strój na maraton

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
kuros
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 0:47
Życiówka w maratonie: 3:32

Nieprzeczytany post

Pogoda zapowiada się 10-15 stopni i słońce, ale zaczynamy w 5-8 stopniach.
Jak się ubieracie?
długi rękaw/krótki rękaw?
pozdrawiam
PKO
warszawsky
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 01:02:40
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mądrzy ludzie mówią, by ubierać się tak jakby temperatura na zewnatrz była o +/- 10 stopni wyższa od rzeczywistej. Na treningach to sie sprawdza, zatem i w biegu tez sie powinno sprawdzić. :)
Awatar użytkownika
macmal2
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 0:38:43
Życiówka w maratonie: 3:05:11

Nieprzeczytany post

niby tak
ale swoje trzeba będzie przed startem odstać, a wtedy będzie naprawdę zimno....

słyszałem o patencie z dużym workiem na śmieci :spoko:
zakładasz go przed startem na strój galowy. folia nie pozwala uciekać cieplu, a po starcie zwyczajnie wyrzucasz i tyle.
chyba spróbuję tego patentu na sobie
biegam od IX 2012
10 38:24
połówka 1:27,40
cały 3:05,04
tajt28
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:48 min
Życiówka w maratonie: 3:05:30

Nieprzeczytany post

Długi rękaw + koszulka techniczna na wierzch. Na tyłek szorty. Zastanawiam się na płaszczem foliowym, przeciwdeszczowym (na Orlenie dawali) przed startem - zamiast worka. Mam jeszcze folię NRC, ale szkoda mi jej :oczko:
Choć folii się o tyle obawiam, że można się w niej zapocić i przemarznąć zaraz po starcie.
Obrazek
Awatar użytkownika
lukizpaska
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44:53
Życiówka w maratonie: 4:25:xx

Nieprzeczytany post

macmal2 pisze:słyszałem o patencie z dużym workiem na śmieci :spoko:
zakładasz go przed startem na strój galowy. folia nie pozwala uciekać cieplu, a po starcie zwyczajnie wyrzucasz i tyle.
zawsze czytając o podobnych pomysłach zastanawiam się co by było gdyby wszyscy realizowali tak genialne myśli. Wizja 10k folii, worków, starych dresów etc jest fantastyczna. Aż chciałoby się prze nie przebijać z dalszych stref.
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

zdecydowanie krótki rękaw. na ramiona jednorazowe ocieplacze niekomresyjne zrobione ze starych skarpet. posłużą pewnie przez jakieś 10 km. spodenki też krótkie
lukizpaska, poczytaj o maratonie w NY ;)
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Mortimer
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

lukizpaska pisze:
zawsze czytając o podobnych pomysłach zastanawiam się co by było gdyby wszyscy realizowali tak genialne myśli. Wizja 10k folii, worków, starych dresów etc jest fantastyczna. Aż chciałoby się prze nie przebijać z dalszych stref.
Na "małych" maratonach (jak póki co chyba wszystkie polskie) nie ma problemu, bo od "sformowania peletonu" do startu mija krótki czas i niemal do ostatniej chwili zawodnicy mogą mieć na sobie jakąś dodatkową warstwę odzieży, którą przed samym startem oddadzą kibicującemu znajomemu (przynajmniej ja tak robiłem w Dębnie i Krakowie). Na dużych imprezach, na których masz obszerne, odizolowane strefy, do których wstęp mają tylko zawodnicy, zaś okres między wejściem do strefy a startem bywa długi (30 minut i więcej), nie ma takiej możliwości. Masz wybór - albo marzniesz w samym stroju biegowym, albo bierzesz coś, czego będziesz mógł się bez żalu pozbyć, a co choć trochę ochroni przed porannym chłodem. No chyba że planujesz biec z bluzą w ręku...
W weekend będę w Berlinie i też się zastanawiam co z tym fantem zrobić, zwłaszcza że start jest dość wcześnie (08:45), więc poranny chłodek może lekko szczypać stojących we względnym bezruchu ludków odzianych jeno w szorty i koszulki. Póki co byłem gotów poświęcić starą, nadpaloną tu i ówdzie koszulę flanelową - założyć ją idąc na start a po strzale startera po prostu wywalić. Teraz się zastanowię nad tym workiem od śmieci, bo to w sumie bardzo praktyczny i tani w wykonaniu koncept.
Sent from my ENIAC
Awatar użytkownika
macmal2
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 0:38:43
Życiówka w maratonie: 3:05:11

Nieprzeczytany post

lukizpaska pisze:
dla mnie "zwyczajnie wyrzucasz' nie oznacza, że trzeba to zrobić tu i teraz. :ojoj:
Biegniesz chwilę z małym zawiniątkiem w ręku, a miejsce zrzutu z pewnością się znajdzie

z drugiej strony, gdybyśmy wszyscy użyli tylko worków, a nie starych koszul itd., nie byłoby problemu z segregacją odpadów
wszystko można by wrzucić do .......jednego worka :hahaha:
biegam od IX 2012
10 38:24
połówka 1:27,40
cały 3:05,04
Awatar użytkownika
lipton
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:44

Nieprzeczytany post

Też mam dylemat jak się ubrać :/
W zależności od prognoz w trakcie startu ma być między 4 a 12 stopni.
Zakładać legginsy czy lecieć w krótkich spodenkach?
Koszulkę z długim rękawem czy z krótkim?

Patent z workiem na śmieci przed startem wydaje się całkiem spoko.
10k - 40:50 - 23.05.2015 / 15k - 1:03:56 - 23.11.2014 / 21k - 1:31:38 - 30.03.2014 / 42k - 3:16:26 - 11.10.2015
[url=http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=27&t=44539]Blog[/url] -> [url=http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=44554]Komentarze[/url]
[url=https://connect.garmin.com/modern/profile/filiplipowski]Garmin Connect[/url]
M&S
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:53

Nieprzeczytany post

A myślałem, ze tylko ja się głowię ;) dół to raczej kwestia osobnicza-na krótko można i w minusowych temperaturach biegać. Na górę wydaje sie fajna oficjalna koszulka 35MW-adidas z długim rekawem lub cos w ten desen;) zawsze to jakiś kompromis a rękaw można podwinac
run for fun
10km - 48'27" - treningowo czerwiec 2014
21,097km - 1:58'00" - treningowo 12.09.2013
42,195km - 4:02'58" - Maraton Warszawski 29.09.2013

Plan na 2014 - dyszka poniżej 45' - Zaliczony
Długo długo nic i powrot do biegania w 2021
wrw
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 52:53

Nieprzeczytany post

A propos stroju. Jak myślicie ile czasu trzeba liczyć na oddanie worka z ciuchami do depozytu. Będę na stacji stadion ok. 8:30 i zastanawiam się czy wystarczy mi czasu. Startuję w ostatniej strefie.
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

wrw pisze:A propos stroju. Jak myślicie ile czasu trzeba liczyć na oddanie worka z ciuchami do depozytu. Będę na stacji stadion ok. 8:30 i zastanawiam się czy wystarczy mi czasu. Startuję w ostatniej strefie.
Oddawanie przeważnie przebiega(ło) sprawnie, ale trasa dworzec->depozyty->linia startu to tak pi*oko 1.5km - 2km. Jak po drodze dojdzie przebieranie się, kibelek czy coś to będziesz na granicy.

a worki na śmieci są OK. Byle nie rzucać pod nogi a z boku, przecież i tak będzie pełno butelek, papierków itp. Taka "cecha" imprezy masowej
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
Awatar użytkownika
Paweł100
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 49:42

Nieprzeczytany post

Też mam ten problem. Na dół na pewno krótkie spodenki, na górę chciałem założyć bluzkę z krótkim rękawkiem, ale teraz skłaniam się ku długiemu rękawowi. Ech... A u Was jak konkretnie - długi czy krótki rękaw?

Mam jeszcze pytanie nt. polewania głowy wodą. Czytałem, że warto to robić na punktach z wodą, ale czy przy jutrzejszej temperaturze ma to jakieś uzasadnienie?
TomoM
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

macmal2 pisze:niby tak ale swoje trzeba będzie przed startem odstać, a wtedy będzie naprawdę zimno....
przed startem, w tłumie, jest na prawdę ciepło
pingwiny korzystają z podobnego patentu :-)

T.
kuros
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 0:47
Życiówka w maratonie: 3:32

Nieprzeczytany post

chyba stanie na krótkim rękawie. ma być słońce (podobno) :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ