NB 704

DaB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Od mniej wiecej dwoch miesiecy jestem uzytkownikiem butow NB 704. Zorientowani pewnie kojarza sobie ten model, niezorientowanym nadmieniam, ze 704-ki to buty trialowe. Nabywajac ten model sadzilem, ze kupuje wytrzymale buciki, ktore posluza mi do biegania w ciezkim terenie (bo chyba tego mozna oczekiwac po trialowkach, prawda?). Nie bede sie specjalnie rozpisywal, powiem tylko, ze ten model ogromnie mnie rozczarowal. Oto powody:
1*Jak na buty trialowe jest to konstrukcja ogromnie delikatna (mylacy nieco jest wyglad buta, na pierwszy rzut oka 704 to buty mocne, w sam raz w bloto, kamienie, liscie, gline, galezie - slowem w teren). W moich bucikach po 150km poodklejaly sie fragmenty podeszw zawiniete na nos buta. Po reklamacji i przebiegnieciu kolejnych 80km peklo tworzywo wzmacniajace bok. Wnioski nasuwaja mi sie trzy: albo 704 to model niedopracowany technicznie albo zastosowano w nim kiepskie materialy, albo jedno i drugie (nie mozna oczywiscie wykluczyc tego, ze trafilem na jakis wyjatkowo felerny eglemplarz, choc ta ewentualnosc raczej bum odrzucil). Wczesniej uzywalem do biegania w lesie butow Puma Trinomic XTG. Najzabawniejsze w tym jest to, ze nie sa to trialowki, tylko lekkie buty typu training. Kazda z trzech par wytrzymala okolo 1500km.
2*704-ki sa butami b. sztywnymi. W zamysle mialo to sluzyc pewnie ochronie kostki przed skreceniem i ochronie stopy przed urazami po uderzeniach w kamienie, galezie i inne lesne badziewie. Konstruktorzy chyba troche jednak przefajnili. Te fragmenty buta, ktore stykaja sie z kostka sa tak twarde i tak fatalnie wyprofilowane (cholewka buta jest z boku ewidentnie za wysoka), ze kostki zaczynaja najnormalniej bolec. Kiedy przy pierwszej reklamacji zwrocilem na to uwage, rzeczoznawca odpisal, ze jest to wada nieznaczna i nie ma wplywu na wartosc uzytkowa buta (ha, ha, dobre sobie. Moim skromnym zdaniem jest dokladnie odwrotnie. But do biegania jesli nie jest wygodny to nadaje sie tylko do d..., to znaczy chcialem powiedziec nadaje sie psu na bude).
No coz, wyglada na to, ze bede musial dalej poszukiwac mojej milosci w klasie butow trialowych. Za ewentualne sugestie z Waszej strony, w kwestii wyboru butow do biegania w terenie, bede wdzieczny.
[url=http://www.grupatrojmiasto.digimer.pl]Grupa Trójmiasto[/url]
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ja niedawno porzuciłem marzenia o idealnym bucie trailowym.
Miałem NB704 - oddałem, NB805 - oddałem, Asics Trabuco V - pozbywam się.
Jedyne buty w pewnym sensie z tego rejonu z których jestem bardzo zadowolony to Salomon XRide - ale one nie są raczej zbyt szybkobiegowe - czub mają raczej szeroki no i trochę cięższe są. Do górskich biegów zrobione.

(Edited by FREDZIO at 6:18 pm on Nov. 21, 2002)
Awatar użytkownika
Dwarf
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ostatnio biegam w 704. Szczerze mowiac nie powalaja mnie na kolana ale przebieglem w nich ok. 150 km po lesie (ale sciezkami) i but prezentuje sie przyzwoicie (to znaczy nic sie nie rozpada).
Mysle, ze prawdziwym testem byloby dla nich bieganie po bezdrozach. Kupilem te buty z mysla, ze jak sie nie sprawdza w biego to bede w nich chodzil. Nie sa na pewno tak komfortowe (ciezsze i sztywniejsze) jak letnie leciutkie butki z duza amortyzacja ale prawdopodobnie but trailowy nigdy taki nie bedzie.
Co do kostek - sztywne boki niezbyt mi przeszkadzaja. Mysle ze zalezy to od stopy.
Krotko mowiac: zadna rewelacja ale mozna biegac.
Dwarf
DaB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Serdeczne dzieki za odpowiedzi. Nie, nie Fredzio, nie zamierzam sie poddawac i bede szukal terenowego buta tak dlugo, az go znajde. Moze dam jeszcze jedna szanse firmie NB i sprobuje buta 805, o ktorym pisales? Nie chcialbym stawiac krzyzyka na Ballance'ach tylko dlatego, ze raz ich buty sie rozsypaly. Tym 805 jeszcze sie nie przygladalem - zobaczymy. Dzis ogladalem Adidas Pinagora, hmm troche pancerny bucik - gwozdzie by mozna bylo nim wbijac. Ale moze zle mysle i w teren but musi byc ciezki, zeby nie skonczyl jak 704?
Dwarf, jest chyba tak jak mowisz tzn. to ze bolaly mnie kostki jest spowodowane budowa mojej stopy. Musze to wziac pod uwage przy nastepnym zakupie (wczesniej jednak nigdy takie przygody mi sie nie zdarzaly). Zycze Ci oczywiscie, zebys nie mial zadnych problemow ze swoimi 704.
Jak kupie nastepne buty to po 100km napisze o nich.
Awatar użytkownika
krzycho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jestem posiadaczem NB 704 od jakiegoś czasu, dość zadowolonym. Przebiegły ~400 km. Nie narzekam. Pooglądałem uważnie miejsca, o których piszesz - i nic nie widzę. Jakiś egzemplarz felerny?
[i]i taaak warrrto żyć[/i]
k
DaB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Cholerka, wszystko mozliwe. Moje buty sa juz oddane do ponownej reklamacji. Troche sie jednak do tego modelu zrazilem.

(Edited by DaB at 7:01 am on Nov. 25, 2002)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ