Skarpety

Awatar użytkownika
Mikael
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zauważyłem, że na forum bardzo mało miejsca zajmują skarpety i ich sprawa, dominują buty. Ostatnio jednak Ktoś (nie pamiętam Kto:)  ) zauważył, że dolegliwości nóg i stóp zwłaszcza mogą wynikac ze złych skarpet, a nie butów.

Tak więc: jakie są Wasze doświadczenia w tej sprawie? Jakich skarpet używacie? Gdzie je kupujecie? itd. itp.
Któż jak Bóg!
PKO
Awatar użytkownika
Dawidek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Kiedys biegałem w zwykłych frotowych, aktualnie biegam w skarpetkach dla biegaczy w GoSport. Kupuje je oczywiscie w naszym Go w Katowicach - 3 pary za 20 zł - są super.
Na zawody - szczególnie maratony mam specjalne skarpetki z Reeboka, a na super upały jeszcze tak zwane stopki :hej:
[i]Chłopcy się męczą i nużą, chwieją się słabnąc młodzieńcy, lecz ci, co zaufali Panu, odzyskują siły, otrzymują skrzydła jak orły: biegną bez zmęczenia, bez znużenia idą.[/i]
                                   ( Iz 40, 30-31 )
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia

Nieprzeczytany post

ja tez zaczynalem od bawelnianych frotte, ale po kilku miesiacach meczarni dalem sobie spokoj.

Mam kilka marek skarpetek. Z gornej polki to newline coolmax i bodajze domyos dwuwarstwowe z decathlona, uzywam ich jako glownych racersow. Dodatkowo mam takie tansze do biegania, kupione w Carefour i jeszcze firmy conti, tez nie za drogie (w porownaniu z racersami).

Generalnie, zwracam uwage na sklad materialowy i plaskie szwy.
kto biega ten nie lebiega
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Niemieckie pismo "Condition"podaje w najnowszym wydaniu wyniki testu, ktoremu podano 14 najpopularniejszych skarpetek dla biegaczy. Oto wyniki. Kolejnosc od najlepszych do najgorszych. Duzymi literami nazwa producenta, malymi model

FALKE ru3 protection
FALKE ru4 running light
ERGEE SYMPATEX new dimension
HUDSON pulse 190
ASICS coolmax
ASICS stable foot
NIKE ergonomic
NIKE authentic runner
NIKE seamless
NIKE non friction cross training
X-SOCKS speed one ultra light
X-SOCKS silverfoot sky runner
X-SOCKS sport running

Ja biegam w "Falkach" i sa one po prostu rewelacyjne! Trzeba sie jednak liczyc z wydatkiem ok. 8-9 euro.

kledzik
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na czym polega rewelacyjno¶æ tych Falków?

Ja biegam w skarpetkach Newline coolmax.
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from joycat on 3:33 pm on May 8, 2003
Na czym polega rewelacyjność tych Falków?

Ja biegam w skarpetkach Newline coolmax.
Najwazniejsza zaleta skarpet firmy Falke to fakt, iz sa one idealnie dopasowane do nogi. Nie dosc, ze skarpetka prawa rozni sie znacznie od lewej (sa oczywiscie oznaczone) to produkuje sie osobne modele dla pan (RU3) i panow (RU4). Stopy pan i panow sa przeciez zazwyczaj inaczej zbudowane. Doskonale dopasowanie skarpety minimalizuje mozliwosc powstania obtarc czy odciskow. Pod stopa (w niektorych modelach tylko pod pieta) jest cos w rodzaju dodatkowej miekiej podeszwy, ktora daje nam wrazenie dodatkowej amortyzacji i bez watpienia wplywa na komfort biegu.
W "Falkach" biegam od wrzesnia i wydaja sie byc nie do zdarcia. Nie kurcza sie w praniu, nie przecieraja. Nie wiem czy mozna je kupic w Polsce, jezeli tak z pewnoscia nie bedziecie tego zakupu zalowac.

Na zdjeciu RU4

Obrazek

kledzik
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dobre skarpety to prawdziwa przyjemność i bezpieczeństwo (odciski). I pewnie para Falkenów jest droższa niż proste buty do biegania, he, he.

Swoją drogą, gdyby 15 lat temu ktoś mi powiedział, że będę wydawał 10 dolarów na parę skarpet, to bym się popukał w głowę. Ech czasy się zmieniają.
ENTRE.PL Team
Awatar użytkownika
mucherek
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja kiedyś do pary New Balance'ów dostałem parę skarpet Roehner, która służy mi już ze 2 lata. I są rewelacyjne, choć drogie (bodaj ponad 30 zł) - nie jest to coolmax,ale w ogóle nie czuć ich na stopie - rewelacyjnie pasują. A z bajerów to mają nawet odblask na achillesie.
Awatar użytkownika
Ula
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja tez uzywam GoSport i sa rewelacyjne..swietnie opinala stope tak ze ma sie wrazenie ze nalozylo sie druga skorke!! i moje maja taki fajny jezyczek na piecie zeby nie obcierac jej.
foma
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ostatnio biegam w skarpetkach sportowych z Auchan za 8 zl które z wygladu sa takie same jak te na rysunku Kledzika.Znacznie grubsze na palcach, podeszwie i pięcie. Pisze na nich sport oraz numer stopy na które pasują.Zobaczymy jak długo wytrzymają.
Awatar użytkownika
Dawidek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ostatnio biegam w skarpetkach sportowych z Auchan za 8 zl które z wygladu sa takie same jak te na rysunku Kledzika.Znacznie grubsze na palcach, podeszwie i pięcie. Pisze na nich sport oraz numer stopy na które pasują.Zobaczymy jak długo wytrzymają
Tez takie posiadam - piszesz chyba o skarpetach Active - to bardzo dobre skarpetki i co cieszy produkowane przez Polską firme KREBO z Krakowa i dlatego ich cena jest wzglednie przystępna do wysokiej jakosci.

Na opisie skarpet możemy poczytac co sie w nich znajduje:
- strefa aktywnie chroniąca scięgno Achillesa
- wysokoelastyczny komfortowy sciagacz
- dwie strefy wentylacyjne w podeszwie
- płaskie szwy

I jest tak naprawde - sa bardzo wygodne w uzyciu. Z tego co pamietam śa różne wzory, osobne do tenisa itp.
[i]Chłopcy się męczą i nużą, chwieją się słabnąc młodzieńcy, lecz ci, co zaufali Panu, odzyskują siły, otrzymują skrzydła jak orły: biegną bez zmęczenia, bez znużenia idą.[/i]
                                   ( Iz 40, 30-31 )
foma
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dawidek
Myślę, że to te same. Mam kilka wzorów i kolorów, ale metki pozrywałem. Na jednych faktycznie pisze active, na innych  sport.
Awatar użytkownika
Mikael
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No to żeście mnie trochę ucieszyli - tym, że można dostać porządne skarpetki w cenie do 10zł za parę (te z Auchana i GoSportu). Pójdę sobie sprawdzić.

Dotychczas biegam w zwykłych frotowych i jest w nich gorąco. ponadto mam wrażenie, że noga mi "jeździ" w bucie. A jest to męczące uczucie, bo biegam zwłaszcza po leśnych scieżkach i mam wrażenie, że but nie trzyma stopy. Mieliście iedyś takie uczucie?
Któż jak Bóg!
Awatar użytkownika
Dawidek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mikael - też tak mam. Nawet na Cracovia Maraton i to w bardzo drogich i dobrych skarpetkach. I nie było to tylko takie uczucie - teraz kawałek mojej stopy wyglada jak "tatar" :chlip:
                                   ( Iz 40, 30-31 )
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia

Nieprzeczytany post

moje newline'y z coolmaxu nie przezyly maratonu Krakowskiego. Po ok. 2 latach eksploatacji wytarly sie w kazdej dziury pod paluchem, na szczescie stalo sie to chyba przed koncem, bo nie pociagnelo za soba zadnych konsekwencji dla stopy. Niestety, trzeba bedzie wydac troche pieniedzy na nowe, ale nie wiem czy takie same.
kto biega ten nie lebiega
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ