Buty do biegania po górach

Dla biegowych górali wyżynnych i nizinnych!
puciol
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Żeby nie rozpoczynać nowego tematu zapytam tutaj.
Znalazłem na allegro salomony speedcross 3 w cenie 240 z darmową przesyłką, ktoś może sięorientuje czy to aby na pewno oryginały ?

Miałem już jeden model ale kupiony w sklepie za ~400 zł stąd moje obawy.

Link do aukcji:
http://allegro.pl/show_item.php?item=3593821120

Dzięki
PKO
wolfdog
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Poszperaj dobrze na forum. Pamiętam, że był wątek nt. tych Speedcrossów z Allegro.
Jeśli mnie pamięć nie myli to było sporo wątpliwości co do ich pochodzenia.
SEMPER FIDELIS

Nieprzeczytany post

Dzięki wszystko jasne :)

Dla zainteresowanych link do tematu:

http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... ro#p590465
Awatar użytkownika
robertza
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44'22"
Życiówka w maratonie: 3:34'25"

Nieprzeczytany post

Koledzy, a jakaś opinia o brooks cascadia? Ktoś w nich biega, czy tylko Jurek?
- we love run -
7arema
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Biegam. IMO dobre buty, nawet bardzo dobre, pod warunkiem, że nie wymagamy od nich wszystkiego.

Dla mnie Cascadie to dobry but w teren, nie sprawdzają się jedynie na bardzo wymagającym podłożu. Biegam w nich po lasach, szutrach, polach, dają radę na mokrych liściach (a tych już jest sporo) czy kamienistych zbiegach. W głębokim błocie czy na śliskiej trawie potrafią stracić przyczepność jednak w większości przypadków sprawdzają się wyśmienicie. Mniejsza agresywność bieżnika to też plusy - świetnie się w nich przelatuje po asfalcie, w zasadzie brak jakiegokolwiek dyskomfortu (okej, czuć trochę bieżnik, ale mi np. zupełnie to nie przeszkadza).
Nie mam porównania do inowejtów czy innych salomonów więc mogę nie być nawet subiektywny. No i nie biegam po Górach (raczej po górach) więc w cięższym terenie nie testowałem.
'They saw that the perfect world is a journey, not a place.'
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika
robertza
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44'22"
Życiówka w maratonie: 3:34'25"

Nieprzeczytany post

Też będę biegał po mazowieckich górach, może Świętokrzyskich, ale jak chcę się przygotować do B7D to muszę w teren lecieć. dzięki za opinię
- we love run -
Awatar użytkownika
TriSzerpa
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: kiepska
Życiówka w maratonie: kiepska

Nieprzeczytany post

Mam pytanko odnośnie butów górskich.
Szukam wytrzymałych butów, takich które po 300 km w górach się nie zniszczą.

Przerobiłem XT Wingsy 3, Asicsy Fuji Attack 2, Pumy Faas 250 tr, Asicsy Trabuco i kilka asfaltówek.
Większość butów niszczyła się w punkcie zgięcia (rwała się siatka, robiły się dziury, np. w Attackach po Wawrzyńcu i B7D coś takiego
http://3.bp.blogspot.com/-zVQS4Va43SA/U ... 152324.jpg ).

Trochę boli moją kieszeń,że co 300 km wypadałoby nowe buty kupować. Reklamacje nie zawsze są uznawane :(

Teraz zastanawiam się nad Xodusami 4 i Cascadiami 8.
O Cascadiach czytałem wiele dobrych opinii, natomiast o Xodusach już mniej.
Ktoś z Was może się wypowiedzieć?
Awatar użytkownika
Gump
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Hm, moje Asics gel fuji mają wybiegane po górach mnóstwo kilometrów i nadal mi służą, włącznie z Rzeźnikiem i przygotowaniami :spoczko:
Jak dla mnie są okey, teraz mam jeszcze Salomony które są śmiesznie słabe w porównaniu do Asics właśnie, miałem również NB które wytrzymały prawie dwa sezony w górach :usmiech: Na pewno nie kupię już Salomonów, stosunek ceny do jakości zabija, kiedyś i owszem to były buty które ciężko było zajechać, jak dla mnie najlepiej
cenowo i jakościowo wypadają NB.
Legio Patria Nostra
Pozdrawia was Ostatni Mohikanin z Ustrzyk Górnych
http://www.noclegi-ustrzykigorne.pl/
misio80
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:55
Życiówka w maratonie: 3:29

Nieprzeczytany post

Ja sobie chwalę Innov8 trailroc 295. Przebyłem w nich kilka biegów terenowych i się dobrze mają.
Poza tym fajnie mi się w nich biega, bez odcisków, z paznokciami...:)
Awatar użytkownika
Katarina
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dla równowagi więc dodam, że u mnie inov8 (flyroc, roclite x2 i trailroc) jakoś uparcie nie chcą wytrzymać dłużej niż 400km

a tu crossmaxy liczą sobie już ponad 600. i nie używam ich zgodnie z przeznaczeniem, bo nie doczytałam na początku, teraz już za późno.
xt wingsy też ostatecznie okazały się trwalsze. mam też asics trabuco i chętnie zweryfikowałabym ich wytrzymałość ino są diabli niewygodne do biegania ;)

xodusy w planie do wypróbowania, więc też chętnie poczytam opinie
cats do not go for a walk to get somewhere, but to explore
GrzesiekWroc
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Choinka przyniesie mi Nike Wildhorse - postaram się za jakiś czas coś o nich napisać.
TSte
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Odświeżę temat i podzielę się ostatnim doświadczeniem.
Kupiłem Salomona - speedcrossa 3 na allegro w fantastycznej cenie 129zł plus przesyłka 30zł.
Po 3 tygodniach buty dotarły bezpośrednio z Chin. Po wyjęciu z folii (bez pudełka były z racji ryzyka cła), walnął mnie odór plastiku. Zacząłem się zastanawiać co jest nie tak z tym butem i po krótkich oględzinach i przymierzeniu stwierdziłem najtańszej jakości podróbkę (mam porównanie do Salomona synapse).
Najważniejsze cechy: but niewygodny, samo stanie w nim już męczyło, (co by było na biegu!), zwykłe sznurówki, zwykła piankowa wkładka. Dziwna rozmiarówka, nie Salomona... Ogólnie odradzam "oszczędności", bo chętnych na zakup przybywa, mnie się udało zwrócić, a pewnie bym ani razu w nich nie wyszedł...

PZDR
Awatar użytkownika
BiegamDlaŁukasza
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

TSte pisze:Odświeżę temat i podzielę się ostatnim doświadczeniem.
Kupiłem Salomona - speedcrossa 3 na allegro w fantastycznej cenie 129zł plus przesyłka 30zł.
Po 3 tygodniach buty dotarły bezpośrednio z Chin. Po wyjęciu z folii (bez pudełka były z racji ryzyka cła), walnął mnie odór plastiku. Zacząłem się zastanawiać co jest nie tak z tym butem i po krótkich oględzinach i przymierzeniu stwierdziłem najtańszej jakości podróbkę (mam porównanie do Salomona synapse).
Najważniejsze cechy: but niewygodny, samo stanie w nim już męczyło, (co by było na biegu!), zwykłe sznurówki, zwykła piankowa wkładka. Dziwna rozmiarówka, nie Salomona... Ogólnie odradzam "oszczędności", bo chętnych na zakup przybywa, mnie się udało zwrócić, a pewnie bym ani razu w nich nie wyszedł...

PZDR
Ostrzegano już na forum o tych butach. Można je kupić w setkach kolorów na AliExpress.com
Ja też postanowiłem kupić Speedcrossy, są w super cenie cały czas w sklepie internetowym Decathlonu, za około 270zł.
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

pamiętajcie że oryginalny Salomon SC3 to chiński, wietnamskie to podróbki :)
Awatar użytkownika
TriSzerpa
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: kiepska
Życiówka w maratonie: kiepska

Nieprzeczytany post

Odświeżę temat, jakiś czas temu wrzuciłem zapytanie o wytrzymałe buty,które się nie rozwalą po 300 km.
Może komuś się akurat takie info przyda

Chyba znalazłem mojego konika - Saucony Xodus 4.0
Zrobiłem w nich już grubo ponad 300 km w terenie i jedyne co ostatnio przy myciu zauważyłem, to przetarcie siatki w okolicach zgięcia buta.
Obrazek

Najwygodniejsze buty trailowe jakie miałem, jedyną wadą jaką w nich odczuwam ostatnio dość często to buły błota przyklejające się do bieżnika i ochlapywanie błotem wszystkiego w promieniu 5 m, choć może to być i zaleta butów - bo bieganie z obciążeniem pomoże dodać trochę SB :D
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ