Jaki producent butów?

kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Lezan ma racje! Dzisiaj z ciekawosci ogladnalem najstarsze z moich sportowych butow. Nie sa one co prawda biegowe ale marszowe. Jakiez bylo moje zdziwienie gdy zobaczylem, ze sa na pietach starte od zewnetrznej strony. Nie ulega zas watpliwosci, ze mam silna pronacje (robilem specjalistyczne badania) ! Strach pomyslec co by sie stalo gdybym kierujac sie starta podeszwa zaczal biegac w butach cushion (tzn. dla supinatorow) , poglebiajac w ten sposob tylko moja wade.

Serdecznie namawiam kolezanki i kolegow biegaczy do wizyty u ortopedy przed udaniem sie na zakupy. Nie pomoze najlepsza amortyzacja, ani codzienne picie zelatyny - jezeli biegac bedziecie w nieodpowiednich butach, zniszczycie sobie kolana.

kledzik
PKO
Awatar użytkownika
fridek
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Thx za wszystkie informacje. No namówiliście mnie na wizytę u lekarza. A zdaje się, że i tak będę musiał się przejść do sportowego. Nowe buty nie uciekną. Obecne w sumie to były tylko tak na "zastępstwo" i prawde mówiąc, to wogóle już bieżnika na nich nie ma :D
fridek
Awatar użytkownika
fridek
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Tylko się zastanawiam skąd wy to wszystko wiecie :) W każdym razie moje gratulacje dla waszych zasobów wiedzy w tej dziedzinie ;)
fridek
foma
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak już będziesz się na coś wiedział bliżej o swoich stopach a biegasz na różnych nawierzchniach to rozważ  buty trailowe.W moim odczuciu są najbardziej wszechstronne.Przy tej zniżce może adidas coolmax trail. To jest but który pewnie kupię pod koniec tego roku jak spadnie cena. Albo Adidas response trail znacznie tańszy.I jeszcze jedno kup sobie buty znacznie większe niż normalne do chodzenia. Ja np. biorę 1,5cm większe.
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ponizsze rysunki juz kiedys na forum zamieszczalem, mysle jednak ze warto zrobic to raz jeszcze.

Obrazek

Uwaga fomy jest bardzo sluszna, buty musza byc min. o 1 numer wieksze od normalnych (1 cm) . Z lewej but dopasowany niemal idealnie (0,5 cm zapasu) . Widzimy, iz w fazie odbicia stopa bedzie miala za malo miejsca. Z prawej but o 1 numer wiekszy (1 cm zapasu) . Dobrze jest dobierajac obuwie biegowe stanac na palcach wlasnie.

Obrazek

Nie mozemy jednak przesadzic. Jezeli uda nam sie zasznurowanego buta sciagnac z nogi w pokazany powyzej sposob znaczy, ze jest on za duzy.

kledzik

(Edited by kledzik at 1:35 pm on July 24, 2003)
muggz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

gorąca prośba, kledzik...

odświeżam ten wątek w kontekście Twojej wypowiedzi powyżej. nie widzę tych rysunków - czy mógłbyś umieścić je raz jeszcze (zwłaszcza ten drugi, czyli kiedy rozmiar jest już za duży)?

moje dwumiesięczne :) poszukiwania buta (pozdrawiam Fredzio!) są na finiszu i pozostało już tylko dobrać rozmiar...
[i]The things you own end up owning you.[/i]
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zalatwione!

kledzik
muggz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach