Pulsometr a Sporttester

lazan
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam

Jestem osoba, ktora od 10 miesiecy stara sie czynni ei aktywnie spedzac zcas. (biegam po okolo 4 razy w tygodniu). Ukonczylem 2 dni temu maraton w Krakowie. Obecnie chce troszke profesjoalniej podejsc do tematu i sie zastanawiam co kupic Pulsometr - oto jego parametry:
* TĘTNO  AKTUALNE
* PROGRAMOWANE STREFY WYSIŁKU
* WIZUALNA I DŹWIĘKOWA SYGNALIZACJA PRZEKOCZENIA STREF
* POMIAR ZUŻYCIA KALORII
* ZEGAREK (PODŚWIETLANY WYŚWIETLACZ - INDIGLO)
* STOPER, KALENDARZ
* WODOSZCZELNY - NADAJE SIĘ TEZ DO PŁYWANIA
* BEZPRZEWODOWE PRZEKAZYWANIE DANYCH Z SONDY

Cena 89 zl

czy  sporttester a moze jaki tani polar ( np A1)?
Prosze o Wasze opinie choc ze wzgledu na cene pulsometr wydaje mi sie zdecydowanie najatrakcyjniejszy.
Adam
PKO
Awatar użytkownika
romek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z tego, co wiem to ten model (rozumiem, ze z allegro), chyba nie posiada funkcji miedzyczasow - moze sie myle, ale w Twoim przypadku moze to byc spory mankament. No chyba, ze bedziesz mial tez normalny stoper, ale moim zdaniem, to troche malo wygodne. Marka tez chyba nieznana, wiec nie wiadomo jak sie sprawuje w praktyce.
MarekC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja mam właśnie tani pulsometr kupiony na allegro i dodam tyle że jeśli kogoś nie stać na coś droższego (>600 zł) z polara i nie myśli o złamaniu 3h to jest to wystarczające. A1 zdaje się wogóle nie ma zegarka. No co do międzyczasów to rzeczywiście mi tego brak. Ale do treningu amatorskiego wystarcza.
lazan
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Do Marka:

A taki pulsometr wystarcza na jaki czas (ile godzin) Czy cos szwankuje, zacina sie, jakies masz doswiadczenia zwiazane z nim???

Czy poz amiedzyczasami brak jaki innych waznych funkcji???
Adam
MarekC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

no więc tak: ja mam Scalę 420 (kupiłem za 122 zł na allegro): 6 programowalnych stref, stoper, 3 budziki(nie wiem na cholerę), timer (odliczanie do tyłu), zegarek, data, podświetlanie.
RHM podczas treningu podaje aktualne tętno, czas treningu może pikać przy przekroczeniu stref (można wyłączyć), można w czasie treningu (tzn. nagrywania) uruchomić timer lub stoper, przełączyć na zegarek - nie powoduje to wyłączenia trybu treningu. Po zakończeniu treningu (nagrywania) podaje: -czas treningu, czas w strefie, czas ponad strefą, maksymalne tętno, średnie tętno, ilóść spalonych kcal, (? chyba wszystko ale nie mam przy sobie więc piszę z głowy)

Baterie można wymienić samemu: w nadajniku przez odkręcenie zaślepki, w zegarku 4 śrubki.

Używam od jakiegoś miesiąca (więc co do żywotności baterii nic nie mogę powiedzieć) - brak jakichkolwiek zastrzeżeń, tzn. użytkownicy pisali że Polary też głupieją pod przewodami z prądem, ale nawet jak biegam po ulicach to po skończonym tereningu są rozsądne wyniki tzn. mimo pikania i pokazywania podczas biegu wb2 np. 89 bpm czas poniżej strefy nie jest szokujący.
Te międzyczasy przydały by się jak biegam np. 6*1000 żeby zegarek sam zapamiętał poszczególne pomiary, no i jeszcze Polar mas taką  fajną możliwość że może robić toto przy zbiżeniu do nadajnika (nie trzeba naciskać guziczków) zresztą Polar to chyba Mercedes jeśli chodzi o RHM, ale mnie na to nie stać. Zresztą pewien doświadczony biegacz pytany o RHM wogóle odradzał zakup: "kup se lepiej buty i strój startowy".
Dodam jeszcze że przeważnie używam jednej strefy tętna (pisze bo w ofercie brak informacji o ilości stref).

Wiem że ta oferta za 89 zł nie dotyczy Scali ( a na allegro coś nie mogę wejść od 2 dni) ale z tego co pamiętam sprzęt ma podobne parametry, sprzedający pisał że jest 'made in germany', 3 lata gwarancji.
I mogę powiedzieć tak: gdybym miał kupę kasy kupiłbym dobrego Polara, ale w chwili obecnej bez wachania zdecydowałbym się na zakup tego za 89 zł, facet dał ofertę na kilka sztuk więc napewno nowe, sprzedający to przeważnie ludzie którzy kupują sprzęt na wyprzedażach w Niemczech, więc stąd takie ceny, no i 89zł to nie taki znów majątek, a ustrojstwo spełnia swoje zadanie, może jak nazbieram kasy (?) to kiedyś Polar, ale na razie za rasztę (600 - 89) można kupić dużo butów.
Aha Polary mają duuużżżooo fajnych funkcji.

(Edited by MarekC at 9:19 am on May 13, 2003)
lazan
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

dzieki za wyczerpujace dane :-)))))
chyba sie zdecyduje na ten pulsometr za 89 zl.
czyli nie za czesto sie zacina ten pilsometr Twoj???
ja osttanio w Cracovia maratob uzywalem Polar A1 i przez 2 minuty mialem tetno 180 a bieglem w tempie 5-5:20 na minute.  wiec tez sie zacinaja, po chwili bylo juz 140
Adam
MarekC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

czasami mu się zaczka (linie energetyczne, inni biegacze z RHM, chyba bieganie 'na głodnego'), ale jeszcze nie udało mu sie mnie zdenerwować - wręcz przeciwnie przeważnie poprawia mi humor.
lazan
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

ok, dzieki :-))))
Adam
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ