A o jakiej skali myślisz, skali ktora ma wartość max. równą 10, a sok z cytryny ma wartość 9?marcinostrowiec pisze:nieKlanger pisze:Alkalizujące działanie warzyw czy owoców na ludzki organizm, a ich kwasowość to dwie różne sprawy.
pH soku z cytryny waha się w granicach 2, bulwa buraka ma 5 - jakkolwiek by na to nie popatrzeć obie wartości są raczej po przeciwnej stronie skali w stosunku do jakiejkolwiek silnej zasady.
Co nie zmienia faktu, że zarówno cytryna, jak i burak ma działanie alkalizujące na ludzki organizm i jest dobra i zdrowanie siej dezinformacji, działanie alkalizujące a ich kwasowość to nie dwie równe sprawy lecz ta sama sprawa jedna skala, co to znaczy "po przeciwnej stronie w skali do jakiejkolwiek zasady" ? wskaźnik pH we krwi, powinien wynosić 7,35-7,45 i organizm do tego dąży, cytryna ma ph 9 a max to 10 w skali, skad w/w 2 ?
Dla usystematyzowania wiedzy (źródło może mało naukowe, ale chyba wystarczy):
1. Skala pH http://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_pH
2. Wskaźnik pH http://pl.wikipedia.org/wiki/Chemiczne_wskaźniki_pH
Jak przeglądniesz materiał (podpowiem - obrazki) z pierwszego linka to znajdziesz tam wynik dla soku z cytryny (pH = 2.4). Jeżeli to za mało, nie ma problemu, jutro mogę powtórzyć ten wiekopomny eksperyment i użyć wskaźnika pH (link 2) albo pH metru http://pl.wikipedia.org/wiki/PH-metr i będziemy mieli wynik gotowy.
Buraka też przeanalizować?