Pytanie do uzytkownikow Polarow seri S

Awatar użytkownika
MTBiker
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

witam
nie dawno kupilem S 120, i pomimo instrukcji jednej rzeczy nie rozumiem.
W trybie Exercis 1 czyli tam gdzie moge ustawic sobie trzy strefy wysilku ustawiam np.
zone1 100 bpm - 120 bpm,
zone2 121 bpm - 140 bpm ,
zone 3 141 bpm - 160 bpm,
I teraz po treningu , zaluzmy ze serce bilo we wszystkich tych strefach to jak przegladam File, to  mam pokazany czas w strefie 1,( in zone, powyzej tej strefy i ponizej ) i jest to caly czas mojego treningu .Natomiast, jak przegladam strfy 2 i 3( pomimo ze przebywalem w strefach 2 i 3) to czas w nich wszedzie jest zero .
Mysle ze jasno pisalem, dziekuje za odpowiedz
rafal
rafał
PKO
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

A sk±d wiesz, ¿e przekroczy³e¶ podczas treningu warto¶æ 120 bpm? Napisa³e¶ "za³ó¿my".
Mo¿e trenowa³e¶ tylko w strefie 1?
mohawk
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

hej
Te 3 strefy masz po to zeby je sobie zmieniac w trakcie treningu. Np ustawiasz 1 strefe na rozgrzeke, kiedy uznasz, ze jestes juz rozgrzany przerzucasz na strefe 2 i lecisz, pod koniec wysilku na 3 i final. Mozesz takze ustalic czas treningu w danych strefach, wowczas polar sam zasygnalizuje Ci, ze koniec obijania sie w strefie 1 i automatycznie przeskoczy do 2 i analogicznie do 3. Osobiscie sie w to nie bawie, mam ustawiona tylko 1 strefe i w trakcie treningu zapisuje miedzyczasy i bardziej interesuje mnie czas przebywania w strefie na poszczegolnych odcinkach.
To, ze w file'u masz dane dot tylko strefy 1 wynika z tego, ze po prostu nie zmieniales strefy w trakcie treningu.

(Edited by mohawk at 7:55 pm on Jan. 22, 2003)
mohawk
mohawk
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

to jeszcze ja
Wspomniane strefy mozesz tez ustalic wg stopnia intensywnosci treningu i wykorzystac odpowiednia w zaleznosci od tego jak bardzo planujesz sie skatowac.
mohawk
Awatar użytkownika
MTBiker
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

chyba nie do konca zrozumieliscie mnie...
przeciez wiem ze bylem  w danej strefie bo sprawdzalem, jade i patrze ze przez 5 min mam tetno 130 , a potem jak ogladam file to pokazuje mi ze w strefie 1 bylem tam iles, a ponad sterfa 5 min----( tu sie zgodze, ale powinien mi pokazec tez ze w strefie 2 bylem 5 min,a on pokazuje ze bylo zero???!!!

A mohawk pisze ze przerzucam sie w strefe 2,-co znaczy przerzucam-przelaczam cos w pulsometrze???

Zaznaczam ze na treningu z pulsometrem sie znam, nie rozumiem tylko dzialania tych stref..
rafał
mohawk
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

tak, trzeba przelaczyc

Ja to rozumiem w ten sposob, ze polar sluzy do tego by pomoc Ci w przeprowadzeniu treningu w zaplanowany sposob a nie zarzucic Cie danymi statystycznymi po jego zakonczeniu.
Masz 3 stefy po to by za kazdym razem przed przeprowadzeniem treningu o zadanej intensywnosci nie musiec programowac stref od nowa, po prostu wybierasz jedna ze stref i cwiczysz. Mozesz tez strefy zmieniac w trakcie treningu jezeli planujesz go podzielic na czesci (np rozgrzewka, trening, wyciszenie). Wowczas naciskasz odpowiedni przycisk (u mnie select) i juz jestes w nastepnej strefie. Wczesniej napisalem, ze jezeli zaprogramujesz rowniez czas to polar przeskoczy do nastepnej strefy automatycznie, w sumie tego nie jestem pewien, raczej gadalem bzdury, zdawalo mi sie ze jest taka mozliwosc ale nigdy z niej nie korzystalem, tak wiec sory.
Nie wykluczam, ze to ja opacznie rozumiem dzialanie tego sprzetu, w kazdym razie staralem sie pomoc i podzielic informacja nt tego jak ja z niego korzystam.
pozdrawiam
mohawk
Awatar użytkownika
MTBiker
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

No to teraz sie rozumiemy mohawk!
Po prostu mam trzy strefy zeby w czasie treningu nie przeprogramowywac pulsometru!
Tylko ze w czasie treningu ja nie moge przelaczyc sobie w czasie treningu zadnym przyciskiem select ( w trybie zapisu cwiczenie FILE ) , musialbym zakonczyc cwiczenie File , zmienic strefe ( a konkrtenie wylaczyc strefe 1)to bedzie mi dopiero zapisywal czas w strefie 2.
rafał
Awatar użytkownika
Daaga
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mozesz przelaczac strefy podczas treningu, za pomoca przycisniecia (trzeba chwilke przytrzymac) prawego gornego guzila, jezeli pojawi Ci sie nie ta strefa, to powtorz czynnosc jeszcze raz.
Ja tez nie moglam na poczatku przyzwyczaic sie do obslugi tych guziczkow, ale szybko sie wylapuje wszystkie opcje.

powodzenia
Awatar użytkownika
MTBiker
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

DAAGA!
Musze to dokladnie jeszcze raz sprawdzic, wiem ze prawy gorny sluzy do przelaczania co jest w gornej linijce wyswitlane ( np godz dnia, czasomierz CU lub CD ( zliczajacy czas w dol lub w gore )ale strefy???chyba ze trzeba nacisnac i przytrzymac - sprawdze w domu bo teraz siedze w pracy
rafał
Awatar użytkownika
MTBiker
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Znalazlem teraz w instrukcji:"swap the heart rate zones by pressing and holding up button.The limits are shown for a few seconds when they are activated."-
czyli masz racje trzeba nacisnac gorny prawy ( i przytrzymac i przelaczy mi sie strefa wysilku np z 1 ej na druga !!!.
No, ale gratuluje ci Daaga - ty mnie na to naprowadzilas
dzieki
rafał
Awatar użytkownika
Daaga
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie ma sprawy, ja uwielbiam wszelkie majsterkowanie (w koncu jestem inzynierem, hi, hi, hi). :)
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mam inny problem. Chodzi o "Heart Touch Function". Cytuje z instrukcji obslugi. Jezeli zblizycie zegarek do logo Polara na pasku, aktywujecie "Heart Touch Function". Macie do wyboru trzy mozliwosci wskazan monitora. Za pomoca Polar Performance Software mozeciewybrac odpowiedni wariant:
1. Wskazanie aktualnych progow pulsu
2. Zamiana miedzy 3-ma ew. 4-ma mozliwymi wskazaniami
3. Zapamietywanie miedzyczasow
Po aktywowaniu "Heart Touch Function", monitor zostanie na kilka sekund osiwietlony... itd.

Pytanie: Gdy wlaczam wspomniana funkcje (tzn. zblizam monitor do paska) pokazuja mi sie progi pulsu, jak to zmienic na zapamietywanie miedzyczasow? Wydaje mi sie, ze joycat pisala kiedys, iz ma taka wlasnie funkcje u siebie...

kledzik
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kledzik, ja zaprogramowa³am tê funkcjê w³a¶nie za pomoc± softu. W³±czon± w komputerze funkcjê - w tym przypadku zapamiêtywanie miêdzyczasów - nale¿y przes³aæ do Polara za pomoc± ³±cza IrDA.
To siê robi w tym okienku z ustawieniami u¿ytkownika.
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from joycat on 8:37 am on Jan. 28, 2003
Kledzik, ja zaprogramowałam tę funkcję właśnie za pomocą softu. Włączoną w komputerze funkcję - w tym przypadku zapamiętywanie międzyczasów - należy przesłać do Polara za pomocą łącza IrDA.
To się robi w tym okienku z ustawieniami użytkownika.
Sliczne dzieki joycat! Udalo sie i dziala. Teraz i ja moge sie przylaczyc do Wielkiego Planu.

Polarka mam od wczoraj i chcialem cala wiedze z instrukcji obslugi opanowac w 1 dzien. Niemal sie udalo, jednak pod wieczor troszke zaczelo mi sie mieszac w glowie. Jeszcze raz dziekuje.

kledzik
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ