czy to wina butów?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam wszystkich!
Pisze w tym wątku, choć ni do końca jestem pewna czy to właściwy temat. Jako nowicjuszka liczę na zrozumienie:)
Biegam od początku sierpnia plan 6 tygodniowy, jestem na 4:30/0:30. Trochę wydłużony, bo niektóre tygodnie "wydłużałam" z racji tego, ze nie mogę biegac 4 razy w tygodniu.
Kierując się radami dla początkujących zaczęłam biegac w butach dla mnie najwygodniejszych czyli w "czeszkach" ( płaskie i szmaciane tenisówki:) ).
Od kilku dni odczuwam może nie ból, ale taki dyskomfort w kolanach i nie wiem, czy to wina butów? Nie chciałabym "rozwalić" sobie kolan...
Biegam po lesie i żwiowej drodze, mam 172 wzrostu 79 kg.
Czekam na cenne rady.....
Pisze w tym wątku, choć ni do końca jestem pewna czy to właściwy temat. Jako nowicjuszka liczę na zrozumienie:)
Biegam od początku sierpnia plan 6 tygodniowy, jestem na 4:30/0:30. Trochę wydłużony, bo niektóre tygodnie "wydłużałam" z racji tego, ze nie mogę biegac 4 razy w tygodniu.
Kierując się radami dla początkujących zaczęłam biegac w butach dla mnie najwygodniejszych czyli w "czeszkach" ( płaskie i szmaciane tenisówki:) ).
Od kilku dni odczuwam może nie ból, ale taki dyskomfort w kolanach i nie wiem, czy to wina butów? Nie chciałabym "rozwalić" sobie kolan...
Biegam po lesie i żwiowej drodze, mam 172 wzrostu 79 kg.
Czekam na cenne rady.....
- Paweł100
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 49:42
W moim odczuciu płaskie i szmaciane tenisówki, co by nie mówić o bieganiu minimalistycznym, nie nadają się na początek. Dopiero zaczynasz, ważysz dosyć dużo, więc kup sobie po prostu buty z amortyzacją przeznaczone do biegania.
Niewielkie bóle są u początkujących raczej normą, po prostu mięśnie i stawy muszą stopniowo przywyknąć do wysiłku. Biegając w tenisówkach na pewno im w tym nie pomagasz.
Niewielkie bóle są u początkujących raczej normą, po prostu mięśnie i stawy muszą stopniowo przywyknąć do wysiłku. Biegając w tenisówkach na pewno im w tym nie pomagasz.
- natny
- Stary Wyga
- Życiówka w maratonie: 4:09:41
ajś to ująłPaweł100 pisze:Dopiero zaczynasz, ważysz dosyć dużo

do autorki, co do biegania min. - walisz piętą w podłoże, czy raczej lądujesz na śródstopiu? Byś może takie tenisówki wymuszają to drugie, nie wiem bo w takich nie biegałem.
W sumie kolega wyżej napisał wszystko, nie mówimy tu o butach za ~200zł, ale na początek jakieś tańsze by się pewnie przydały. Chyba, że nie biegasz z pięty.
Być może ten "trochę wydłużony" plan jest za bardzo wydłużony, i zamiast biegać częściej a mniej, biegasz rzadziej a dalej; to niestety nie jest równoznaczne i również może być przyczyną.
No i zależy też, czy nagle Cię olśniło, i z fotela ruszyłaś w kierunku biegania, czy może miałaś aktywny tryb życia? Kolana nie lubią nagłych zmian, raczej preferują wolne przystosowanie się do nowego stylu
"It's not about how good you play. It's about how good you look on a stage"
A ja uważam, że na początek tenisówki są bardzo dobre, zwłaszcza jeśli stopa czuje się w nich dobrze.
Na początku, zwłaszcza jak sobie "wydłużasz", mięśnie, ścięgna i stawy dostają w kość (to dobre jest, stawy dostają w kość hłe hłe!
). Daj sobie szanse i spróbuj wzmocnić je kilkoma prostymi ćwiczeniami. Od siebie dodam jeszcze, póki jeszcze cie nie boli kręgosłup i "korzonki", wzmocnij mięśnie brzucha i pleców.
Na początku, zwłaszcza jak sobie "wydłużasz", mięśnie, ścięgna i stawy dostają w kość (to dobre jest, stawy dostają w kość hłe hłe!

- kfadam
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 1.05
do biegania służą nogi nie buty
Ból kolan może mieć wiele powodów poczynajac od techniki biegu po najzwyklejsze przeciążenie związane z nagłą aktywnościa po wieloletnim "odpoczynku" Dla świetego spokoju kup w decathlonie ekiden 50 za 59.99zł zobacz czy zmiana obówia na "biegowe" coś zmieni a jeśli ból nadal będzie narastał zrób tydzień wolnego od biegania zastąp bieg spokojnym marszem. Jak ból minie zacznij bieganie cofajac się z planem o tydzień i biegaj raz w tenisówkach raz w ekidenach po kilku tygodniach zdecydujesz w których ci lepiej się biega. Jeśli biegasz po asfalcie lub chodniku to zacznij biegać po parku lub lesie ew. biegaj obok chodnika po trawie to też piwinno odciążyć kolana. Prawdopodobnie kolana bola bo nie są jeszcze gotowe na taki wysiłek i sugerują ci żebyś odrobine im pofolgowała i wież mi lepiej ich posłuchaj. To czy zrealizujesz plan w terminie czy z klikutydodniowym poślizgiem jest mało ważne, ważne jest to byś mogła nadal biegać zamiast miesiącami leczyć kontuzje. Słuchaj organizmu nie możesz złapać oddechu - zwolnij, nogi robią się jak z ołowiu- zaczynaj bieg wolniej, ból narasta i zaczyna być ostry przejdź w marsz a potem cofnij sie z planem o tydzień. Z każdy aktywnym tygodniem twoja waga bedzie mniejsza a wydolność większa i będzie łatwej.
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
Dziękuję Wam za tak cenne rady!!
Jestem raczej aktywna ruchowo, dwa razy w tygodniu chodzę na fitness-stepy. Po za tym aktywnośc z dzieciakami: basen, rower..
Ale praca siedząca i dojazdy samochodem. Dlatego muszę się ruszac , bo już magiczne 33 lata w tym roku stuknęły.
Jak biegam w tych swoich trampkach to raczej spadam na śródstopie, nie uderzam mocno piętą - tak mi się wydaje...
Chyba zainwestuję w te buty z decathlonu i zobaczę co dalej. Nie chcę przerywac biegania, gdyż daje mi tyle radości:)))))
Jestem raczej aktywna ruchowo, dwa razy w tygodniu chodzę na fitness-stepy. Po za tym aktywnośc z dzieciakami: basen, rower..
Ale praca siedząca i dojazdy samochodem. Dlatego muszę się ruszac , bo już magiczne 33 lata w tym roku stuknęły.
Jak biegam w tych swoich trampkach to raczej spadam na śródstopie, nie uderzam mocno piętą - tak mi się wydaje...
Chyba zainwestuję w te buty z decathlonu i zobaczę co dalej. Nie chcę przerywac biegania, gdyż daje mi tyle radości:)))))
Przy spadaniu (bez względu czy na śródstopie czy piętę) ma miejsce lekkie szarpnięcie w okolicach rzepki, a jeśli ścięgna i mięśnie nie są do całej serii szarpnięć przygotowane to bolą.
Nie specjalnie wiem jakie ćwiczenia wykonujesz na fitnesie, ale najwyraźniej te mięśnie których używasz przy bieganiu mają mało
Tak jak wspomniał kfadam - słuchaj co ci mówi ciało, nic na siłę, wzmocnij mięśnie, a jak boli to daj sobie odpocząć i zregenerować.
Nie specjalnie wiem jakie ćwiczenia wykonujesz na fitnesie, ale najwyraźniej te mięśnie których używasz przy bieganiu mają mało