Komentarz do artykułu Nie taki burak straszny

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

marcinostrowiec pisze:
Klanger pisze:Alkalizujące działanie warzyw czy owoców na ludzki organizm, a ich kwasowość to dwie różne sprawy.

pH soku z cytryny waha się w granicach 2, bulwa buraka ma 5 - jakkolwiek by na to nie popatrzeć obie wartości są raczej po przeciwnej stronie skali w stosunku do jakiejkolwiek silnej zasady.

Co nie zmienia faktu, że zarówno cytryna, jak i burak ma działanie alkalizujące na ludzki organizm i jest dobra i zdrowa :hej:
nie :) nie siej dezinformacji, działanie alkalizujące a ich kwasowość to nie dwie równe sprawy lecz ta sama sprawa jedna skala, co to znaczy "po przeciwnej stronie w skali do jakiejkolwiek zasady" ? wskaźnik pH we krwi, powinien wynosić 7,35-7,45 i organizm do tego dąży, cytryna ma ph 9 a max to 10 w skali, skad w/w 2 ? :chrap:
A o jakiej skali myślisz, skali ktora ma wartość max. równą 10, a sok z cytryny ma wartość 9?

Dla usystematyzowania wiedzy (źródło może mało naukowe, ale chyba wystarczy):

1. Skala pH http://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_pH
2. Wskaźnik pH http://pl.wikipedia.org/wiki/Chemiczne_wskaźniki_pH

Jak przeglądniesz materiał (podpowiem - obrazki) z pierwszego linka to znajdziesz tam wynik dla soku z cytryny (pH = 2.4). Jeżeli to za mało, nie ma problemu, jutro mogę powtórzyć ten wiekopomny eksperyment i użyć wskaźnika pH (link 2) albo pH metru http://pl.wikipedia.org/wiki/PH-metr i będziemy mieli wynik gotowy.

Buraka też przeanalizować?
PKO
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Plague pisze:Moja mama gdy nie umyję buraków przed robieniem soku, to twierdzi, że dużo piachu jest w soku (może to Was drapię?).

Też od czasu do czasu pijam, podstawa dodać limonkę lub cytrynę, bo burak ma dość słodko/mdły smak.
Osobiście to daję 2 buraki, 2 limonki, kilka marchewek (4-6), jabłko i gruszkę, czasem cukinię lub inne warzywo zielone. Właściwie można wrzucić prawię wszystko :bum:
Nie martwię się o wagę, więc dodaje sporo owoców, jednak dla odchudzających się lepsze będą soki warzywne (oczywiście burak 25% u mnie stanowi).

Aaaa jeszcze mi się przypomniało, spróbujcie taki sok warzywny z burakiem wypić na czczo zamiast kawy. Niezłego powera daje :sss:
e e jadam surowego ale obranego, faktycznie dodaje energii zapewne z powodu synergicznego oddziaływania poszczególnych składników
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Klanger pisze:
marcinostrowiec pisze:
Klanger pisze:Alkalizujące działanie warzyw czy owoców na ludzki organizm, a ich kwasowość to dwie różne sprawy.

pH soku z cytryny waha się w granicach 2, bulwa buraka ma 5 - jakkolwiek by na to nie popatrzeć obie wartości są raczej po przeciwnej stronie skali w stosunku do jakiejkolwiek silnej zasady.

Co nie zmienia faktu, że zarówno cytryna, jak i burak ma działanie alkalizujące na ludzki organizm i jest dobra i zdrowa :hej:
nie :) nie siej dezinformacji, działanie alkalizujące a ich kwasowość to nie dwie równe sprawy lecz ta sama sprawa jedna skala, co to znaczy "po przeciwnej stronie w skali do jakiejkolwiek zasady" ? wskaźnik pH we krwi, powinien wynosić 7,35-7,45 i organizm do tego dąży, cytryna ma ph 9 a max to 10 w skali, skad w/w 2 ? :chrap:
A o jakiej skali myślisz, skali ktora ma wartość max. równą 10, a sok z cytryny ma wartość 9?

Dla usystematyzowania wiedzy (źródło może mało naukowe, ale chyba wystarczy):

1. Skala pH http://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_pH
2. Wskaźnik pH http://pl.wikipedia.org/wiki/Chemiczne_wskaźniki_pH

Jak przeglądniesz materiał (podpowiem - obrazki) z pierwszego linka to znajdziesz tam wynik dla soku z cytryny (pH = 2.4). Jeżeli to za mało, nie ma problemu, jutro mogę powtórzyć ten wiekopomny eksperyment i użyć wskaźnika pH (link 2) albo pH metru http://pl.wikipedia.org/wiki/PH-metr i będziemy mieli wynik gotowy.

Buraka też przeanalizować?
na szybko otworzyłem strone http://portal.bioslone.pl/kwasowosc_organizmu i zobacz tabelke na dole ph cytryny 9 mocna zasada (poeta mial na mysli chyba końcowe ph po strawieniu nie to własciwe jak domniemuje), wprowadziło mnie to w błąd, suma sumarum ph cytryny 2 ale działanie w człowieku silnie zasadowe jak i zasadowy burak :) teraz sie zgadzamy ? :)
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Awatar użytkownika
Apex
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Burak to jedno z moich ulubionych warzyw. Co prawda nie pijam świeżego soku ale do obiadu starte buraki po prostu kocham, tak samo jak barszcz. I tutaj moje pytanie, czy buraki z barszczu mają jakakolwiek wartość?
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Apex pisze:Burak to jedno z moich ulubionych warzyw. Co prawda nie pijam świeżego soku ale do obiadu starte buraki po prostu kocham, tak samo jak barszcz. I tutaj moje pytanie, czy buraki z barszczu mają jakakolwiek wartość?
jakąkolwiek maja :) procesy przetwarzania niszcza i wypłukuja walory zdrowotne ale ich nie pozbawiaja o ile witaminy c w buraku juz nie uswiadczysz to sa substancje nie wrazliwe na temperature, inna sprawa to wypłukiwanie tzn ile buraka zostało w barszczu a ile gdzies po drodze sie zgubiło ano dużo no i utlenianie im dłuższy czas od rozpoczęcia przetwarzania do jedzenia tym gorzej, jadałem barszczyki po których nie czułem różnicy, zjedz surowego buraka a różnice napewno poczujesz i to natychmiast :hahaha: mało ? to na czczo
Plague
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: tak daleko nie biega

Nieprzeczytany post

Dlatego nie ma to jak świeżo wyciśnięty sok lub jak kto woli świeżo obrany burak :oczko:
Awatar użytkownika
Hael
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:03
Życiówka w maratonie: 02:57:54

Nieprzeczytany post

Jako eksperymentator buraczany :ble:, polecam moje ostatnie odkrycie - surowy burak pocięty w jak najcieńsze plasterki wymieszany z jabłkiem pociętym takowoż, to wszystko polane octem winnym. Dorze, aby się trochę przegryzło. Dla mnie pycha, lepsze niż samo jabłko. Najlepiej smakuje, jak się bierze na raz plasterek buraka i jabłka.
HAEL's Running Formula Blog
Komentarze
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Hael pisze:Jako eksperymentator buraczany :ble:, polecam moje ostatnie odkrycie - surowy burak pocięty w jak najcieńsze plasterki wymieszany z jabłkiem pociętym takowoż, to wszystko polane octem winnym. Dorze, aby się trochę przegryzło. Dla mnie pycha, lepsze niż samo jabłko. Najlepiej smakuje, jak się bierze na raz plasterek buraka i jabłka.
carpaccio z buraka i jabłek :oczko:
Awatar użytkownika
Hael
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:03
Życiówka w maratonie: 02:57:54

Nieprzeczytany post

Zwał, jak zwał, ważne, że smaczne i zdrowe :usmiech:
HAEL's Running Formula Blog
Komentarze
New Balance but biegowy