1500 m
- Bylon
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
No ale to drugie to już jak dla mnie typowo pod długie dystanse. Na krakowskim BBL właśnie tego typu mamy interwały - choć na pewno trochę one szybkość poprawią, to na pewno nie są to treningi typowo pod średnie dystanse. 

"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Plague ma racje. Do tempa startowego przygotowywuje sie zblizajac z obydwuch stron tej planowanej predkosci.
To znaczy ze sa treningi na bardzo krutkich przerwach (n.p. 15x200m i 35s P w tempie na 1500m), na 3-4 minutowych przerwach (6x300 w tempie na 800m) lub bardzo dlugie, do 10' (3x400m w tempie na 600m)
Jest bardzo duzo mozliwosci, trzeba tylko wiedziec co chcemy osiagnac takimi treningami.
W przypadku tych treningow, jakie podalem wyzej, chodzi jednak o trening zimowy, gdzie chcemy tylko zachaczyc o tempo MD, nauczyc sie troche szybciej biegac i w ten sposob polepszyc styl biegowy. Takia jednostka 1x/tydzien pozwoli nam szybciej i lepiej wejsc w typowy MD-trening na wiosne.
To znaczy ze sa treningi na bardzo krutkich przerwach (n.p. 15x200m i 35s P w tempie na 1500m), na 3-4 minutowych przerwach (6x300 w tempie na 800m) lub bardzo dlugie, do 10' (3x400m w tempie na 600m)
Jest bardzo duzo mozliwosci, trzeba tylko wiedziec co chcemy osiagnac takimi treningami.
W przypadku tych treningow, jakie podalem wyzej, chodzi jednak o trening zimowy, gdzie chcemy tylko zachaczyc o tempo MD, nauczyc sie troche szybciej biegac i w ten sposob polepszyc styl biegowy. Takia jednostka 1x/tydzien pozwoli nam szybciej i lepiej wejsc w typowy MD-trening na wiosne.
- Bylon
- Zaprawiony W Bojach
Wierzyć mi się nie chce, jak bardzo mi ten trening średniaka podniósł formę (bądź też - pomógł wrócić do dawnej). Dzisiejsze wybieganie poszło w tempie ok. 5:53/km O_o, a było to wybieganie raczej stosunkowo luźne, czyli z oddechem pod pełną kontrolą. Dla porównania, wcześniej tego typu wybiegania oznaczały tempo 6:15-6:30.
Teraz już jestem pewny - niebawem (w tym tygodniu nie chcę, bo w niedzielę mam dychę, a tam wytrzymałość będzie raczej bardziej przydatna) bezwzględnie wprowadzam szybkie odcinki a la średnie dystanse do tygodnia treningowego.
Teraz już jestem pewny - niebawem (w tym tygodniu nie chcę, bo w niedzielę mam dychę, a tam wytrzymałość będzie raczej bardziej przydatna) bezwzględnie wprowadzam szybkie odcinki a la średnie dystanse do tygodnia treningowego.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
-
- Rozgrzewający Się
Witam panów ze się podepnę do tematu.Biegam długo ponad 4 miesiące zaczynając od 3km teraz mogę powyżej 18 i jest ok.Wprawiłem się biegam dla przyjemności dla tego zmęczenia itp.. Dziś na wf biegliśmy na 1500m wykręciłem 4:40 miałem prawie minute przewagi nad drugim więc nie było rywalizacji..Wiec na zawodach bym coś urwał dodam ze nie było mroczków kręcenia w głowie jak to mam zwyczaju na 1000
Zawody już niedługo bo ostatnio zostały przełożone co zrobić w tym ostatnim tygodniu odpuścić czy może lekkie rytmy ? Dodam mam 16lat 175cm 63kg
Dodam moje obecne czasy na 1000m 2:50 na mecie duży zgon 10000m 44:30 z góry dziękuje za odpowiedz

Dodam moje obecne czasy na 1000m 2:50 na mecie duży zgon 10000m 44:30 z góry dziękuje za odpowiedz

-
- Zaprawiony W Bojach
Nic nie zrozumialem.mosur434 pisze:Witam panów ze się podepnę do tematu.Biegam długo ponad 4 miesiące zaczynając od 3km teraz mogę powyżej 18 i jest ok.Wprawiłem się biegam dla przyjemności dla tego zmęczenia itp.. Dziś na wf biegliśmy na 1500m wykręciłem 4:40 miałem prawie minute przewagi nad drugim więc nie było rywalizacji..Wiec na zawodach bym coś urwał dodam ze nie było mroczków kręcenia w głowie jak to mam zwyczaju na 1000Zawody już niedługo bo ostatnio zostały przełożone co zrobić w tym ostatnim tygodniu odpuścić czy może lekkie rytmy ? Dodam mam 16lat 175cm 63kg
Napisz jeszcze raz, ale logicznie.
-
- Rozgrzewający Się
Dobra jak kolega wyżej mam dosyć krótki czas do zawodów na 1500m mam też świadomość że nie da sie nic zbudować w krótkim czasie. Dlatego zaznaczam ze biegam od dłuższego czasu zaczynając od 3km jestem wstanie przebiec ponad 15km lekko poniżej 5min/km.
Dziś mieliśmy na wf bieg na 1500m i wykręciłem 4:40 czułem lekką rezerwę a zawody niedługo jeden dwa tyg.
Kieruje pytanie jaki trening zrobić przez te dwa tyg ? i jaka strategia psychiczna z własnego doświadczenia wiem że 1000m się rózni a najczęściej na tym dystansie startuje i nie wytrzymam tempa z tamtego dystansu na 1500m.
Mój rekord na 1000m to 2:50 i naprawdę było ciężko prawie zgon
i jak rozłożyć siły by było to samo na 1500m bo boje się szybko wystartować jak to robie na to 1000 bo nie wytrzymam prawdopodobnie takiego tempa..
Dziś mieliśmy na wf bieg na 1500m i wykręciłem 4:40 czułem lekką rezerwę a zawody niedługo jeden dwa tyg.
Kieruje pytanie jaki trening zrobić przez te dwa tyg ? i jaka strategia psychiczna z własnego doświadczenia wiem że 1000m się rózni a najczęściej na tym dystansie startuje i nie wytrzymam tempa z tamtego dystansu na 1500m.
Mój rekord na 1000m to 2:50 i naprawdę było ciężko prawie zgon

-
- Zaprawiony W Bojach
Ile masz lat?
Jak trenowales do teraz?
Dlaczeko nie jestes w klubie LA?
Masz bieznie w poblizu?
Masz kolce?
Wyniki na 400, 3000 i 5000?
Jak wyglada twoj tydzien treningowy?
Uprawiasz inne sporty?
Jak trenowales do teraz?
Dlaczeko nie jestes w klubie LA?
Masz bieznie w poblizu?
Masz kolce?
Wyniki na 400, 3000 i 5000?
Jak wyglada twoj tydzien treningowy?
Uprawiasz inne sporty?
- Bylon
- Zaprawiony W Bojach
Wiek kolega pisał - 16 lat.
Też muszę przyznać, że jak na 4 miesiące biegania, to czasy kosmiczne! Widać, że masz bardzo potężne uwarunkowania do średnich dystansów, prędkość naprawdę imponująca. Ja jestem przy długich dystansach na poziomie, dajmy na to, zbliżonym (w tę niedzielę pierwsza dycha, zobaczymy jak bardzo zbliżonym), a przy średnich dystansach odstawałbym od Ciebie o co najmniej kilkadziesiąt sekund.
Też muszę przyznać, że jak na 4 miesiące biegania, to czasy kosmiczne! Widać, że masz bardzo potężne uwarunkowania do średnich dystansów, prędkość naprawdę imponująca. Ja jestem przy długich dystansach na poziomie, dajmy na to, zbliżonym (w tę niedzielę pierwsza dycha, zobaczymy jak bardzo zbliżonym), a przy średnich dystansach odstawałbym od Ciebie o co najmniej kilkadziesiąt sekund.
-
- Rozgrzewający Się
Lat mam 16 pierwsza klasa lic.
Jak zacząłem od zera 4 miesiące temu od 3km. Kupiłem biblie Bieganie metodą Gallowaya. Po przeczytaniu stopniowo zacząłem zwiększać kilometraż obecnie oscyluje okolo 50-60km.
Trening dzielę tak staram się aby w jednym tygodniu (5x w tygodniu biegam) Jedno długie wybieganie 15-20 zakres pierwszy spokojny bieg dla sampoczucia. Trening tempowy załóżmy 10km po 4:45
Lub poprostu biegnę ostatnim czasem bardzo wzrosła mi prędkość przy której biegnie mi się bardzo komfortowo z 5:40-5:35 na 5:05-5:15. Po każdym biegu rozciągam się około 10min
Przez wakacje wykonywam bardzo dużo podbiegów aby wzmocnić nogi.
W okolicy nie ma żadnego klubu musiałbym dojeżdżać spory kawałek 50km..
Nie mam kolców biegam w Nike Lunar Eclipse +3 (przebieg ponad 600km)
Gram w piłę okazyjnie ze znajomymi i tyle.
A jak chodzi o wyniki to pojmuje to że jak biec na rekord to Muszę dać z siebie wszystko a do tego trzeba odpowiedniej motywacji warunków oraz kilka innych czynników.
1000- zrobiłem 2:50 jak zaczynałem biegać to ponad 3:40 było ale systematyczna praca i w końcu dałem z siebie 100% (na tamten czas)
Inne wyniki nie są zbyt porównywalne do 1000 bo nie dałem z siebie tego wszystkiego więc nie są zbytnio obiektywne.
5000m 20:50 wynik z połowy lipca od tamtego czasu forma poszła bardzo w górę myślę może bym sie otarł o 19:30.
Zależy mi na strategi na 1500m bo wiem jak mój organizm pracuje na 1000 ,wiem na co mogę sobie pozwolić jakie tempo mnie zabije a ta wiedza na 1500m bardzo by mi pomogła.
Uważam tak bo w zawodach oprócz rywalizacji jest dla mnie bardzo ważna również świadomość ze dałem z siebie wszystko a muszę do tego mieć taktykę jak rozegrać dystants..
Jak zacząłem od zera 4 miesiące temu od 3km. Kupiłem biblie Bieganie metodą Gallowaya. Po przeczytaniu stopniowo zacząłem zwiększać kilometraż obecnie oscyluje okolo 50-60km.
Trening dzielę tak staram się aby w jednym tygodniu (5x w tygodniu biegam) Jedno długie wybieganie 15-20 zakres pierwszy spokojny bieg dla sampoczucia. Trening tempowy załóżmy 10km po 4:45
Lub poprostu biegnę ostatnim czasem bardzo wzrosła mi prędkość przy której biegnie mi się bardzo komfortowo z 5:40-5:35 na 5:05-5:15. Po każdym biegu rozciągam się około 10min
Przez wakacje wykonywam bardzo dużo podbiegów aby wzmocnić nogi.
W okolicy nie ma żadnego klubu musiałbym dojeżdżać spory kawałek 50km..
Nie mam kolców biegam w Nike Lunar Eclipse +3 (przebieg ponad 600km)
Gram w piłę okazyjnie ze znajomymi i tyle.
A jak chodzi o wyniki to pojmuje to że jak biec na rekord to Muszę dać z siebie wszystko a do tego trzeba odpowiedniej motywacji warunków oraz kilka innych czynników.
1000- zrobiłem 2:50 jak zaczynałem biegać to ponad 3:40 było ale systematyczna praca i w końcu dałem z siebie 100% (na tamten czas)
Inne wyniki nie są zbyt porównywalne do 1000 bo nie dałem z siebie tego wszystkiego więc nie są zbytnio obiektywne.
5000m 20:50 wynik z połowy lipca od tamtego czasu forma poszła bardzo w górę myślę może bym sie otarł o 19:30.
Zależy mi na strategi na 1500m bo wiem jak mój organizm pracuje na 1000 ,wiem na co mogę sobie pozwolić jakie tempo mnie zabije a ta wiedza na 1500m bardzo by mi pomogła.
Uważam tak bo w zawodach oprócz rywalizacji jest dla mnie bardzo ważna również świadomość ze dałem z siebie wszystko a muszę do tego mieć taktykę jak rozegrać dystants..
- toxic
- Zaprawiony W Bojach
Ciężko jest wytłumaczyć jak masz się czuć na zawodach... Nie wyczytasz tego ani z forum ani z książki. Pobiegnij sobie test na 1500m, ustal sobie jakiś czas, załóżmy 4:30. Kontroluj czas co 100m. Mam nadzieję, że masz dostęp do bieżni. Jak nie dobiegniesz na 4:30 tzn. że było za mocno. Test to nie to samo co zawody ale mimo wszystko da Ci jakiś pogląd. Tak swoją drogą czasami się zastanawiam jak to możliwe biegać 2:50 na kilometr a na 5km nie zejść poniżej 19. Ja na 5k pobiegłem 17:50 a na 1000m ciężko mi było ubiec 2:57. Cholera chyba nie dałem z siebie wszystkiego :p
"Niesamowite, jak mało wiesz o grze, w którą grasz całe życie."
-
- Rozgrzewający Się
Mówię ze tyle mam :P na 5km bo nie jest to obiektywne a na 1000m to naprawdę był ogień stopniowe podkręcanie co jakiś czas 3:30 /3:20/3:10 test 700 metrów w tempie 2:50 i w końcu spróbowałem ostanie 300m biegłem nie wiem jak ,ale jakoś dałem radę ''Sobota do góry łeb'' zrobilo swoje tak jak na 800m kiedy nie możesz musisz przyśpieszyć.
-
- Zaprawiony W Bojach
Gdzie ty biegles te 1000m? Na biezni?
Co do ostatniego tygodnia przed zawodami... Tu sie juz nie da nic kombinowac. Jak masz jeszcze 7 dni, to pobiegnij 2x1000 w 3' i 8'przerwy. Jak dasz rade, to walisz 1500m w 4:30.
Potem:
odpoczynek
5x200m w 32-33 (spokojnie) i 3'/6'P i 400m w 70s
6km rozbieg
wolne
3km lekko + 4x 100m na 80%
zawody.
Co do nastawienia na 1500. To jest najtrudniejszy dystans, zeby sie na niego strategicznie nastawic. Zeby zrobic dobry wynik potrzebujesz grupe. Po starcie dopasowujesz sie do (odpowiedniej) grupy (kontrola czasu po 200m jest obowiazkowa) i czekasz na 1000m, wtedy masz 200m, na ktorych normalnie wszyscy przyspieszaja, musisz sie wtedy dobrze ustawic do ataku. Na 1200 atak! Walczysz do 1350, trzymasz, bam, bam, bam... ostatnie 50 powinienes miec pluca na bierzni i nogi w po 300kg ciezkie.
Jezeli musisz biec sam... Tu ratuje cie tylko rowne tempo... 71-71-73+reszta.
Gruß
Rolli
Co do ostatniego tygodnia przed zawodami... Tu sie juz nie da nic kombinowac. Jak masz jeszcze 7 dni, to pobiegnij 2x1000 w 3' i 8'przerwy. Jak dasz rade, to walisz 1500m w 4:30.
Potem:
odpoczynek
5x200m w 32-33 (spokojnie) i 3'/6'P i 400m w 70s
6km rozbieg
wolne
3km lekko + 4x 100m na 80%
zawody.
Co do nastawienia na 1500. To jest najtrudniejszy dystans, zeby sie na niego strategicznie nastawic. Zeby zrobic dobry wynik potrzebujesz grupe. Po starcie dopasowujesz sie do (odpowiedniej) grupy (kontrola czasu po 200m jest obowiazkowa) i czekasz na 1000m, wtedy masz 200m, na ktorych normalnie wszyscy przyspieszaja, musisz sie wtedy dobrze ustawic do ataku. Na 1200 atak! Walczysz do 1350, trzymasz, bam, bam, bam... ostatnie 50 powinienes miec pluca na bierzni i nogi w po 300kg ciezkie.
Jezeli musisz biec sam... Tu ratuje cie tylko rowne tempo... 71-71-73+reszta.
Gruß
Rolli
-
- Rozgrzewający Się
Tak na bieżni.
4:30 spróbuje zaatakować musiałbym zrobić 1000m w 3:00. Chce dać z siebie wszystko mieć świadomość ze więcej nie byłem w stanie dać na obecną chwile więc nawet wymioty wchodzą w gre..
Biegłem już na ogromny zakwaszeniu i wiem ze to nie jest łatwe...
Zawody są w piątek dziś dostałem informacje zrobiłem dziś 6km rozbiegu tak 4:55-4:50
Jutro zrobię 3km lekko +4x 100m na 80%
W czwartek odpoczynek
Piątek ogień
4:30 spróbuje zaatakować musiałbym zrobić 1000m w 3:00. Chce dać z siebie wszystko mieć świadomość ze więcej nie byłem w stanie dać na obecną chwile więc nawet wymioty wchodzą w gre..
Biegłem już na ogromny zakwaszeniu i wiem ze to nie jest łatwe...

Zawody są w piątek dziś dostałem informacje zrobiłem dziś 6km rozbiegu tak 4:55-4:50
Jutro zrobię 3km lekko +4x 100m na 80%
W czwartek odpoczynek
Piątek ogień

-
- Rozgrzewający Się
Strasznie 4:44 a na mecie OGROMNE ZAKWASZENIE ogromne poprsotu nie kontaktowałem mięśnie się paliły nie mogłem wstać przez 10 min a przez 30 wracałem do normalności..
W środę mam na 1000 mam nadzieję ze będzie lepiej..
Zaczynam myśleć ze bieg na wf to nie było 1500m ;x bo jak se tak porównam prawie 4 kółka na bieżni a prawie 4 kółka na stadionie do piłki nożnej to wychodzi różnica ;x...
Mam motywację do treningu dużo pracy przedemną wyleczę kontuzję i zabieram się za solidną pracę nad sobą
W środę mam na 1000 mam nadzieję ze będzie lepiej..
Zaczynam myśleć ze bieg na wf to nie było 1500m ;x bo jak se tak porównam prawie 4 kółka na bieżni a prawie 4 kółka na stadionie do piłki nożnej to wychodzi różnica ;x...
Mam motywację do treningu dużo pracy przedemną wyleczę kontuzję i zabieram się za solidną pracę nad sobą