Runkeeper, workaouty i konfiguracja tegoż

pytam
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.

Jestem totalnym amatorem, dopiero zaczynam przygodę z bieganiem. Na razie robię 3 km i chciałbym zwiększyć do 5. Używałem Endomondo, teraz zainstalowałem Runkeepera w komórce. Wybrałem trening dla początkujących: Beginner 5K. Ok, wskoczyły ćwiczenia do kalendarza w aplikacji. Wczoraj był pierwszy raz. I niestety coś nie hula. Uruchamiam aplikację, pierwszy trening z tego programu, komunikat głosowy mówi mi "warm up, 5 minutes". Dobrze, ale jednocześnie na wyświetlaczu widzę, że liczy mi czas biegania! I co robić, rozgrzewka czy bieg. Pomyślałem, potruchtam, niech to będzie rozgrzewka. Muszę dodać, że jako trening na wczoraj było przebięgnięcie "slow" 2.4 km. Truchtam. Po kilkuset metrach komunikat mówi, że rozpoczyna się właściwe ćwiczenie czyli ten nieszczęsny bieg na 2.4 km. Po zakończeniu treningu okazało się, że aplikacja mierzyła mnie od samego początku czyli łącznie z tą rozgrzewką. Jakbym rozgrzewał się w miejscu to klapa?
Jutro będzie na przemian szybki bieg i marsz. I pewnie znów w czasie rozgrzewki będzie mnie "mierzyło".

Czy ktoś może pomóc z konfiguracją treningu? Najlepiej byłoby wyłączyć rozgrzewkę (robić ją przed uruchomieniem programu), ale nie mogę wyłączyć tej opcji, chociaż jest widoczna. A jeśli jest to po kiego mnie wtedy mierzy gps...?

Pozdrawiam
PKO
krisprince
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ta rozgrzewka w programie to ma byc bieg-rozgrzewka. Myslales ze masz od razu zaczac szybko? Jak chcesz to mozesz sobie zrobic dodatkowa rozgrzewke przed wlaczeniem, np rozgrzej kolana, stawy skokowe.
Acha, jak program ci pokaze ze robisz bieg na 5km to daje reke sobie obciac ze liczy ci w tym ta rozgrzewke, bieg w wyzszym zakresie i chlodzenie.
pytam
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

krisprince pisze:Ta rozgrzewka w programie to ma byc bieg-rozgrzewka. Myslales ze masz od razu zaczac szybko? Jak chcesz to mozesz sobie zrobic dodatkowa rozgrzewke przed wlaczeniem, np rozgrzej kolana, stawy skokowe.
Jesteś tego pewien, bo mi się tak nie wydaje. W treningu są konkretne polecenia do wykonania i dodatkowy bieg przez 5 min na początku może to zaburzyć. Wg mnie jest tu niedograna aplikacja.
krisprince pisze:Acha, jak program ci pokaze ze robisz bieg na 5km to daje reke sobie obciac ze liczy ci w tym ta rozgrzewke, bieg w wyzszym zakresie i chlodzenie.
Program, a bardzie trening pokazuje mi co mam robić w dany dzień - w niedzielę było przez 2.4 run/walk - czyli "slow" przebieżka aby zobaczyć jak mi idzie. Dzisiaj ma być na przemian 1 min szybkiego i 1.5 min wolnego biegu.
mefiu
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Na starcie kazdej activity mozna odznaczyc, czy program ma odliczyc 5 minut na rozgrzewke, co oczywiscie jest wliczane do czasu trwania trrningu I dalej do liczenia srednich. Odznaczasz, robisz rozgrzewke na oko 5 minut I wtedy odpalasz start activity.
Awatar użytkownika
Dawid.krakow
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Chyba masz włączony jakiś traning plan, bo ja nawet nie mogłem znaleźć u siebie opcji włączenia rozgrzewki.

Nastawiasz:

Activity Type : Running
Route: None
Workout: None
Broadcast Live : Off

i naciskasz Start Activity :)
Obrazek
21 km - 01:37:24 (BMW Półmaraton Praski 2017)
42,195 km - 04:03:30 (39. PZU Maraton Warszawski 2017)
pytam
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dawid.krakow pisze:Chyba masz włączony jakiś traning plan, bo ja nawet nie mogłem znaleźć u siebie opcji włączenia rozgrzewki.

Nastawiasz:

Activity Type : Running
Route: None
Workout: None
Broadcast Live : Off

i naciskasz Start Activity :)
Moja pierwsza wiadomość w tym wątku:
pytam pisze:zainstalowałem Runkeepera w komórce. Wybrałem trening dla początkujących: Beginner 5K.
mefiu pisze:Na starcie kazdej activity mozna odznaczyc, czy program ma odliczyc 5 minut na rozgrzewke, co oczywiscie jest wliczane do czasu trwania trrningu I dalej do liczenia srednich. Odznaczasz, robisz rozgrzewke na oko 5 minut I wtedy odpalasz start activity.
Właśnie nie mogę :-) Jest taka opcja warm up, ale nie mogę zlikwidowac "ptaszka":

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:03

Nieprzeczytany post

W planach Mike Deiblera nie da się wyłączyć rozgrzewki. Tak jest zrobione i nie poradzisz.
pytam
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

kojer pisze:W planach Mike Deiblera nie da się wyłączyć rozgrzewki. Tak jest zrobione i nie poradzisz.
Dzięki! Wygląda na to, że o to chodziło!

Tak czy siak zmieniłem koncepcję i będę próbować zwiększyć dystans inną metodą.

Pozdrawiam
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ