialny, nie wiem jak to zrobili, ale stopa jest w bucie nieruchoma, a przy tym nie czuć ucisku. Pięta jest mocno amortyzowana - żadnego "echa" w kolanach i kostkach.
Generalnie muszę jeszcze trochę w nich pobiegać by dobrze je sprawdzić. Z wad zauważyłem małą przepuszczalność. Przy temperaturze 20 C byłe dość wilgotne w środku. Przy 30 C to może być problem.
1021 były na Broniewskiego, i to po 260 (czyli sądze że puściłby za 240 - 230), ale mały wybór rozmiarów.
"Bo kiedy długo patrzysz w otchłań,
otchłań zaczyna patrzeć w Ciebie."
otchłań zaczyna patrzeć w Ciebie."
- Cirrus
- Wyga
- Kontakt:
... ja z czystym sumieniem moge polecic NB 716 o ktorych wspomnial Kledzik. Dobra amortyzacja i przyzwoite trzymanie w zblizonym do neutralnego prowadzeniu stopy. Cena polkowa 239 pln. Moze nie sa tak ladne jak 1022 ;) ale napewno sa warte tych pieniedzy.
Pozdrawiam: Cirrus
========================
potrafie tyle ile mysle, ze potrafie
========================
potrafie tyle ile mysle, ze potrafie
-
- Zaprawiony W Bojach
Mój Piotr biega w NB 855 - ma hiperpronacjê.
To but-czo³g, niesamowicie sztywny. Dla kogo¶, kto potrzebuje mocnego trzymania stopy, ¿eby nie lecia³a do wewn±trz, NB 855 wydaje siê idealny.
To but-czo³g, niesamowicie sztywny. Dla kogo¶, kto potrzebuje mocnego trzymania stopy, ¿eby nie lecia³a do wewn±trz, NB 855 wydaje siê idealny.
- Ojla
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: 3:43:37
- Kontakt:
A czy mogłabyś Joy opisać go dokładniej? Moje NB 715 (stability) okazały się za twarde w pięcie, tzn pięta boli mnie bardzo (tak jakbym miała ją obitą). Czy 855 też mają taką sztywną piętę? Czy stabilizacja stopy polega także na podtrzymaniu śródstopia? Może źle biegam? Na razie to właściwie nie bardzo nawet mogę, bo wyszło na to, że muszę kupić nowe buty. Chętnie z podtrzymaniem śródstopia, ale stosunkowo miękkie (nie takie z piętą ze stali).
Jola
Jola
Pozdrawiam, Jola
- blablapunktde
- Zaprawiony W Bojach
ja proponuje zadnych... jak na produkt europejski (prod. w Angie slaba jakosc!!!!!!) mmimo iz sa wygodne NB 830....
z Asicsem, Adidasem jestes lepiej obsluzony i dluzej...
z Asicsem, Adidasem jestes lepiej obsluzony i dluzej...
-
- Zaprawiony W Bojach
No tutaj musia³by siê wypowiedzieæ Piotr, bo ja w tych butach nie biega³am, utopi³abym siê w tych kajakachQuote: from Ojla 1 on 9:28 am on May 28, 2003
A czy mog³aby¶ Joy opisaæ go dok³adniej?

Zapytam go, mo¿e co¶ napisze.
Tak na szybko mogê powiedzieæ o jego odczuciach tyle, ¿e buty wyda³y mu siê dosyæ ciê¿kie, bardzo twarde, dobrze amortyzuj±ce i mocno podtrzymuj±ce ³uk stopy. Pierwszy bieg by³ bardzo obiecuj±cy, poniewa¿ nie odczuwa³ ¿adnego bólu w stopach, co by³o zawsze Piotra udrêk±.
Zapytam o szczegó³y.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Ojla, NB 855 sa bardzo twarde i dla naprawdę cięzkich biegaczy. Tobie nie polecam.
Pod pałacem widziałem chyba Adidasa SuperNova Control, gdzieć mozna dostać Asicsy 1070, 1080 lub 2080 (każde z tej trójki powinne być dobre). Przejdź się moze pod hotel Marriott - tam ktoś wspominał, że w takim małym sklepiku mają trochę butów (ja kojarzę, zę tam nawet chyba mają FILA) albo pod PKiN.
Pod pałacem widziałem chyba Adidasa SuperNova Control, gdzieć mozna dostać Asicsy 1070, 1080 lub 2080 (każde z tej trójki powinne być dobre). Przejdź się moze pod hotel Marriott - tam ktoś wspominał, że w takim małym sklepiku mają trochę butów (ja kojarzę, zę tam nawet chyba mają FILA) albo pod PKiN.
- Ojla
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: 3:43:37
- Kontakt:
Dzięki Fredziu za podpowiedź. Wybiorę się tam dzisiaj.
Jola
Jola
Pozdrawiam, Jola
- ART
- Stary Wyga
Chciałbym się podpiąć pod pytanie o typ buta - niedawno zakupiłem NB 705, dopiero później trafiłem na forum i dowiedziałem się że istnieją specjalne buty dla pronatorów (w sklepie nikt nie potrafił mi odpowiedzieć na pytanie czy ten akurat model jest dla mnie właściwym). - czyli pytanie moje brzmi - czy NB 705 jest butem dopuszczalnym dla osób z płaskostopiem, i kolejne pytanie gdzie oprócz tego forum można w sieci znaleźć informację na temat tego i w przyszłości innych modeli butów pod kątem wyboru obuwia dla osób z płaskostopiem
GG 8441181
-
- Zaprawiony W Bojach
Jezeli masz pronacje to NB 705 jest fatalnym zakupem! To typowy but dla supinatorow. Nie chcialbym byc zlym prorokiem obawiam sie jednak, ze (o ile naprawde masz pronacje oczywiscie) bieganie w tym bucie musi sie skonczyc dla Ciebie urazem stawu kolanowego, a moze i biodrowego.Quote: from ART on 4:27 pm on May 29, 2003
Chciałbym się podpiąć pod pytanie o typ buta - niedawno zakupiłem NB 705, dopiero później trafiłem na forum i dowiedziałem się że istnieją specjalne buty dla pronatorów (w sklepie nikt nie potrafił mi odpowiedzieć na pytanie czy ten akurat model jest dla mnie właściwym). - czyli pytanie moje brzmi - czy NB 705 jest butem dopuszczalnym dla osób z płaskostopiem, i kolejne pytanie gdzie oprócz tego forum można w sieci znaleźć informację na temat tego i w przyszłości innych modeli butów pod kątem wyboru obuwia dla osób z płaskostopiem
Wyczerpujace opisy i charakterystyke butow znajdziesz np. na stronie sklepu internetowego Road Runner Sports http://www.roadrunnersports.com
kledzik
- ART
- Stary Wyga
cholera to niedobrze, faktycznie jestem pronatorem - już jako dziecko zalecano mi wkładki do butów, buty kupiłem całkiem niedawno - niestety sklep nie przyjmuje zwrotów. Dosyć trudna sytuacja mam je zaledwie od kilku dni 

GG 8441181
-
- Zaprawiony W Bojach
ART, jezeli masz wkladki ortopedyczne to jeszcze nie wszystko stracone. Przez ciekawosc zrobilem sobie niedawno komputerowa analize biegu wkladajac moje wkladki do butow cushion (czyli takich jak Twoje). Stopa ukladala sie moze nie idealnie prosto ale odchylenie bylo nieznaczne. Kupno wkladek (tych z prawdziwego zdarzenia, robionych na miare) to wydatek porownywalny z kupnem niezlych butow, bez watpienia jednak konieczny. Moze w Polsce kasa chorych zwraca za wkladki?
kledzik
kledzik
- wojtek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 30:59
- Życiówka w maratonie: 2:18
- Kontakt:
A gdzie sie podzial przedstawiciel NB ? Czyzby byl tak anemiczny , ze nie ma sily stukac w klawisze ?
Tylko wspomnialem o grupie testujacej a juz goscia zmiotlo . W ten sposob ani on nie zarobi ani bieganie sie w kraju nie rozwinie .

Tylko wspomnialem o grupie testujacej a juz goscia zmiotlo . W ten sposob ani on nie zarobi ani bieganie sie w kraju nie rozwinie .
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
- Pirx
- Stary Wyga
Ja wlasnie sprawilem sobie 1022, niestety nie do dostania w Krakowie, musialem specjalnie jechac do Katowic. Niemniej na prawde warto, przebieglem juz jakies 70 km, na prawde dobry but.
[b][url=http://www.republika.pl/maraton2003/]KKB "Dystans"[/url][/b]