Polar S-810

Janusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

To nie był trening po nieprzespanej nocy, ani po jakiejś chorobie. Wychodząc na ten trening nie czułem pełnej dyspozycji ale też nie byłem wyczerpany.
Co więcej, czasami czuję się doskonale, a jednak polar nie potwierdza pełnej dyspozycji.
Nie chce tu wchodzić w kompetencje fizjologa, ale wiem już na pewno , że polar potrafi sygnalizować nadchodzącą zmianę dyspozycji jeszcze zanim ona rzeczywiście nastąpi. Nie mam pojęcia jaki jest mechanizm, może chodzi o wyprzedzająco/sygnalizujące działania układu nerwowego.
Można, dzięki temu, ustrzec się przed treningami które działają przeciwko formie, czyli robionymi przy niepełnej regeneracji i to jest dla mnie najcenniejsze. Dlatego z analizy tętna na wykresie, chociaż robionej już po teningu, korzystam do planowania.
Janusz
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

A na moim widać - według mnie wadę mojego Polara - nie przeszkadza mi ona - ale to chyba jednak ewidentna wada.
Kilka dni temu biegałem już po ciemku, ustawiłem sobie na r-r. Biegałem na pętlach 1600 metrowych. Co okrążenie łapałem międzyczas (i wtedy sam mi sie podświetlał) a dodatkowo w połowie pętli zapalałem światełko żeby sprawdzić czas. No i zobaczcie jak to wyglada - do kładnie w regularnych odstępach moję tętno prawie zamiera: dochodzi do 4000 milisekund.

Te czarne kreski to moje zaznaczenia (choć to i tak jest dosyć oczywiste) gdzie patrzeć.

Obrazek
Awatar użytkownika
Andrzej
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Czy ktos wie gsdzie na tej stronie sie podzialy adresy sklepow z butami?za nic nie moge ich znalezc!!!! A chodzi mi szczegolnie o maila do sklepu w  Warszawie to byl chyba -rysio sport albo jakos tak ....
Andrzej
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
romek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

... i w dodatku widzisz jakas relacje miedzy butami a S810
Awatar użytkownika
Andrzej
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

no to faktycznie pomogliscie mi,a tak na marginesie s-810 to sprzet do biegania a buty to juz nie?
Andrzej
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Przecież Wojtek Ci link podsunał - no to już bardziej pomóc Ci nie mógł - pewnie się nie zorientowałes że to był link - KIEPSKO SZUKASZ - to był link.

Po to jest założony temat S-810 żeby w nim gadać o S-810. Jak masz pytania w innych sprawach to temat zakładaj.
Awatar użytkownika
Andrzej
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

przepraszam ale nie najechalem mysza na napis:):) sorki !!!!!!
Andrzej
Awatar użytkownika
romek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To ja wroce do tematu. Czy ta obserwowana arytmia przy R-R w S810 to wynika w takim razie z wady Polara czy z przetrenowania? Niewatpliwie jakis bug jest - przynajmniej ewidentnie ujawnia sie przy uzywaniu podswietlania, ale w pozostalych przypadkach? Zastanawiam sie potencjalnie nad S810 i mam w zwiazku z tym pytanie, czy ten zapis R-R jest w koncu w praktyce wam przydatny przy ocenie przemeczenia czy daliscie sobie w koncu spokoj? I drugie pytanko, czy te fazy ustawiania treningu (do interwalow) sa bardziej funkcjonalne niz w S610, zeby warto bylo doplacac? Jak to dziala teortycznie wiem, ale chodzi mi praktyke

(Edited by romek at 11:47 pm on June 16, 2003)
Awatar użytkownika
romek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A propos arytmi:

Znalazłem taki fragment w jednej z recenzji (podawana informacja jak zrozumiałem pochodzi od przedstawiciela Polara chyba w USA):

The S-810 measures the milliseconds between heartbeats and is very accurate (versus the ECG accuracy of their other monitors?), unless you're using another function on your watch--the light, maybe--which can skew the readings. Also, it's advised that some sort of sonic gel is used with your monitor to ensure accuracy. Can you say, for lab use only ?

Wynika z tego, że używanie innych funkcji (światła :)) S810 zakłóca wynik i to normalne, najlepiej używać jakiegoś specjalnego żelu (co to jest sonic gel - chyba nie dźwiękowy) i że funkcję to chyba stworzono w głównej mierze do zastosowań laboratoryjnych. Myślę, że na niektórych wykresach widać, że to nie arytmia tylko właśnie brak kontaktu w wyniku czego następuje gubienie odczytów. Ciekawe czy zmiana sposobu mocowania paska coś by dała?

Nie wiem, czy o tym było już na forum, ale wyczytałem gdzieś, że przy innym trybie niż R-R polary po prostu ignorują przy wyliczaniu średniej wskazania arytmiczne - dlatego pewnie przy innych trybach jest ok (z wyjątkami jak słyszałem)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Romek Romek co to będzie jak ty już kupisz ten wymarzony monitor.
Imprezę musisz wtedy jakąś zrobić.
Awatar użytkownika
romek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

:ech:  a ja naiwny myslalem, ze cos ciekawego napisales - a Ty dalej sobie ze mnie jaja robisz - no uwazaj, bo Cie nie zaprosze ;)
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pamietacie poczatek tego watku? Pisalismy o dziwnych wykresach powstajacych przy pomiarze r-r, a rowniez o "zawieszeniach" polara, naglych spadkach tetna i kwadratowych wykresach. Z tymi ostatnimi problemami borykalem sie od dawna. Pisze w czasie przeszlym gdyz wydaje mi sie, ze mam to juz za soba. Za rada jednego z pism dla biegaczy kupilem w aptece zel do elektrod i przed biegiem rozsmarowuje kropelke tego specyfiku na nadajniku polara. Dziala! Od tygodnia mam tylko i wylacznie "normalne" wykresy, skonczyly sie nagle spadki tetna ze 150 do 75 sk/min i utrzymywanie go na tym nienaturalnym dla dosc szybkiego biegu poziomie. Mam nadzieje, ze to nie przypadek. Nie wiem czy taki zel mozna kupic w polskich aptekach czy trzeba np. "skombinowac" przez znajomego w szpitalu. W Niemczech ten specyfik kosztuje 2,60 euro i wydaje sie, ze wystarczy go na kilka tygodni.

kledzik
Awatar użytkownika
romek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nawet właśnie w materiałach Polara wyczytałem, że taki żel przy trybie r-r jest konieczny. Co ciekawe w instrukcji do Vanatage NV wyczytałem także, że nie sugerują używanie r-r przy bieganiu - jeśli już to tylko przy jeździe na rowerze. I odbiornik najlepiej mieć przypięty przy pasku, a nie na ręce. Myślę, że w przypadku S810 jest podobnie, choć z instrukcji te rozważania usunięto. Za bardzo nie widzę sensu używania r-r przy bieganiu - w normalnych warunkach taki wykres nie daje więcej informacji niż zapis 5s, a anomalie powinno wykazać Rlx. No chyba, że ktoś robi jakieś analizy badawcze z HRV :).
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from kledzik on 9:48 pm on July 12, 2003
Nie wiem czy taki zel mozna kupic w polskich aptekach czy trzeba np. "skombinowac" przez znajomego w szpitalu.
kledzik
Chyba nie mo¿na :zero: Ja dowiadywa³am siê w kilku aptekach. Bez skutku.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ