Przeciążenie stawu kolanowego

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
castamere
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 45:19
Życiówka w maratonie: 4:06:28

Nieprzeczytany post

Witam,

mam 19 lat i mam problem z kolanem. Po wizycie u lekarzy nie dowiedziałem się za wiele. Rtg nic nie wykazało. W sierpniu przebiegłem 2 pierwsze maratony w życiu (15 sierpnia Solidarności, 31 sierpnia IV Bałtycki Maraton Brzegiem Morza). Zamiast odpoczywać już po 2 maratonie przygotowywałem się do górskiego maratonu . Zacząłem biegać z obciążeniem 5kg po lesie w postaci kamizelki a nie minął tydzień od maratonu po plaży. Aż pewnego dnia się budzę i zaczynam odczuwać ból w wewnętrznej części kolana. Nie przejmowałem się. Poszedłem jeszcze z kumplami w piłkę pograć. Minęło 3 dni więc poszedłem do chirurga który zlecił rtg, które jak pisałem nic nie pokazało. Teraz muszę zapisać się na usg kolana. Ból odczuwam jak muszę pokonać schody lub wejść na jakąś górkę. Z rana jak wstaję nic nie czuję. Dopiero jak przejdę niecały kilometr to zaczynam lekko odczuwać. Niestety ciężko jest mi nic nie robić... Bieganie sobie odpuściłem, w piłkę gram mało intensywnie, jest sezon na grzyby więc raz w tygodniu się wybieram. Co się dowiedziałem od lekarza to że mam za słabe uda i po wyleczeniu muszę iść na siłownie. Mam do Was pytanie... są może jakieś produkty które sprawiłyby szybszą regenerację kolana? znaczy się chyba raczej wiązadeł lub ścięgna. Wiem że najlepszym lekarstwem jest czas i zero sportu. Tylko że ciężko jest nic nie robić.
PKO
Awatar użytkownika
tomasir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bieganie z obciążeniem (i to dość dużym) to więcej niż głupi pomysł - zupełnie niepotrzebnie sobie przeciążasz stawy
zgodnie z naturą!
castamere
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 45:19
Życiówka w maratonie: 4:06:28

Nieprzeczytany post

Chciałem przebiec maraton który odbywał się wczoraj a z doświadczenia wiem że z górkami mam mały problem i mógłbym nie dać rady to chciałem się mocno przygotować. (raz tylko biegłem z obciążeniem po lesie jakieś 20min. drugi raz po płaskim też 20min) Powinienem się regenerować a nie trenować. Teraz chcę przyśpieszyć troszkę regeneracje i zastanawiam się co mam kupić. Zastanawiam się nad paroma produktami:
Soki Monavie Active z glukozaminą
Salco Sport Therapy- kąpiel solankowa
Albo jakieś produkty z borowiny (stosowałem już plastry z borowiny ale jakoś nie nie odczułem może spróbuję jeszcze raz bo są tanie)
Awatar użytkownika
aro05
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

castamere pisze:...Wiem że najlepszym lekarstwem jest czas i zero sportu...
Co do pierwszego stwierdzenia, zgadzam sie w 100%. Natomiast na temat drugiego mozna by dyskutowac.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ