Witam,
trochę to inny sport, ale jednak może są tu także jego miłośnicy. Chodzi mi o nordic walking. Ja zdecydowanie preferuję bieganie i biegam tak regularnie jak tylko mogę. Moja druga połówka nie może się jednak do niego przekonać i jako zamiennik będzie chodzić z kijami. Problem w tym, że nie wiem jakie kije kupić i dlatego szukam jakiejś porady. Na co zwrócić uwagę (po za długością oczywiście)? Jaką firmę wybrać? Każda wskazówka milem widziana:)
Nordic Walking
- mejdej
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 42:54
- Kontakt:
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
1. W nordyckim marszu (NW) też są o ile wiem różne formy: od relaksowej aż do naprawdę całkiem morderczych wyczynów z bieganiem (w tym po górach) i skakaniem z kijkami przez różne wertepy. Więc Twoja Druga Połówka może się wyżyć potencjalnie lepiej i wszechstronniej niż Ty w samym biegu. Oczywiście pod warunkiem, że uprawia NW a nie po prostu maszeruje (spaceruje) z kijkami stukającymi o podłoże, co robi 99% spotkanych z kijkami osób. To dwie różne sprawy, choć pewnie są oni święcie przekonani, że biorąc ze sobą dwa kijki już uprawiają NW.
2. Kijki OIMW:
(a) im mniej elementów tym lepiej (czyli np. teleskop 2-segmentowy lepszy od 3-segmentowego). Dobry byłby kijek nieteleskopowy po dobraniu odpowiedniej długości... ale teleskop się chyba może przydawać do regulacji długości w zależności od terenu i zastosowania;
(b) zamiast pętli (jak w kijkach trekkingowych) specjalna "rękawiczka", dzięki której kijek praktycznie wypuszczony z dłoni (przy fazie ruchu ręki do przodu) dobrze trzyma się między palcami.
Dużo sprzętu można po prostu obejrzeć w necie i po cenach zorientować się jakie firmy są "Mercedesami NW" No i fora chyba są?
2. Kijki OIMW:
(a) im mniej elementów tym lepiej (czyli np. teleskop 2-segmentowy lepszy od 3-segmentowego). Dobry byłby kijek nieteleskopowy po dobraniu odpowiedniej długości... ale teleskop się chyba może przydawać do regulacji długości w zależności od terenu i zastosowania;
(b) zamiast pętli (jak w kijkach trekkingowych) specjalna "rękawiczka", dzięki której kijek praktycznie wypuszczony z dłoni (przy fazie ruchu ręki do przodu) dobrze trzyma się między palcami.
Dużo sprzętu można po prostu obejrzeć w necie i po cenach zorientować się jakie firmy są "Mercedesami NW" No i fora chyba są?