Garmin 310XT z USA

mazurro
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam
chcę kupić garmina 310XT i pojawiła mi się opcja zakupu w USA za około 180-200$ czyli niecałe 600zł(znajomy wraca do kraju za kilka dni i może mi tam kupić). Jak wygląda sprawa z gwarancją, znalazłem gdzieś informację że jest w PL akceptowana ale ma tylko 12msc. Proszę o radę czy warto się skusić na taki zakup u nas kosztuje ponad 1100zł ale np. w Azymucie 3lata gwarancji.
Obrazek
PKO
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31:17
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kraj nie ma znaczenia o gwarancji 24m to jest gwarancja prawa uni europejskiej - i co z tego ze bedziesz miał gwarancje 3 lata jak ten zegarek, jezeli bedziesz dbał o niego wytrzyma Ci 7lat na spokojnie...
Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA
mazurro
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

a dotyczy to również towarów nabytych poza UE?? czy tylko na jej terenie . jeśli tak to chyba nie ma się co za bardzo zastanawiać, różnica w cenie jest gigantyczna.
Obrazek
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

nie powiem Ci w 100%, ale akurat garminy sa na tyle dobre, ze nie powinien sie zepsuć i tak w ciagu tych 2 lat, - sam popatrz dlaczego Azymut daje jeden rok gwarancji wiecej - bo wie ze te produkty sa solidne.
Crocodil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mazurro pisze:Witam
chcę kupić garmina 310XT i pojawiła mi się opcja zakupu w USA za około 180-200$ czyli niecałe 600zł(znajomy wraca do kraju za kilka dni i może mi tam kupić). Jak wygląda sprawa z gwarancją, znalazłem gdzieś informację że jest w PL akceptowana ale ma tylko 12msc. Proszę o radę czy warto się skusić na taki zakup u nas kosztuje ponad 1100zł ale np. w Azymucie 3lata gwarancji.
Sam zastanawiałem się nad kupnem 310XT z USA i dostałem odpowiedź bezpośrednio z Garmina, że w takim wypadku obowiązuje gwarancja międzynarodowa, która trwa 12 miesięcy. Czy się opłaca - sam musisz sobie odpowiedzieć. dezo66 ma rację że to raczej solidny sprzęt, chociaż elektronika to tylko elektronika i po prostu czasem się psuje...

Osobiście wybrałem jednak Azymut i 3 lata gwarancji.
mazurro
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

no właśnie ta gwarancja najbardziej skłania do zakupu w PL. Crocodil a orientujesz się się czy ewentualnie naprawia to nasz serwis czy trzeba wysyłać do UK. Bo gdzieś znalazłem informacje że towary z USA serwisuje UK. I jeszcze jedna sprawa czy taki towar w razie uszkodzenia po gwarancji można odpłatnie wymienić tak jak te zakupione u nas.
Obrazek
Crocodil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mazurro pisze:no właśnie ta gwarancja najbardziej skłania do zakupu w PL. Crocodil a orientujesz się się czy ewentualnie naprawia to nasz serwis czy trzeba wysyłać do UK. Bo gdzieś znalazłem informacje że towary z USA serwisuje UK. I jeszcze jedna sprawa czy taki towar w razie uszkodzenia po gwarancji można odpłatnie wymienić tak jak te zakupione u nas.
Jeśli dobrze pamiętam, to serwis jest u nas, w Polsce. Co będzie po gwarancji, nie wiem. Najlepiej pytać bezpośrednio w Garminie poprzez ich pomoc techniczną.
Awatar użytkownika
Ejdem
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 48m15s

Nieprzeczytany post

Patrząc na ceny.......zainteresował mnie ten temat :-D Koleżanka mieszka w Toronto...może musze się do niej odezwać. W Kanadzie podobne ceny :)
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

serwis garmina jest w warszawie - po gwarancji tez można oddawać im zegarki tylko juz tam trzeba zapłacic, a serwis garmina jest niezastąpiony - czasem daja nowsza wersje jak ktos ma cos starego bo im sie nie opłaca naprawiac, a my mamy nowy zegarek i jeszcze nowszy model :)
mazurro
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

jutro zadzwonię do serwisu i się dokładnie wypytam, jeżeli faktycznie nie ma problemu z serwisowaniem to chyba warto zaoszczędzić połowę ceny.

ps. dla zainteresowanych, dziś rozmawiałem z człowiekiem z serwisu i sprawa wygląda następująco. Gwarancja międzynarodowa 12miesięcy naprawy realizowane przez serwis w PL, w większości przypadków są w stanie ustalić datę zakupu po nr seryjnym więc nawet jak nie ma dowodu zakupu to nie problem. W razie uszkodzenia po okresie gwarancji istnieje możliwość odpłatnej wymiany bez względu na kraj pochodzenia sprzętu. Wygląda to naprawdę nieźle :hej:
Obrazek
Tumael
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Do zakupu będziesz musiał doliczyć cło i podatek VAt 23% ale i tak wyjdzie taniej niż w PL. Ja tak kupiłem swojego TIMEXA, gwarancja międzynarodowa 12 m-cy, mój był w serwisie w PL i wszystko odbyło się bez problemu.
majas
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 36:12
Życiówka w maratonie: 3:02,14

Nieprzeczytany post

Polecam Azymut, naprawdę solidny sklep. Mam od nich Garmina, przez 3 lata co prawda się psuł, model 305, ale wymieniany był za każdym razem bez problemu. Jak obecny już po gwarancji padnie, to też u nich kupię, ale chyba 405 HR, bo 310 XT HR to trochę za drogo jak na studenciaka :)
Klimer
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

dezo66 pisze:kraj nie ma znaczenia o gwarancji 24m to jest gwarancja prawa uni europejskiej - i co z tego ze bedziesz miał gwarancje 3 lata jak ten zegarek, jezeli bedziesz dbał o niego wytrzyma Ci 7lat na spokojnie...
Tak tylko dla jasności - nie ma czegoś takiego jak gwarancja UE - gwarancja to kwestia producenta i jakie da warunki. 24 miesiące to termin w którym można powołać się na niezgodność towaru z umową (gdy jesteśmy konsumentem) ale prawo to nie dotyczy rzeczy sprowadzonych z np. z USA.

Rozwoązaniem co do gwarancji jest zatem wejść na stronę amerykańskiego garmina i przeczytać ichną umowę gwarancyjną - tam będzie zaznaczony zasięg terytorialny gwarancji.
garmin.sklep.pl
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43
Życiówka w maratonie: 3,32

Nieprzeczytany post

Sprzęt zakupiony na rynku USA posiada 12 miesięczną gwarancję. Urządzenia z rynku Garmin Europe posiadają 2 letnią gwarancję. Przedstawiciele Garmina na nasz kraj tacy jak wspomniany Azymut czy np. nasza firma proponuje dodatkowy rok gwarancji. Wszelkie reklamacje można zgłaszać bezpośrednio na infolinię ( co skróci czas reklamacji) lub sklepu gdzie dokonano zakupu. Rzeczywiście reklamowany sprzęt wymieniany jest na nowy. Poza gwarancją można otrzymać od Garmina propozycję zakupu nowego urządzenia w bardzo przyzwoitej cenie. Póki co z serwisem niema najmniejszego problemu.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ