Jaki pulsomierz
- Ula
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Chciałabym sprawic sobie takie cudko..aby kontrolować mój organizm. Nie wiem tylko, jaka firma produkująca je jest najlepsza i właściwie który z nich jest najlepszy no i dostepny u nas na rynku?:niewiem:
Proszę o pomoc.
Proszę o pomoc.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
No oczywiście jest Polar - http://www.sportprofil.pl
Jest chyba Sigma i inne ale ich nie znam. Niechodezwą się Ci co używają.
Ja od niedawna mam Polara - sporo funkcji, na pewno nie najtańszy.
Zależy też jakiego rodzaju chcesz mu dawać zadania - jeśli tylko takie, zeby Ci pokazywał jakie masz w danym momencie tętno - to pewnie znajdzie się jakiś za 150 zł.
Ale jeżeli chcesz ustawić sobie trening na przykład taki:
[size=0.5]Faza I - luźny bieg do momentu nacisnięcia guziczka, i wtedy:
Faza II - 6 X 30 sekund i przerwa do momentu aż tętno spadnie do 140 bpm a potem
Faza III - luńy bieg do momentu nacisnięcia guziczka, i wtedy:
Faza IV - 3 X 10 min w zakresie 160-170, 3 X przerwa 5 min w zakresie 130 -140 bpm i potem
Faza V - 30 min luźnego biegu 140-150 [/size]
i żeby Ci to wszystko rejestrował
to musisz zapłacić więcej.
Dużą część z tego można sobie zastąpić przy pomocy najtańszego tętnomierza i stopera choć nie będzie tak komfortowo.
Jest chyba Sigma i inne ale ich nie znam. Niechodezwą się Ci co używają.
Ja od niedawna mam Polara - sporo funkcji, na pewno nie najtańszy.
Zależy też jakiego rodzaju chcesz mu dawać zadania - jeśli tylko takie, zeby Ci pokazywał jakie masz w danym momencie tętno - to pewnie znajdzie się jakiś za 150 zł.
Ale jeżeli chcesz ustawić sobie trening na przykład taki:
[size=0.5]Faza I - luźny bieg do momentu nacisnięcia guziczka, i wtedy:
Faza II - 6 X 30 sekund i przerwa do momentu aż tętno spadnie do 140 bpm a potem
Faza III - luńy bieg do momentu nacisnięcia guziczka, i wtedy:
Faza IV - 3 X 10 min w zakresie 160-170, 3 X przerwa 5 min w zakresie 130 -140 bpm i potem
Faza V - 30 min luźnego biegu 140-150 [/size]
i żeby Ci to wszystko rejestrował
to musisz zapłacić więcej.
Dużą część z tego można sobie zastąpić przy pomocy najtańszego tętnomierza i stopera choć nie będzie tak komfortowo.
-
- Rozgrzewający Się
FREDZIO ma S810.
Ale te niższe modele też chyba mają te funkcje, na pewno S610.
Co do pozostałych to nie wiem.
Trzeba przeczytać na stronie Sport-Profilu lub producenta.
Ale te niższe modele też chyba mają te funkcje, na pewno S610.
Co do pozostałych to nie wiem.
Trzeba przeczytać na stronie Sport-Profilu lub producenta.
Jak biegać to w górach
- gato
- Zaprawiony W Bojach
Stałem przed tym pytaniem 1/2 roku temu. Polecam stronkę Christo, pasjonata HRMów i innych gadżetów elektronicznych. Przeczytaj co pisze, jeśli będziesz miała wątpilwości to na pewno Ci pomoże. Ryszard też jest doskonałym źródłem informacji, ale jako dystrybutor Polara stoi w niezręcznej sytuacji.
Kliknij: http://www.giotto.art.pl/christo/prywat ... temonitor/
i ewentualnie zamailuj do Christo okreslając swoje potrzeby. Wcześniej jednak sama musisz zastanowić się na jakie pytania ma odpowiedzieć HRM...
pozdrawiam
Kliknij: http://www.giotto.art.pl/christo/prywat ... temonitor/
i ewentualnie zamailuj do Christo okreslając swoje potrzeby. Wcześniej jednak sama musisz zastanowić się na jakie pytania ma odpowiedzieć HRM...
pozdrawiam
gato
No confundas dos tazas de te con dos tetazas!
- gato
- Zaprawiony W Bojach
Najlepszy jest ten, który za akceptowalną cenę spełnia Twoje oczekiwania.
Znajdź odpowiedzi na pytania:
Czego chcę?
Ile mogę na to wydać?
Znajdź odpowiedzi na pytania:
Czego chcę?
Ile mogę na to wydać?
gato
- jozefa25
- Wyga
Witam Wszystkich
tak się rozglądam w celach poznawczych ale ten temat mnie bardzo interesuje.
Mam juz dobrych naście lat (3 dziesiątka) i po dziesięciu latach przerwy zaczynam bawić się w sport kiedyś jeżdziłem na panczenach a teraz w ramach (narazie) wiosełka na sucho (bez namaczania) i interesuje mnie HRM z tym że może raczej S410. Chętnie przeczytam porady.
)
tak się rozglądam w celach poznawczych ale ten temat mnie bardzo interesuje.
Mam juz dobrych naście lat (3 dziesiątka) i po dziesięciu latach przerwy zaczynam bawić się w sport kiedyś jeżdziłem na panczenach a teraz w ramach (narazie) wiosełka na sucho (bez namaczania) i interesuje mnie HRM z tym że może raczej S410. Chętnie przeczytam porady.

- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Ale te wiosełka to tak na poważnie? Bo jeśli nie to pewnie zwykły 120 albo 210 by Ci wystarczył? Albo z serii M?
No tak, ale - tak gadam a sam kupiłem jakiś super model.
No tak, ale - tak gadam a sam kupiłem jakiś super model.
- jozefa25
- Wyga
W tym momencie raczej poważnie szczególnie że wyniki po 4-rech tyg. treningów 3-4 razy w tygodniu są więcej niż zadawalające. Najgorsze(a może najlepsze) jest to że swoje wyniki mogę porównać tylko z informacjami prasowymi z MP (Ergowiosła) albo z wynikami z imprezy w stanach uważanej za MŚ w wioślarstwie halowym albo jeszcze lepiej z 16-17 latkami z sekcji wioślarskiej bo nie mam kontaktu z nikim więcej.
I tu pojawia się problem, sam trening wioślarski polega na jak wiadomo na przyciąganiu i odrzucaniu drążka (czasami wiosło a czasami rączka ergometru), mając jedną część HRM na piersiach i drugą na ręku zmieniamy dość szybko bo 22-28 razy na minutę odległość między obiema częściami z długości ramion do minimalnej odległości czyli ok. 10-15 centymetrów między nimi.
Czy takie zachowanie nie wpłynie na przekłamanie wyników.
Pewnie jest to pytanie do pana Ryszarda ale na początek wolę się zapytać na forum.
I tu pojawia się problem, sam trening wioślarski polega na jak wiadomo na przyciąganiu i odrzucaniu drążka (czasami wiosło a czasami rączka ergometru), mając jedną część HRM na piersiach i drugą na ręku zmieniamy dość szybko bo 22-28 razy na minutę odległość między obiema częściami z długości ramion do minimalnej odległości czyli ok. 10-15 centymetrów między nimi.
Czy takie zachowanie nie wpłynie na przekłamanie wyników.
Pewnie jest to pytanie do pana Ryszarda ale na początek wolę się zapytać na forum.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
jozefa - samo wiosłowanie, jego częstotliwość i to co opisałeś na pewno nie wpłyna na wyniki. Zresztą w takim klubie ...niektórzy powiedzą siłowni inni fitness klubie, ja mówię po prostu klubie.......do którego chodzę są ludzie którzy wiosłują na tych maszynach concept2000, używają Polarów i wszystko jest OK.
Ale ja bym na Twoim miejscu zrobił rzecz następującą.
Zadzwoniłbym do klubu Gymnasion w Warszawie. Tam prowadzi zajęcia wioślarskie Kajetan Broniewski. I spróbuj jakos z nim kontakt złapać i zapytać się go co on myśli o HRM i jaki by polecił albo czy ma jakies doświadczenia z tego, zeby HRM nie sprawdzał sie przy wiosłowaniu.
FITNESS KLUB GYMNASION
ul. Puławska 427, 02-801 Warszawa
tel.+48 22 649 37 38, fax. +48 22 649 37 30
e-mail biuro@gymnasion.pl
Ale ja bym na Twoim miejscu zrobił rzecz następującą.
Zadzwoniłbym do klubu Gymnasion w Warszawie. Tam prowadzi zajęcia wioślarskie Kajetan Broniewski. I spróbuj jakos z nim kontakt złapać i zapytać się go co on myśli o HRM i jaki by polecił albo czy ma jakies doświadczenia z tego, zeby HRM nie sprawdzał sie przy wiosłowaniu.
FITNESS KLUB GYMNASION
ul. Puławska 427, 02-801 Warszawa
tel.+48 22 649 37 38, fax. +48 22 649 37 30
e-mail biuro@gymnasion.pl
-
- Zaprawiony W Bojach
Fredziu, czy Ania Mmm używa czasem twojego Polarka, wiesz pewnie, że twoje cacko ma funkcje zmiany profilu użytkownika. 
A swoja drogą Polarki to fajne zabawki. Zawsze po treningu celebruję wczytywanie danych do komputera. Obserwuję wukres tętna, profil trasy, robię ech i ach jaki ja to ciężki podbieg pokonałem i jak na tym podbiegu serduszko mi szubciej pikało. Fajna motywacyjna zabawa. Ciekawe czy kiedyś przyjdzie czas na wykorzystanie Polarka więcej niż do zabawy?
No, a żeby nie być gołosłownym taki proszę wykresik:

(Edited by PAwel at 12:27 am on April 23, 2003)

A swoja drogą Polarki to fajne zabawki. Zawsze po treningu celebruję wczytywanie danych do komputera. Obserwuję wukres tętna, profil trasy, robię ech i ach jaki ja to ciężki podbieg pokonałem i jak na tym podbiegu serduszko mi szubciej pikało. Fajna motywacyjna zabawa. Ciekawe czy kiedyś przyjdzie czas na wykorzystanie Polarka więcej niż do zabawy?
No, a żeby nie być gołosłownym taki proszę wykresik:

(Edited by PAwel at 12:27 am on April 23, 2003)
ENTRE.PL Team