Komentarz do artykułu Przetestowaliśmy Timex Run Trainer 2.0

Awatar użytkownika
smopi
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

xrazowy pisze: Apropo samego zegarka warto wspomnieć iż bezproblemowo współpracuje z paskami HR od garmina i innymi ANT+.
A jeśli już mówimy o współpracy to warto też dodać, że zegarek ten nie wymaga instalacji w komputerze żadnych sterowników. Po prostu po jego podłączeniu do kompa jest widoczny jako zwykły dysk przenośny USB.

Oznacza to, że treningi można wysyłać na stronę Training Peaks z poziomu np. Linuksa (co czasami robię). Podłączam zegarek do komputera pod Linuksem, w przeglądarce loguję się na swoje konto TP i wykonuję upload pliku treningu bezpośrednio z zegarka-dysku. Jest to dosyć unikalna cecha wśród zegarków biegowych i chyba warto o tym wspomnieć. Może to mieć znaczenie zwłaszcza dla osób używających często pingwinka.
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

xrazowy pisze:Ja mam RT 2.0 dopiero od kilku dni, i pierwsza rzecz jaką zrobiłem przed rozpoczęciem treningów to update firmware,u do najnowszego.
Ja przecież też robiłem upgrade firmwareu.
ssokolow pisze: ps. z tej recenzji bardziej zainteresował mnie polar.... tani funkcjonalny wypasiony,
szkoda że on nie doczekał się takiej wideorecenzji ;-)
Tak, to teraz mój ulubiony zegarek, może dokręcę cos o nim bo uważam, że jest tego wart, choć to jest zegarek odarty z funkcji które jeszcze 5-6 lat temu myślałbym, że są niezbędne.
pajer1
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:45:47
Życiówka w maratonie: 04:25:04

Nieprzeczytany post

Mi najbardziej się chciało śmiać jak gremlin okazał się najwolniejszy :). Test był wykonywany przecież w takich samych warunkach dla wszystkich zegarków. Nie rozumiem dlaczego faworyzuje się jedną markę. Nie chcę tu posądzać kogoś o stronniczość, ale wydaje się to co najmniej dziwne.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Ale gdzie się faworyzuje?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Dzisiaj było pochmurno i w moim lesie Timex w ogóle nie złapał sygnału.
Awatar użytkownika
smopi
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Dzisiaj było pochmurno i w moim lesie Timex w ogóle nie złapał sygnału.
To proponuję skontaktować się z serwisem. Przedwczoraj przy ciężkich chmurach i deszczu mój złapał sygnał w około 1 minutę i go nie zgubił. Dzisiaj przy ciężkich chmurach, bez deszczu, zrobiłem test i specjalnie mierzyłem czas. Wynik: 47 sekund.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Pytanie tylko czy to coś powinno zmienić w mojej ocenie, skoro jest taki duży rozrzut jakości (co widac też w komentarzach na dcrainmaker) ?
Awatar użytkownika
smopi
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Pytanie tylko czy to coś powinno zmienić w mojej ocenie, skoro jest taki duży rozrzut jakości (co widac też w komentarzach na dcrainmaker) ?
Czy jest duży rozrzut nie wiadomo. Może jakaś partia tych zegarków była felerna i są one wymieniane przez serwis. Takie rzeczy się zdarzają - patrz choćby rdzewiejące spody w Garminach fr610.

Chcąc być uczciwym powinieneś to wyjaśnić do końca a nie robić test być może na uszkodzonym zegarku. Trochę to niepoważne i mało profesjonalne. Jeśli nawet trafił Ci się uszkodzony egzemplarz to przypuszczam, że potencjalnych klientów bardzo by zainteresowała reakcja serwisu i sposób załatwienia tej sprawy. Tyle, że Tobie się już nie chciało pociągnąć tego tematu... Szkoda.

Przed chwilą zrobiłem test. Pogoda dzisiaj w Gdańsku jest kiepska - wiszą ciężkie chmury, chociaż w czasie robienia filmiku deszcz nie padał. Osiedle Przymorze, stałem zaraz przy dużym drzewie a w pobliżu bloki 4 piętrowe. Zegarek złapał sygnał w 46 sekund. Przepraszam za kiepską jakość - obraz jest trochę nieostry ale mam nadzieję, że to co najważniejsze jest widoczne: https://docs.google.com/file/d/0B-lpazy ... sp=sharing
Awatar użytkownika
xrazowy
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 35:20
Życiówka w maratonie: 2:53
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja, tak jak mówiłem mam swojego jeszcze dość krótko, ale póki co (poza pierwszym uruchomieniem,) to nie zdarzyło mi się jeszcze aby łapanie fixa trwało dłużej niż 30s. niezależnie od pogody i miejsca.
{edit}
po 2-3 tygodniach zabawy muszę zweryfikować swoją opinie o tym zegarku.
Niestety zdarzyło się mu niejednokrotnie zgubić sygnał satelit. Nie jest to co prawda jakies nagminne, nie mniej no zdarza się. Najczęściej dzieje się tak kiedy przebiegam gdzieś blisko ściany jakiegoś budynku i raczej nie ma to związku z pogodą. np: http://www.endomondo.com/workouts/252440569/4450384 lub http://www.endomondo.com/workouts/253043387/4450384
W lesie nie "zgubił się" ale różnice w dystansie w porównaniu z garminem 110 wyszła jakieś 280m na dystansie 15km. Pewnie oba zegarki przekłamują, ale wydaje się że chyba jednak garmin lepiej sobie radzi w lesie. trening w lesie z timexa: http://www.endomondo.com/workouts/250479852/4450384 a tu ten sam trening z garmina: http://www.endomondo.com/workouts/250480739/4450384

generalnie biegam z tym zegarkiem od 11.IX.2013 wszystkie praktycznie treningi (czasami dodatkowo dla porównania założę i garmina) także jak kto chce to może sobie popatrzeć na ślady gps
najbardziej jestem zadowolony z opcji interwałów - jeśli jest teren otwarty i nie ma problemu z gubieniem sygnału, wtedy bieganie interwałów z tym zegarkiem jest na prawdę wygodne.
grzesm58
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

xrazowy - trening w lesie to nie tylko różnica w dystansie, ale też w czasie (prawie dwie minuty)??? Czas chyba obydwa mierzą prawidłowo, nie wyłączyłeś przypadkiem garmina zbyt późno?
Ciekawie wygląda też różnica w sumie dystansów w górę i w dół, nie najlepiej to świadczy o jakości któregoś z gps-ów (która wartość wg Ciebie jest prawdziwa?).
Jeżeli ktoś chce się odchudzać to lepiej biegać z Timexem :)
Brałem pod uwagę zakup tego zegarka (walczy z dobrym ale słabo konfigurowalnym Polarem RC3 GPS), jednak kiepski gps i Garmin 220 na horyzoncie mocno osłabiają jego pozycję.
Gdyby pojawiły się jakieś dobre wieści (może upgrade oprogramowania) to napisz.
Awatar użytkownika
xrazowy
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 35:20
Życiówka w maratonie: 2:53
Kontakt:

Nieprzeczytany post

różnice w czasie mogły się wziąć z tego, że w timexie mam ustawioną autopauzę, tak więc te 2 minuty pewnie się rozciągałem po treningu - oba zegarki wyłączyłem dopiero po rozciąganiu Co do różnic poziomów to jeden i drugi przekłamuje i każdy inny zegarek bedzie też przekłamywał (o ile będzie bazował tylko na gps). W ostatnich dniach (2 razy zdarzyło się, że timex dlugo lapal sygnał) zwykle robi to momentalnie ale w ostatnim tyg. 2 razy zapytał mnie nawet czy jestem indor. Następnego dnia 150km dalej łapie już w 10sek. Wydaje mi się, że te wady są kwestią oprogramowania i mam tylko nadzieje, ze przy następnym upgradzie naprawią to wszystko.
poniżej kolejny trening testowo na 2 zegarki Timexa i garmina fr 110 - tym razem oba działały w miare bez zarzutów:
Garmin FR110: http://www.endomondo.com/workouts/253466898/4450384
Timex RT 2.0: http://www.endomondo.com/workouts/253468441/4450384
Tumael
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

A jak z odzwierciedlaniem trasy biegu na mapie? U mnie nigdy nie może wpasować się w ulice którymi biegam i za każdym razem wychodzi na mapie jakbym biegał w jakimś polu obok ulicy. Jak jest u was?
Awatar użytkownika
robertza
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44'22"
Życiówka w maratonie: 3:34'25"

Nieprzeczytany post

Dokładnie tak samo, to chyba problem wszystkich zegarków i telefonów. Choć z drugiej strony chodzi o zarys, a nie dokładną trasę.
- we love run -
Awatar użytkownika
smopi
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Pojawiła się aktualizacja firmware'u V.29. Opis zmian tutaj: http://home.trainingpeaks.com/timexiron ... notes.aspx
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ