Banany, czekolada vs. Żele energetyczne

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
adamdrang
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czekolada trawi się nawet 8 godzin! W czasie biegu potrzebujesz krwi w mięśniach, a nie w żołądku. Ja ze swego (małego) doświadczenia polecam miód w różnych postaciach (rozcieńczony i nie). Dużo cukrów prostych + mikroelementy.
PKO
Awatar użytkownika
tomasir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jeśli czekolada tak długo się trawi to dlaczego jest często polecane zamiast płatków owsianych by przed biegiem zjeść kanapkę z masłem orzechowo-czekoladowym?

A co do czekolady - czy czas jej trawienia może być znacząco różny u różnych osób? OD małego jem dużo czekolady - obecnie 70-100g dziennie (czyli koło tabliczki) i często przy porannych biegach wykonywanych szybko po wstaniu właśnie zjadam (a raczej ssię) 2-3 kostki czekolady. Organizm wtedy nie był ani troszkę zamulony, a przy tym czułem, że mam dość energii by te kilkanaście km przebiec.
zgodnie z naturą!
maly_adas
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

A ile tego tłuszczu mają 2-3 kostki czekolady? :) Myślę, że przy takiej porcji dużego dyskomfortu nie będzie. Co innego jakby naraz zjeść całą tabliczkę - raz że tłuszczu trochę, a dwa, że spory skok cukru.

Chleb chyba nie jest najgorszą opcją. Co prawda masło orzechowe też jest tłuszczem, ale chyba lyzeczka, czy dwie rewolucji zoladkowej nie zrobi ;)
Swoją drogą, jak piszesz: każdy organizm jest inny, każdy inaczej może reagować na to samo.

:)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ