Jakie buty?

Tommy The Gun
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Wiam
Chciałbym w niedługim czasie zacząć biegać. Troche poczytałem na forum i wiem że musze zacząć od wyboru odpwiednich dla mnie butów, jednak nie czuje sie na siłach aby podjąc taką decyzje samodzielnie. Tu chciałbym Was prosić o doradzenie mi w kwestji doboru odpowiednich butów. Zrobiłem sobie test ze strony: http://www.sportteam.com , a wyniki były następujące
Asics             [Gel 1060] [Gel DS Trainer VII]
Brooks          [Adrenaline GTS]
Diadora         [Mythos 300 DA]
New Balance [M 904]
Reebok         [Aztrek 2001 DMX]
Saucony        [GRID Hurricane GTO] [GRID Omni GTO] [GRID Swerve GTO] [Team Taya]
AVIA            [2079] ,
jednak do końca nie jestem przekonnany co do tych wyników (nie wiem czy poprawnie go wypełniłem hehe). Na koniec dodam troche informacji o sobie. Mam 181 cm wzrostu, waże 80 kg, zamierzam biegać po lesie i jeszcze tak informacja ktora moze sie przydac (choć sam nie wiem w czym :)) moje podeszwy na piętach, ścierają się od zewnętrznej strony. To chyba tyle jak mam jeszcze coś dodać to powiedzcie.
Z góry dziekuje za wszystkie odpowiedzi.
daredevil
PKO
Awatar użytkownika
Pit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To o tych pietach to może jedna z ważniejszych informacji bo to mówi i tym jaki ruch wykonuje stopa w czasie biegu i to własnie dzieli buty biegowe na trzy grupy. Tak najogólniej to wynika z tego, że powinieneś szukać butów cushioned , ewentualnie testować stability ale unikać motion control (te mają często napisane że zapobiegają nadmiernej pronacji).
Niestety i stopa i sposób poruszania się w biegu jest na tyle skomplikowany, że nie ma butów które by pasowały dla każdego kto ma nawet taki sam wzrost, wagę i tak samo sciera piety:) To sa wskazówki a potem trzeba eksperymentować i czasem niestety kończy się to kupnem butów w których potem nie mozna biegać.
Wkazdym razie złe buty (choć dobrej firmy i dla innego biegacza super) mogą powodować kłopoty z achillesem, kolanami biodrami itp.
Ja ostatnio biegam w New Balace 1020 i jest przyjemnie. NB robi chyba dobre buty bez dekoracyjnych zbędnych bajerów więc może poszukaj tych 904 choc pewnie w polsce jeszcze ich nie ma ale pewnie są poprzednie odmiany tego modelu (902?)
Tyle moich rad, ale to takie rady biegającego a nie jestem jakimś specjalistą.
biec goniąc marzenia
[url=http://www.sbbp.pl][b]SBBP.PL[/b][/url]
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Obiema rekoma podpisuje sie pod tym co napisal Pit. Ponizej buty, ktore spelniaja 3 podane przez Ciebie warunki:
-supinacja
-ciezki biegacz (za ciezkiego uwaza sie juz ponad 75 kg)
-biegi glownie w lesie
Podaje ceny w Nieczech, trudno mi powiedziec czy w Polsce jest taniej czy drozej.

Brooks Dyad 115 euro
Adidas Supernova Cushion 110 euro
New Balance 1022 125 euro

Wszastkie modele dopiero niedawno weszly do sprzedazy. Jezeli dostaniesz w sklepie ich "poprzednikow" z pewnoscia zaplacisz duzo mniej.

kledzik
Tommy The Gun
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wielkie dzieki za odpowiedz.Jeszcze sie zapytam co to jest pronacja i po czym poznać "poprzedników" tych butów które wymieniłeś, heh przepraszam za tkie głupie pytania :)
pozdrawiam,
daredevil
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pronacja to bieg na wewnetrznych czesciach stopy. Ozmacza to nie tylko, iz zuzywasz na bieg ok. 1% wiecej energii lecz przede wszystkim moze byc przyczyna groznych kontuzji. Odpowiednie buty, ze wzmocniona (lub  zrobiona z innego matrialu wewnetrzna podeszwa) pozwalaja skorygowac pronacje. W ciezkich przypadkach (jak niestety moj) konieczne sa wkladki ortopedyczne.

Na ilustracji po lewej stopa biegacza z pronacja w normalnych butach, po prawej w butach z odpowiednia podeszwa wewnetrzna.

Obrazek

Twoj przypadek to supinacja, przeciwienstwo pronacji. Czyli bieg na zewnetrznych czesciach stopy (dlatego w tak zdzieraly sie Tobie podeszwy). Musisz wiec kupic buty korygujace supinacje.

Wyobraz sobie teraz sytuacje gdy przychodzisz do sklepu i kupujesz buty nie wiedzac o tym wszystkim co powyzej napisano. Mozliwe, ze kupilbys buty dla "pronatykow" (to chyba neologizm, nie wiem czy jest takie slowo), ktore poglebialyby tylko wade twych stop!

Jak poznac "poprzednikow"? Buty jak samochody, co pewien czas te same marki, te same modele, a jednak nowsze i lepsze odmiany. Najlepiej zapytac w sklepie.

kledzik
Awatar użytkownika
Dawidek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

New Balance 904 to juz powoli historia, jest już nastepca - 905, jednak z przykrościa pragnę zawiadomić, że 904 nie było w ofercie NB Polska i pewno tak samo bedzie z 905.
Warto dodać, że widziałem 904 w sklepie w Czechach!
[i]Chłopcy się męczą i nużą, chwieją się słabnąc młodzieńcy, lecz ci, co zaufali Panu, odzyskują siły, otrzymują skrzydła jak orły: biegną bez zmęczenia, bez znużenia idą.[/i]
                                   ( Iz 40, 30-31 )
Tommy The Gun
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

OK z tego co wymieniliscie znalazłem na polskiej stronie new balanse buty new balance 1022 w cenie 279 PLN i ten model by mi odpowiadał z tym ze podczas przegladania strony us\canada new balance jest napisane przy tym modelu "Synthetic/Mesh Upper:   Provides lightweight comfort and support" i "C-CAP Midsole:   Provides lightweight cushioning and flexibility", a z tego co pisaliście wynika że ja jestem ciężki a nie lekki (powyżej 75 kg), a pozatym buty te znajdwały sie w dziale training a nie trail running (a ja chce buty do biegania po lesie). Czy fakty te nie mają większego znaczenia i nie powinienem się tym az tak przejmować? Znalazłem tez model New Balance 705 GR w cenie 219 PLN który na stronie US jest w dziale Trail Running ale podobnie jak model 1022 jest dla lightwaight. Co myślicie o tym modelu?
Z góry dziekuje i pozdrawiam,
daredevil
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tommy The Gun, bylem pewny, ze piszac o lesie, masz na mysli lesne sciezki. Jezeli chcesz biegac lesne krosy to musisz szkac butow kategorii "trail".

Ponizej podaje tobie ocene new balance 1022 (a propos ich "poprzednik" to 1021) zamieszczona w "Runner's World". Trzy iksy oznaczaja, ze but spelnia w pelni wymagania, brak iksa, ze sie nie nadaje:

zawody: x
amortyzacja: xxx
stabilnosc: x
trail:

normalna stopa: xxx
pronacja: x
supinacja: xx (Twoj przypadek)

ciezki biegacz: xx (Twoj przypadek)
normalny ciezar: xxx
lekki biegacz: x

ulice asfaltowe: xxx
sciezki lesne: xx (Twoj przypadek???)
przelaje:             (Twoj przypadek???)

Z powyzszego widac, ze moze nie jest to dla Ciebie but idealny ale spelniajacy podstawowe wymagania. Pod warunkiem oczywiscie, ze chcesz biegac lesnymi sciezkami, a nie przelajowo.

Jezeli jako ciezki biegacz kupisz buty dla biegacza lekkiego, musisz sie liczyc z tym, ze bedziesz je musial wymienic nie po 700-800 km, a po ok. 500km. Gdyz system amortyzacji nie jest dostosowany do tak duzych obciazen.

kledzik
Tommy The Gun
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wielkie dzieki za odpowiedz.Tak masz racje chodziło mi o ścieżki leśne, heh troche poprostu inaczej sobie to przetumaczyłem, moja wina. Teraz juz wiem jakie buciki mam sobie kupić. Jak tylko je kupie to napisze jak sie biega :). Jeszcze raz dziekuje wszystkim za odpowiedzi i pozdrawiam
daredevil
Awatar użytkownika
lezan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Godne polecenia sa takze Nike Pegasus i Adidas Boston.  Asics ma model Nimbus ale osbiscie jestem nimi rozczarowany.
If God invented marathons to keep people from doing anything more
stupid, triathlon must have taken Him completely by surprise
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ