Komentarz do artykułu Nie taki burak straszny

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
Hael
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:03
Życiówka w maratonie: 02:57:54

Nieprzeczytany post

Ja jem tarte buraki lub piję sok prawie codziennie od jakiś 2 mcy. Jednak burak to jedyne warzywo, którego nie przygotowuję samodzielnie - za bardzo brudzi :hejhej: kupuję po prostu tarte w lidlu (pycha), a ponieważ na jednodniowe soki szkoda mi kasy, to wyczaiłem w biedronce sok z buraków i selera... na barszcz czerwony. W składzie jest czysty sok z buraka i selera, całkiem smaczny (dla koneserów :hej: ), a butelka, którą opróżniam w 2-4 dni kosztuje gdzieś 1,7zł.

Nie jestem w stanie stwierdzić czy to buraki, ale postępy u siebie widzę.
HAEL's Running Formula Blog
Komentarze
PKO
Awatar użytkownika
scouser
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:03
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jeżeli ktoś nie przepada za smakiem buraka to polecam zblendować 2 buraki+banan, niesamowite smoothie, które ma bardziej bananowy aniżeli buraczany posmak, po treningu idealne :taktak:
j23jm
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

sok z buraka ,pół cytryny lub limonki do tego 1 marchewka jest super
Obrazek
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

scouser pisze:Jeżeli ktoś nie przepada za smakiem buraka to polecam zblendować 2 buraki+banan, niesamowite smoothie, które ma bardziej bananowy aniżeli buraczany posmak, po treningu idealne :taktak:
Ekstra pomysł, muszę wypróbować, bo czasami posmak buraczanego smoothie po kilku godzinach w przełyku jest nie do zniesienia (jakieś takie drapanie w gardle). Dzięki za przepis.
Awatar użytkownika
scouser
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:03

Nieprzeczytany post

Klanger pisze:
scouser pisze:Jeżeli ktoś nie przepada za smakiem buraka to polecam zblendować 2 buraki+banan, niesamowite smoothie, które ma bardziej bananowy aniżeli buraczany posmak, po treningu idealne :taktak:
Ekstra pomysł, muszę wypróbować, bo czasami posmak buraczanego smoothie po kilku godzinach w przełyku jest nie do zniesienia (jakieś takie drapanie w gardle). Dzięki za przepis.
Ja właśnie po soku z sokowirówki(buraki+marchew) przez pewien czas czuję to nieprzyjemne drapanie w gardle, dlatego przerzuciłem się na takie smoothie, po którym nie ma tej dolegliwości, w dodatku jest smaczniejsze :taktak:
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

i co z tym gardłem burak jest polecany na angine ale po zjedzeniu go surowego na gardle osadza sie coś i przy przełykaniu czuje potem pseudoból czy to zdrowe ?

czy surowy burak nie ma działań ubocznych ? np zaburzających trawienie
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2013, 13:24 przez marcinostrowiec, łącznie zmieniany 1 raz.
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

marcopolo pisze:Czy mógłbym prosić o przepis na sok z buraków z dodatkiem innych owoców/warzyw, żeby był bezpieczny dla bardziej wrażliwych? Będę wdzięczny, bo rok temu zrobiłem w sokowirówce świeży sok z buraków i wypiłem od razu szklankę, po czym myślałem że zejdę z tego świata. Dochodziłem do siebie, jak pisze Klanger, około godziny i nikomu nie życzę tego uczucia (wymioty, ból głowy, nudności). Od tej pory boję się pić sok z buraków ale to co opisuje autor artykułu zachęca do ponownego spróbowania.
moze pomoze stopniowanie spozywania tzn pij jedz zaczynajac od malutkich ilosc niech sie organizm przyzwyczai i co tydzien zwiekszaj ilosc jest to metoda która pozwala jesc wszystko z czasem (czesto jest to kwestia psychologiczna)

ponadto spozywaj po posiłku efekt bedzie mniejszy na pełny zoładek

jezeli ww nie da rady moze buraki sa po prostu nie dla ciebie :)
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Klanger pisze:Smoothie jest chyba najlepszym rozwiązaniem - zamiksowane warzywa. Można dodać cytryny, co powinno w jakimś stopniu zakwasić sok z buraków, przez co po wypiciu powinno być lepiej.

Warto dodać pietruszki (natkę zieloną) podczas miksowania buraków, jest tam masa wit. C która ułatwia pozyskiwanie żelaza z buraków.

Wersja atomowa, sok z buraków plus "kwaska" czyli sok z kwaszonej kapusty, ale po tym to raczej nie da się biegać, no chyba że skokami, z odrzutem ;-))
dodanie cytryny zwiekszy alkalizujace dzialanie buraka, cytryna silnie odkwasza jak burak ale smak napewno bedzie inny, co do alkalizacji na pocieszenie ze jest to cholernie zdrowe dla organizmu radze poczytac jak zakwaszanie niszczy nasz organizm
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

hayamoto pisze:W kontekście produkcji tlenku azotu czy nie lepsze=wygodniejsze jest spożywanie suplementu powodującego zwiększenie wytwarzania NO w organiźmie? Ciekawe jaka jest skuteczność w wytwarzaniu tlenku azotu porównując buraka z boosterami NO. W kwestii zdrowotności pewnie burak jest korzystniejszy/zdrowszy. Ale analizując czas przygotowania buraka, smak, konsystencję itp czy nie lepiej czasem sięgnąć po coś zastępczego?
w kwestii ww zawsze naturalne warzywo bedzie lepsze od chemicznej substancji wazne ze burak ma tak szerokie spectrum dzialania ze tlenek azotu to tylko jeden plus, jaki czas przygotowania surowy burak i inne owoce zmiksowac zalac woda i gotowe operacja na 10 min, zastepcze ? zapewne izotonik itp :)
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2013, 13:26 przez marcinostrowiec, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

klosiu pisze:Ja tam sok z buraków może nie bardzo, ale tarte jak najbardziej, w dodatku ostatnio spróbowałem buraka po prostu obranego i pokrojonego na kawałki - na moje lepsze od surowej marchwi ;).
a nie masz po tym problemów z gardłem ? :hahaha:
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Alkalizujące działanie warzyw czy owoców na ludzki organizm, a ich kwasowość to dwie różne sprawy.

pH soku z cytryny waha się w granicach 2, bulwa buraka ma 5 - jakkolwiek by na to nie popatrzeć obie wartości są raczej po przeciwnej stronie skali w stosunku do jakiejkolwiek silnej zasady.

Co nie zmienia faktu, że zarówno cytryna, jak i burak ma działanie alkalizujące na ludzki organizm i jest dobra i zdrowa :hej:
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Klanger pisze:Alkalizujące działanie warzyw czy owoców na ludzki organizm, a ich kwasowość to dwie różne sprawy.

pH soku z cytryny waha się w granicach 2, bulwa buraka ma 5 - jakkolwiek by na to nie popatrzeć obie wartości są raczej po przeciwnej stronie skali w stosunku do jakiejkolwiek silnej zasady.

Co nie zmienia faktu, że zarówno cytryna, jak i burak ma działanie alkalizujące na ludzki organizm i jest dobra i zdrowa :hej:
nie :) nie siej dezinformacji, działanie alkalizujące a ich kwasowość to nie dwie równe sprawy lecz ta sama sprawa jedna skala, co to znaczy "po przeciwnej stronie w skali do jakiejkolwiek zasady" ? wskaźnik pH we krwi, powinien wynosić 7,35-7,45 i organizm do tego dąży, cytryna ma ph 9 a max to 10 w skali, skad w/w 2 ? :chrap:
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

marcinostrowiec pisze:
klosiu pisze:Ja tam sok z buraków może nie bardzo, ale tarte jak najbardziej, w dodatku ostatnio spróbowałem buraka po prostu obranego i pokrojonego na kawałki - na moje lepsze od surowej marchwi ;).
a nie masz po tym problemów z gardłem ? :hahaha:
No jakoś nie, nie wiem o co chodzi z tymi problemami z gardłem, nigdy po niczym buraczanym tak nie miałem :).
The faster you are, the slower life goes by.
7arema
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Tartę robiłeś z gotowanego buraka? Jeśli tak to gotowałeś w uniformie? Ile minut?

Co do gardła to słyszałem już nie raz - uczucie drapania po spożyciu buraczanego. Jeśli dobrze pamiętam to mnie kiedyś też potrafiło podrapać.
'They saw that the perfect world is a journey, not a place.'
- Terry Pratchett
Plague
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: tak daleko nie biega

Nieprzeczytany post

Moja mama gdy nie umyję buraków przed robieniem soku, to twierdzi, że dużo piachu jest w soku (może to Was drapię?).

Też od czasu do czasu pijam, podstawa dodać limonkę lub cytrynę, bo burak ma dość słodko/mdły smak.
Osobiście to daję 2 buraki, 2 limonki, kilka marchewek (4-6), jabłko i gruszkę, czasem cukinię lub inne warzywo zielone. Właściwie można wrzucić prawię wszystko :bum:
Nie martwię się o wagę, więc dodaje sporo owoców, jednak dla odchudzających się lepsze będą soki warzywne (oczywiście burak 25% u mnie stanowi).

Aaaa jeszcze mi się przypomniało, spróbujcie taki sok warzywny z burakiem wypić na czczo zamiast kawy. Niezłego powera daje :sss:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ