Witam,
czy mieliście powatrzające się problemy/kontuzje tylko z jedną nogą?
Ja tak mam z prawą nogą. Kiedyś były bóle piszczeli....później było pasmo biodrowo-piszczelowe....była też urawan torebka stawowa....były bóle uda i miednicy. Wszystko po prawej stronie, kiedy w tym samym momencie lewa noga 'czuła się' ok.
Jak to wyjaśnić?
Powtarzające się problemy tylko z prawą nogą.
- aro05
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Pozorne lub rzeczywiste skrocenie jednej z konczyn dolnych? Co moze prowadzic do rotacji miednicy ktora to prowadzi do...A moze warto byloby sie przyjrzec stopie?
Widze u mnie pewne podobienstwa, moj prawy staw skokowy i kolanowy.
Widze u mnie pewne podobienstwa, moj prawy staw skokowy i kolanowy.
- tomasir
- Zaprawiony W Bojach
Zacznę od głupiego pytania - nie jesteś przypadkiem leworęczny?kowalus pisze:Witam,
czy mieliście powatrzające się problemy/kontuzje tylko z jedną nogą?
Ja tak mam z prawą nogą. Kiedyś były bóle piszczeli....później było pasmo biodrowo-piszczelowe....była też urawan torebka stawowa....były bóle uda i miednicy. Wszystko po prawej stronie, kiedy w tym samym momencie lewa noga 'czuła się' ok.
Jak to wyjaśnić?
ps. Chodzi o to, że ja jako praworęczny - w wielu sportach (szczegolnie koszykówce) znacznie bardziej własnie lewą (przeciwstawną) nogę wykorzystywałem - stąd i jest bardziej wyeksploatowana. Może u Ciebie jest podobnie?!
zgodnie z naturą!
- rusolis
- Zaprawiony W Bojach
Ja mam coś podobnego: problemy z kolanem zawsze w lewej nodze, a z achillesem w prawej. Jak się położę na plecach, to prawa stopa w widoczny sposób bardziej opada do zewnątrz niż lewa. Dodatkowo bardziej starta podeszwa w lewym bucie. O innych asymetriach nie wspominam
, generalnie trzeba się z tym pogodzić.

- fizjo.biega
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Jedną z głównych przyczyn kontuzji u biegaczy (poza zbyt gwałtownym zwiększaniem kilometrażu) są asymetrie.
Być może masz przykurcze w prawej kończynie dolnej, które mogą prowadzić również do osłabienia niektórych istotnych mięśni!
Np u osób pracujących w pozycji siedzącej może dojść do przykurczu zginaczy biodra, konsekwencją może być osłabienie prostowników biodra, które są bardzo ważne u biegaczy. Następstw jest dużo więcej, ale to jest temat na osobny artykuł.
Być może masz przykurcze w prawej kończynie dolnej, które mogą prowadzić również do osłabienia niektórych istotnych mięśni!
Np u osób pracujących w pozycji siedzącej może dojść do przykurczu zginaczy biodra, konsekwencją może być osłabienie prostowników biodra, które są bardzo ważne u biegaczy. Następstw jest dużo więcej, ale to jest temat na osobny artykuł.