Komentarz do artykułu Zaplanuj strategię w maratonie.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:14
- Życiówka w maratonie: 3:28:34
Spróbowałem negative splits w półmaratonie w Pile i niestety brak doświadczenia dał o sobie znać. Co prawda celem minimum miało być poniżej 1h40 i się udało (choć ledwo), jednak po cichu liczyłem nawet na 1h36. Pierwsze 5km pobiegłem za wolno, nie mogąc złapać właściwego rytmu i zrobiłem je w 5:06/km, czyli o 24s/km wolniej od tempa średniego (4:42/km), więc musiałem "gonić" wynik. Między 7 a 18km tempo około 4:37/km ostatnie 3km to już 4:12/km, a ostatnie 1,1 km to 3:59/km. Przyznam szczerze, że byłem mocno zmęczony, frajda z powodu wyprzedzania nie jest aż tak ogromna, jak to było opisywane, ale moc, przynajmniej do 19km była duża. Trochę modyfikacji, trochę więcej doświadczenia i faktycznie można z powodzeniem biegać negative splits, ale to nie takie proste, jak mi się wydawało 

- Piotr-Fit
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:30
- Życiówka w maratonie: 3:00:56
- Kontakt:
Ciekawa inicjatywa. Jestem już zającem na 3:55, zatem nie wezmę udziału w Waszej akcji.
Sporo czytałem o strategii na maraton - zwłaszcza strony anglojęzyczne.
Także dyskutowaliśmy w grupie biegaczy na Facebooku o tym, jaką wybrać taktykę.
I zdecydowałem się pobiec negative splits.
pozdrawiam serdecznie
Piotr
Sporo czytałem o strategii na maraton - zwłaszcza strony anglojęzyczne.
Także dyskutowaliśmy w grupie biegaczy na Facebooku o tym, jaką wybrać taktykę.
I zdecydowałem się pobiec negative splits.
pozdrawiam serdecznie
Piotr
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Selekcja trwa, dużo zgłoszeń i dużo z tym roboty.
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 36:01
- Życiówka w maratonie: brak
Po prostu zastosowałeś skrajny negative split, bo dysproporcja między początkiem a końcówką jak dobrze liczę koło 20%, ale biorąc pod uwagę fakt, że ta dysproporcja jest u wielu osób jeszcze większa i to niestety w drugą stronę, to zdecydowanie nie masz na co narzekaćSpróbowałem negative splits w półmaratonie w Pile i niestety brak doświadczenia dał o sobie znać. Co prawda celem minimum miało być poniżej 1h40 i się udało (choć ledwo), jednak po cichu liczyłem nawet na 1h36. Pierwsze 5km pobiegłem za wolno, nie mogąc złapać właściwego rytmu i zrobiłem je w 5:06/km, czyli o 24s/km wolniej od tempa średniego (4:42/km), więc musiałem "gonić" wynik. Między 7 a 18km tempo około 4:37/km ostatnie 3km to już 4:12/km, a ostatnie 1,1 km to 3:59/km.

-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 42:07
- Życiówka w maratonie: 3:29:00
Szkoda że nie będzie zająca na 3:30. 3:20 to niestety za szybko :/ a nie wiem czy dam radę kontrolować samemu tempo przez całą trasę
maraton 3.29.00 - połówka 1.35.00 - 10km 41,09
- Keicam
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
Między innymi to pytanie już padło. Na razie nie ma odpowiedzi ale myślę, że Adam wkrótce zdradzi szczegóły organizacyjnenodrog pisze:Jeszcze jedno: na MW zawodnicy biegnący na ten sam czas np. 4:00 mogą na starcie być w różnych strefach (dwie jezdnie). Gdzie będzie NS-PaceMaker?

-
- Wyga
Tak dla ciekawości: "Pacemakerów prowadzi TOMTOM" - rozumiem - sponsor.
Z tego co pokazał DCR to ten nowy tomtom jest stosunkowo prostym zegarkiem. Ba, powiedziałbym, że w kwestii biegowej nie ma więcej niż Garminowski FR10. Czy pacemakerzy będą musieli korzystać z tego zegarka, czy też będą mogli użyć np. Garmina z wgranym treningiem na negative split? Bo z tego co widzę w recenzji zegarka wynika, że bieganie z nim "negativa" będzie wymagało wydrukowania tabelki splitów lub założonych temp (bądź - zapamiętania tego)
... a to chyba nie o to chodziło w technologicznej rewolucji XXI. W wyższych Garminach można sobie bardzo ładnie trening oparty na NS wprowadzić i ciągnąć do samej mety 
Z tego co pokazał DCR to ten nowy tomtom jest stosunkowo prostym zegarkiem. Ba, powiedziałbym, że w kwestii biegowej nie ma więcej niż Garminowski FR10. Czy pacemakerzy będą musieli korzystać z tego zegarka, czy też będą mogli użyć np. Garmina z wgranym treningiem na negative split? Bo z tego co widzę w recenzji zegarka wynika, że bieganie z nim "negativa" będzie wymagało wydrukowania tabelki splitów lub założonych temp (bądź - zapamiętania tego)

- nodrog
- Zaprawiony W Bojach
Chodzi o to?Keicam pisze:Między innymi to pytanie już padło. Na razie nie ma odpowiedzi ale myślę, że Adam wkrótce zdradzi szczegóły organizacyjnenodrog pisze:Jeszcze jedno: na MW zawodnicy biegnący na ten sam czas np. 4:00 mogą na starcie być w różnych strefach (dwie jezdnie). Gdzie będzie NS-PaceMaker?
Ja odebrałem to jako pytanie czy biegnąc NS na 4:00 staje w strefie 4:00 czy 4:10 czy 4:15 (ale może to zbyt aptekarskie podejście?)Keicam pisze:1. Trzeba jasno określić, z których stref czasowych startować będą poszczególni pacemakerzy.
Tak czy owak czekamy na Adama
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Akurat jeśli o to chodzi to musimy zrobić, żeby było bezpiecznie. Czyli biegnąc na 4h00 zaczynasz w tempie 5:59 (czyli tak jak Ci którzy biegną na 4h12) i musisz sie ustawiać razem z nimi.
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 37:02 trail
- Życiówka w maratonie: 3:10
Na 3:00 ustawiać się w strefie na 3:15 ? Czy jednak zbyt duży "rozstrzał" ?
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 38:18
- Życiówka w maratonie: 3:18:55
Mam od niedawna GF 310xt, czy mogę prosić o kilka słów wyjaśnienia jak ustawić w zegarku taki trening?nody pisze:Tak dla ciekawości: "Pacemakerów prowadzi TOMTOM" - rozumiem - sponsor.
Z tego co pokazał DCR to ten nowy tomtom jest stosunkowo prostym zegarkiem. Ba, powiedziałbym, że w kwestii biegowej nie ma więcej niż Garminowski FR10. Czy pacemakerzy będą musieli korzystać z tego zegarka, czy też będą mogli użyć np. Garmina z wgranym treningiem na negative split? Bo z tego co widzę w recenzji zegarka wynika, że bieganie z nim "negativa" będzie wymagało wydrukowania tabelki splitów lub założonych temp (bądź - zapamiętania tego)... a to chyba nie o to chodziło w technologicznej rewolucji XXI. W wyższych Garminach można sobie bardzo ładnie trening oparty na NS wprowadzić i ciągnąć do samej mety
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
TomTom nie ma możliwości wgrania treningu.nody pisze:Tak dla ciekawości: "Pacemakerów prowadzi TOMTOM" - rozumiem - sponsor.
Z tego co pokazał DCR to ten nowy tomtom jest stosunkowo prostym zegarkiem. Ba, powiedziałbym, że w kwestii biegowej nie ma więcej niż Garminowski FR10. Czy pacemakerzy będą musieli korzystać z tego zegarka, czy też będą mogli użyć np. Garmina z wgranym treningiem na negative split? Bo z tego co widzę w recenzji zegarka wynika, że bieganie z nim "negativa" będzie wymagało wydrukowania tabelki splitów lub założonych temp (bądź - zapamiętania tego)... a to chyba nie o to chodziło w technologicznej rewolucji XXI. W wyższych Garminach można sobie bardzo ładnie trening oparty na NS wprowadzić i ciągnąć do samej mety
Pacemaker będzie miał specjalną koszulkę która będzie dla niego ściągawką.

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:14
- Życiówka w maratonie: 2:57:08
- Kontakt:
A ten początek to nie był aż zanadto asekuracyjnyGoralll pisze:Wrocław 2012, polecam taktykę spokojniejszego początku, tak debiutowałem i wyszło bardzo dobrze. Po 5 km byłem 659 na połówce 194 a na mecie 75. Choć i tak popełniłem mnóstwo błędów szczególnie w drugiej połówce.
5 km - 25:52
10 km - 48:01
21 km - 1:32:57
30 km - 2:07:16
35 km - 2:27:15
42,2 km -2:57:56

5:10/km to dla osoby łamiącej 3h w maratonie wolno nawet jak na rozbieganie

Z jednej strony taktyka ciekawa, a z drugiej pytanie czy biegnąc szybciej pierwsze 10 km, powiedzmy o 2-3 minuty nie byłbyś w stanie złamać 2:55

Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:14
- Życiówka w maratonie: 2:57:08
- Kontakt:
A mógłby ktoś napisać, gdzie znajduje się ta ankieta zgłoszeniowa, bo przeszukalem ponownie cały temat i nigdzie się na takową nie natknąłem 

Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/