Buty, czyli znowu pytanie od "nowego"

Awatar użytkownika
spdk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hej. Trochę już przeczytałem, a moje pytanie jest dosyć konkretne :-) Wykonałem ten test, który ktoś tu kiedyś polecał - ten z niemeckiego sklepu internetowego odnośnie ustawienia stóp. W jego wyniku wyskoczyło mi, że mam Leicht erhĂśhte Pronation i poleciło następujące butki:

Asics [Gel 1060] [Gel DS Trainer VII]

Diadora [Mythos 300 DA]

New Balance [M 904]

Reebok [Aztrek 2001 DMX]

i kilka innych, mniej znanych firm. Moje pytanie (wreszcie) : Czy mogę te zaproponowane zastąpić podobnymi, ale tańszymi? Nie chcę od razu wydawać 350zł, jeśli do mojej stopy znalazły by się odpowiednie za 199. Na przykład coś o podobnych właściwościach ale z niższej serii (zamiast NB M904 - NB M704 itd.)

Ma to sens? Gdzie w Warszawie (okolice Bemowa) jest najtańszy sklep sportowy / najlepsze promocje przedsezonowe?

TIA
pozdr.
Michał (GG: 4854229)
PKO
Awatar użytkownika
spdk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Gdyby ktoś zechciał mi pomóc i potrzebował więcej szczegółów: stawiam stopę najpierw na pięcie, ustawiam stopy raczej prosto niż na boki, mam proste nogi/kolana, ważę poniżej 80 przy wzroście prawie 190.

Dzięki za wszelkie sugestie. Odnośnie butów i adresów sklepów, oczywiście :-))
pozdr.
Awatar użytkownika
Dawidek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Masz rację, że szkoda od razu na poczatek wyłozyć taką kasę na buty. Lepiej rzeczywiście poszukać czego ale w posezonowych wyprzedarzach.
Jesli chodzi o buty, które wymieniłeś to:

- ASICS GEL 1060 i ASICS DS TRAINER VII posiadają już swoich nastepców, kolejno 1080 i VIII ale zarówno te jak i poprzednicy są rzeczywiście dosyć drogie i jeszcze niełatwo je kupić. DS TRAINER to model z naprawde wysokiej półki i może być z powodzeniem stosowany jako but startowy.

- DIADORA Mythos  - a gdzie Ty w Polsce kupisz porządne Diadory ???

- NEW BALANCE 904  - najlepszy but trialowy NB na rok 2002 - teraz również posada następce 905. But rzeczywiscie drogi i z tego co wiem, nie było w polskiej ofercie NB. Był za dostepny w Czechach ale i tam jego cena była wysoka.

- Reebok Aztrek 2001 DMX - mało śledze rozwój tej firmy, uważam, iż kilka lat temu na Polske przestały trafiać dobre buty biegowe tego producenta a i oferta światowa jest nie zaciekawa. Skoncentrowali sie raczej na butach kolorowych typu techno czy hip hop :hahaha: a ich biegówki sa słabe.

Sumując, gdyby nie problem ceny to poleciłbym Asicsy lub NB. Patrzac jednak rozsadnie słusznie zauwazyłeś możliwośc podmiany NB 904 na NB 704 - to rówież bardzo dobry but o podonych własiwościach. Nie jest też juz ostatnim w swojej rodzinie ( jest już NB 705 ) dlatego napewno bedzie można kupic go gdzieś z przeceny do czego Cie namawiam :taktak:
[i]Chłopcy się męczą i nużą, chwieją się słabnąc młodzieńcy, lecz ci, co zaufali Panu, odzyskują siły, otrzymują skrzydła jak orły: biegną bez zmęczenia, bez znużenia idą.[/i]
                                   ( Iz 40, 30-31 )
Awatar użytkownika
spdk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź ;-) Postanowiłem się rozejrzeć za modelem 71x, coś pomiędzy 70x a 90x. I poniżej 250zl.
pozdr.
MarekC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A można zadać pytanie (znawcom) o NIKE czy będzie nie na miejscu? Jak jeszcze nie obraziłem nikogo to dokładnie chodzi o NIKE FESANE (biegan ok 40 km na tydzień po asfalcie i w lesie)
MarekC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

aha jeszcze jedno pronacja wysokość stopy itd w normie.
Awatar użytkownika
Dawidek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nike Fesane - pierwsze słysze :niewiem:

Czy napewno ta nazwa jest prawidłowa - nawet wyszukiwarka Google sobie z tym nie radzi :nienie:
[i]Chłopcy się męczą i nużą, chwieją się słabnąc młodzieńcy, lecz ci, co zaufali Panu, odzyskują siły, otrzymują skrzydła jak orły: biegną bez zmęczenia, bez znużenia idą.[/i]
                                   ( Iz 40, 30-31 )
MarekC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

sorry oczywiście zła nazwa, prawidłowo: Nike AIR EFSANE
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ