40. BMW Berlin Marathon

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Awatar użytkownika
1vivaldi
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 3:57:46

Nieprzeczytany post

A propos kibelkow. Jak gesto sa rozstawione na trasie? Czy w krzaki :lalala: tez sie da? Mam tu na mysli niemieckie przyzwolenie.
PKO
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ku mojemu zdziwieniu wielu – wykorzystując wysepkę dzielącą dwa pasy jezdni, na której byliśmy ustawieni załatwiało też potrzeby fizjologiczne i nikogo to tutaj nie dziwiło – do tego była właśnie przeznaczona (jak powiedział mi stojący obok Niemiec).
Źródło: http://bieganie.pl/?show=1&cat=7&id=4435
PawelS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

No nie, aż tak to nie jest :hahaha: W każdym razie nie jest to powszechny obyczaj. Niemcy to "kulturnyj narod", ale też obdarzony dużym poczuciem swobody obyczajowej, więc np. prysznice są damskie i koedukacyjne :orany: . Na drodze do sektorów startowych jest dużo kibelków, są też wzdłuż samych sektorów, ale latanie w krzaki nikogo nie bulwersuje. Do sektorów startowych można swobodnie wchodzić i wychodzić np. do sławojki, w krzaki lub w jakimkolwiek innym celu, ale przy wejściu zawsze jest kontrolowany numer i oznaczenie sektora. Ponieważ start jest w dużym parku, to zawsze można skoczyć podlać krzaczki jeśli kibelki są akurat oblężone. W tym roku ze względów bezpieczeństwa być może ta swoboda będzie bardziej ograniczona, ale to się okaże na miejscu. Na trasie też w wielu miejscach są kibelki, ale standardem w tym maratonie jest korzystanie z przydrożnych krzaczków. Start odbywa się na dwóch jezdniach szerokiej ulicy, wejście do sektorów jest na prawą jezdnię, ale zalecałbym przejście od razu na lewą, na której jest znacznie luźniej. Po tej stronie też są sławojki i wyjścia z sektorów (przynajmniej tak było dotychczas). Po około kilometrze bieg przechodzi już tylko na prawą jezdnię, ale nie ma z tym dużego kłopotu.
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

Poczuj atmosfere:
http://vimeo.com/74704310
Awatar użytkownika
1vivaldi
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Wyglada zachecajaco. Ciekaw jestem jaka bedzie pogoda w tym roku.
Awatar użytkownika
Boguslaw
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:02
Życiówka w maratonie: 03:49:09
Kontakt:

Nieprzeczytany post

1vivaldi pisze:Wyglada zachecajaco. Ciekaw jestem jaka bedzie pogoda w tym roku.
Na tę chwilę 17 stopni i 20% "risiko" na deszcz ;)

Nadal walczę o zmianę litery alfabetu bloku startowego. Trzymać mi tam kciuki! :/
Obrazek
Awatar użytkownika
1vivaldi
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Z tego co zrozumialem przedmowcow, to sektor mozna zmienic na miejscu. Ja tak wlasnie chce zrobic.
Drobny deszczyk nie jest zly, byle nie lało :ojnie:
Awatar użytkownika
Boguslaw
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

1vivaldi pisze:Z tego co zrozumialem przedmowcow, to sektor mozna zmienic na miejscu. Ja tak wlasnie chce zrobic.
Można, ale im więcej załatwisz przed wyjazdem, tym masz więcej wolnego czasu na miejscu. Domyślam się, że kolejki "do wszystkiego" na tego typu imprezach są pokaźnych rozmiarów.

Jeżeli jeszcze jej nie pobraliście, to polecam oficjalną aplikację na Androida/Windows Mobile/iOS -> https://play.google.com/store/apps/deta ... rathon2013
Osoby mogą Was namierzyć i będą dostawały powiadomienia o czasach na poszczególnych etapach biegu.
Obrazek
Pawelski
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witam,

jak wygląda sprawa z noclegami. Może ktoś mi polecić jakiś fajny i niedrogi hotel/hostel.
Obrazek
Awatar użytkownika
skodafelicia
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 43:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja rezerwowałem pokój na stronie booking.com.
Awatar użytkownika
1vivaldi
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

A ja przez ta witryne:
www.HostelBookers.com
Awatar użytkownika
martinelli
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

jak jest ze strefą startu? czy trzeba mieć przy sobie jakieś ID czy tylko numer startowy na koszulce?

Mam pytanie również odnośnie biegu śniadaniowego, każdy za darmo może w nim wziąć udział? Nie-maratończycy również ?

jak to jest z tymi chipami, po zakończeniu biegu gdzie trzeba go oddać? I co się dzieje gdy się zapomni tego zrobić ? Ile doliczają ?
PawelS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

martinelli pisze:jak jest ze strefą startu? czy trzeba mieć przy sobie jakieś ID czy tylko numer startowy na koszulce?
Trzeba mieć numer i opaskę na rękę, którą założą przy odbiorze numeru.
martinelli pisze:Mam pytanie również odnośnie biegu śniadaniowego, każdy za darmo może w nim wziąć udział? Nie-maratończycy również ?
Każdy może biec za darmo.
martinelli pisze:jak to jest z tymi chipami, po zakończeniu biegu gdzie trzeba go oddać? I co się dzieje gdy się zapomni tego zrobić ? Ile doliczają ?
Chipy oddaje się przed wyjściem ze strefy dla zawodników, jest co najmniej jedno stanowisko przy końcu alejki, którą się dochodzi z mety. Potem chyba też można, ale nie wiem gdzie. Ile chip kosztuje teraz to nie wiem, bo sam kupiłem już dawno, pewnie jest informacja gdzieś na stronie. Jak nie oddasz, to ściągną z tej karty, którą płaciłeś za start, chyba tak to teraz działa. Kiedyś był depozyt, który przepadał w razie nie oddania, a chip przechodził na własność zawodnika.
human
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PawelS pisze:
martinelli pisze:jak to jest z tymi chipami, po zakończeniu biegu gdzie trzeba go oddać? I co się dzieje gdy się zapomni tego zrobić ? Ile doliczają ?
Chipy oddaje się przed wyjściem ze strefy dla zawodników, jest co najmniej jedno stanowisko przy końcu alejki, którą się dochodzi z mety. Potem chyba też można, ale nie wiem gdzie. Ile chip kosztuje teraz to nie wiem, bo sam kupiłem już dawno, pewnie jest informacja gdzieś na stronie. Jak nie oddasz, to ściągną z tej karty, którą płaciłeś za start, chyba tak to teraz działa. Kiedyś był depozyt, który przepadał w razie nie oddania, a chip przechodził na własność zawodnika.
A nie jest tak, że zapłaciliśmy już kaucję (przy rejestracji) 5 jurków, a jak oddamy to zwracają 2 czy 3 ???
Awatar użytkownika
Boguslaw
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Breaking news everyone! -> zmieniono mi blok startowy z H na F ! :)
Teraz można śmiało powalczyć o 03:29:59. Jestem bardzo ciekawy jakim wynikiem pochwalę się tutaj 29 IX ;) Jeżeli w tym dniu usunę stąd konto to znaczy, że znowu skończyło się powyżej 4h :/

Jak wcześnie będziecie się ustawiać w swoim bloku startowym? Godzinę przed? Bierzecie jakieś puste butelki na tzw. kulturalne oddanie moczu tak zupełnie przy wszystkich? Jeszcze tego nie praktykowałem, ale słyszałem, że dużo osób to robi. Jeżeli mam zaoszczędzić ponowne wychodzenie, stanie w kolejce przed Toi Toi i powrót na koniec bloku startowego, to czemu nie.
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ