Witam
Biegałem na interwałach. W pewnym momencie chciałem zobaczyć czy dam 15 min x2 biec ale nie dałem (1 min break po 15 min) gdyż przy drugiej 15 musiałem więcej przerw robić (kilku-nasto sekundowe). Postanowiłem wrócić do interwałów i wziąłem 10x3 (co 10 min 1 min marszu) i dawałem rady. Zrobiłem 4 dni takiego biegania (dzień bieg i dzień przerwa) i postanowiłem sprawdzić czy dam te 15 min x2 (w końcu 3x 10 dawałem rady) no więc postanowiłem zrobić 15 min i 2 min break ale taki sam rezultat jak za pierwszą próbą 15 min. No więc zmniejszyłem do 13 (ten sam rezultat co przy 15). No więc dla odmiany postanowiłem zrobić zamiast 1 to 2 dni przerwy. Dzisiaj walnąłem 12x2 i to samo (no może ciut mniej przerw). Tak jak bym się szybciej męczył. Następnym razem wrócę do 10x 3 i zobaczę. O ile nie odczuwam zmęczenia w nogach o tyle czuję iż oddech mam bardzo szybki. Nie wiem czym to spowodowane. Przemęczeniem, złym doborem papu czy może brakiem "kondycji" i jak to poprawić. Dodam iż po takim bieganiu czuję iż "mięsień" płucny (po prawej stronie) trochu boli. Nie miałem tego przy 10x3.
Dodam jeszcze bo mi się przypomniało. Swego czasu mogłem wziąć głęboki oddech... nie wiem jak to nazwać, głęboki wdech i takie uczucie było jak by płuca w pełni wypełniły się powietrzem (to było zanim zacząłem biegać i trochu jak już biegałem, gdy ledwo 5-6 min ciągłego biegu robiłem). Potem z czasem jak zacząłem więcej biegać coraz ciężej było mi wziąć taki wdech, tak jak by płuca brały ileś powietrza a potem coś je blokowało i nie mogły się rozszerzyć (nie wiem jak fachowo to ponazywać). Nie jest to męczące czy coś, po prostu nie mogę takiego "pełnego" wdechu wziąć i mam uczucie jak by płuca nie mogły się bardziej "powiększyć" bo klatka je blokuje.
bieganie a zmęczenie - coraz szybciej...
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 02:56:04
- Kontakt:
Nasuwa mi się tylko jedno - zwolnij
Zwolnij, a okaże się, że nie tylko 15x2 będzie możliwe, ale również 30x1 

-
- Wyga
Dobre minęło... więcej zieleninki i już lepiej... sałata, pomidorki itd. ... temat można zamknąć
-
- Wyga
No ja już mam swoje tempo... zawody itp. mnie nie interesują, tak samo pobijanie rekordów... bieg ma sprawiać mi przyjemność
... jak pisałem zmęczenie przeszło, widocznie był to problem epizodyczny (miejmy nadzieję)...