ZACZYNAM ....z niczym;)

Dziewczyny - to nasze miejsce.

Moderator: beata

Awatar użytkownika
szelma
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

I bym zapomniała - witam nowe koleżanki-biegaczki! :usmiech:
PKO
Stara Dama
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A ja ostatnio bym wolała babę w endo niż mój audiobook.:bum: Najpierw przed 2 tygodnie było polowanie. Wczoraj była gadka o sytuacji politycznej w Mozambiku :ojoj: Gdyby to była książka, to bym opuściła, a tak słucham i się wnerwiam. Na szczęście nie krzyczę na Teleszyńskiego, że ma nie przynudzać. :oczko:
PaulinaJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:22
Życiówka w maratonie: 3:15:22

Nieprzeczytany post

dobry wieczór :)
już się poprawiam i kilka słów o mnie. Paulina, germanistka, prawie 28 lat, mama prawie 2letnego syna, "kura domowa" lub jak kto woli "Pani domu" :hej:
sport od zawsze, rodzina sportowców. szkoła sportowa, tam biegi głównie średnio- i długodystansowe, później długa przerwa z kilkoma zrywami. no i wzloty i upadki wagowe.
Od października 2012 praktycznie już w "sporcie domowym" (głównie za sprawą Ewki Ch.) na dobre. biegam od początku października 2013- czyli 3tyg. pokochałam na nowo :)

co do diety, to zgadzam się z cavą zbyt wiele białka jest niewskazane, przede wszystkim dla kobiet.
ale wiadomo, każdy swój rozum ma, każdy swój organizm zna!
Ma_tika
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PaulinaJ pisze:sport od zawsze, rodzina sportowców. szkoła sportowa, tam biegi głównie średnio- i długodystansowe,
o matko, to ja się boję ;-) dziewczyno, czyli Ty masz profesjonalne przygotowanie, bedziemy czerpać z Twojej wiedzy i doświadczenia :)
swoją drogą, zawsze mnie ciekawiło jak wygląda rzeczywistość w takiej szkole sportowej. podziel się przy okazji swoimi osiągnięciami.
Obrazek
Awatar użytkownika
franklina
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: planowana na 2015 r!

Nieprzeczytany post

:orany: wooow paulinka -no super! Opowiadaj,chwal się.A z "chodakiem" jak sobie radzisz? bo ja nie umiem sie za nią wziać...jakos mnie nudzi...maks 12 minut wytrzymuje i sam jej głos mnie usypia :hej: Na fitnessie wytzrymuje wszystko ale "chodaka" nie moge przeskoczyc :spoko:
Obrazek
Awatar użytkownika
kambodja
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Paulinka super - będziesz niezłym źródłem wiedzy !

Co do jedzenie białka - ja jestem zdania, że z niczym przesadzać nie można i nie dać się zwariować - białko i owszem ale w ilościach bez przesady. Jak będzie dłuższy trening wieczorny to będzie twarożek a jak krótszy to nie ma co wpychać na siłę jedzenia.

U mnie dziś regeneracja po wczorajszych 16 km. Nie powiem czuję mięśnie po wczorajszym. Ale spacer wieczorny rodzinny po okolicznych placach zabaw był i wychodziliśmy 5k :spoko: A teraz spać - dobrej nocy wszystkim !
Zaczęłam biegać pod koniec maja 2013 i chyba się uzależniłam
Awatar użytkownika
szelma
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Paulina, opowiadaj - też jestem ciekawa tych biegów w szkole :usmiech:

Ja wczoraj poszłam pobiegać i zmokłam na wskroś - tak lunęło :hej: Ale fajnie było :spoczko: I kupiłam sobie na urodziny ksiażkę "Fixing your feet" - zobaczymy, czy jakieś patenty będą przydatne. Recenzje na amazonie miała dobre.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ej dziewczyny nie krzywdźcie się Chodakowską, co? nie warto...
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
papillon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A ja mam lenia :D Cava mówi że można, skoro sport ma sprawiać radość a nie być katorgą! Ale obawiam się, że bez dyscypliny i zmuszania z radością to ja będę treningi tylko opuszczać.
Fakt ! Padam na twarz, bo kończę ten cholerny remont NA RESZCIE! A że u nas w domu ja jestem głównodowodząca więc większość prac fizycznych leży po mojej stronie. Obiecuję sobie, że jak to wszystko skończę to zastanowię się nad sobą i dalszym losem.
A jutro rano fitnessik !!! :)

A dzisiaj małż jedzie na siłkę sam to sobie lampeczkę winka wypiję bez wyrzutów sumienia. On jest restrykcyjny i uważa, że nawet najmniejsza część alkoholu niweczy treningowy trud ale jak on ma ochotę odpuścić 1 dzień na słodycze to już inna śpiewka ;p
"Ból jest nieunikniony, cierpienie jest wyborem." Tak więc cierpieć nie zamierzam!
PaulinaJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dzień dobry
dziewczyny specem to nie jestem. czasy podstawówki już dawno za mną :)
trafiłam tu na forum by właśnie od mądrzejszych i doświadczonych głów rady czerpać :D
ale powiem Wam, że wspominam to mile, uwielbiałam każde zawody, każdy trening. były też łzy zwycięstwa i porażki, i te chyba jednak pamięta się najbardziej.

w mojej rodzinie mężczyźni (dwaj bracia i obecny partner, a także jego dwaj bracia) to przede wszystkim sporty walk. choć moi bracia zaczynali tak jak ja, od szkoły sportowej, czyli głównie lekkoatletyka.

byłam dziś pobiegać, a raczej poszurać nogami. wybrałam się do lasu i stwierdziłam, że buty zdecydowanie nieodpowiednie.

co do ćwiczeń z Chodakowską to nie ukrywam, że dzięki niej ruszyłam tyłek z kanapy. początkowo ćwiczyłam tylko jej programy, później nudziło mnie i szukałam dalej, była Mel B, Jillian, Insanity i chyba moja ulubiona Zuzka Light.
teraz powracam do jej treningów głównie tych 5 minutowych, komponuję je jak chcę.
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:ej dziewczyny nie krzywdźcie się Chodakowską, co? nie warto...
Osobiście nie ćwiczę z Chodakowską, ale znam osoby, które to robią. Zresztą robią to też powszechnie znane osoby, jak chociażby Dota Szymborska, czym sama pisze tutaj:

http://oneginetatopa.blogspot.com/2013/ ... aczki.html

I one twierdzą, że warto. Mógłbyś więc rozwinąć myśl "nie warto..."? Z chęcią dowiem się dlaczego :)
PaulinaJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

maly89 pisze:
Osobiście nie ćwiczę z Chodakowską, ale znam osoby, które to robią. Zresztą robią to też powszechnie znane osoby, jak chociażby Dota Szymborska, czym sama pisze tutaj:

http://oneginetatopa.blogspot.com/2013/ ... aczki.html

I one twierdzą, że warto. Mógłbyś więc rozwinąć myśl "nie warto..."? Z chęcią dowiem się dlaczego :)

słyszałam wiele opinii, że jej ćwiczenia dają pracę rehabilitantom. jednak nie do końca się z tym zgodzę. niektóre jej programy są dość skoczne ale nie wszystkie- np Skalpel, spokojny idealny na początek. dla mnie za spokojny. Killer już mocniejszy i skoczny więc dla wprawionych.
a z drugiej strony osoba mająca nadwagę +30kg powinna jednak zacząć od spokojnych zestawów, lub po prostu od marszu bez skakania, bo stawy kolanowe, skokowe nie wytrzymają.
a chcąc szybko osiągnąć efekt rzucają się na głęboką wodę i o kontuzję nie trudno.
Ma_tika
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

papillon pisze:A dzisiaj małż jedzie na siłkę sam to sobie lampeczkę winka wypiję bez wyrzutów sumienia. On jest restrykcyjny i uważa, że nawet najmniejsza część alkoholu niweczy treningowy trud ale jak on ma ochotę odpuścić 1 dzień na słodycze to już inna śpiewka ;p
kurcze, straszne rygory sobie narzucacie. przeciez to sport tylko amatorski :lalala: z powodu kieliszka wina (ba, nawet butelki) nie stracisz mistrzostwa świata. napisala ta, ktora nie odmawia sobie wina codziennie wieczorem
Obrazek
Awatar użytkownika
szelma
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

maly89 pisze:
Osobiście nie ćwiczę z Chodakowską,
Osobiście nie jesteś dziewczyną :hej:

Ja poćwiczyłam z nią może dwa razy :bum: Strasznie przynudza, a poza tym nie nadaję się do ćwiczeń podłogowych - jedynie joga mi wychodzi w konfiguracji ja + pan(i) w komputerze.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

maly, Dota akurat autorytetem biegowym nie jest, mówiąc najdelikatniej...

a Chodakowska przede wszystkim ma fatalna metodologię i technikę ćwiczeń.
nie tłumaczy, nie koryguje, nie zwraca uwagi. sama pokazuje ćwiczenie makabrycznie niepoprawnie.
to prowadzi do kontuzji i tyle.
dwa - ćwiczenia, ilośc powtórzeń, stopień trudności są bardzo źle dobrane, bardzo trudno całe serie wykonać poprawnie technicznie (zakładając, że ktoś tej techniki sam się nauczy, oczywiście wcześniej).

równie dobrze, można schudnąć biegając po dachach samochodow na autostradzie, i może komuć przy tej okazji się nic nie stanie. czy to znaczy, że to dobry sposób?
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ