Komentarz do artykułu Przetestowaliśmy Timex Run Trainer 2.0

Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PKO
Awatar użytkownika
smopi
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Przeczytałem ten "test" i mam wrażenie, że został napisany "na kolanie" w niecałe 5 minut. Jest w nim pełno nieścisłości.

1. Działanie GPS - jaka w zegarku była wgrana wersja firmware'u? U mnie nie ma najmniejszych problemów z działaniem odbiornika GPS. Standardowo sygnał łapie w 30-40 sekund, czasami przy kiepskiej pogodzie trwa to minimalnie dłużej. Zdarzyło się dosłownie 2-3 razy, że zegarek miał z tym problem. Nie wiem dlaczego tak było bo akurat pogoda była bardzo dobra. Na stronie Rainmaker'a, w komentarzach pod testem, niektórzy także zwracają na to uwagę. Może cześć egzemplarzy ma jakiś feler? Nie wiem.

Zegarek nigdy mi nie zgubił sygnału - biegałem w deszczu po lesie i było ok. Jedyne co zauważyłem to w lesie jest o kilkanaście sekund/km zaniżane tempo biegu (czyli zlicza krótszy dystans). Co ciekawe po zaimportowaniu treningu do programu SportTracks dystans i tempo są ok.

2. Strona TrainingPeaks.com - oczywiście, że wykresy można zoomować. Trzeba tylko konto założyć tak jak to zaleca Timex. Wtedy mamy dostępne dodatkowe funkcje (bezpłatnie) za które normalnie należy zapłacić. Pełen wykaz dodatkowych funkcjonalności tutaj: http://home.trainingpeaks.com/timexiron ... tures.aspx

Strasznie lakoniczny ten test ale rozumiem, że po problemach z GPS nie miałeś już serca do tego zegarka. Ciekawy jestem jak u innych działa odbiornik GPS - wiem, że kilka osób z forum ma ten zegarek.

//EDIT
3.
Bateria wystarcza na 8 godzin ciągłej pracy. DCRainmaker policzył jednak, że pamięci wystarczy tylko na przechowywanie treningów o łącznym czasie trwania do 8 godzin z zapisem GPS i tętna [...]
DCRainmaker dodatkowo używał jeszcze footpod'a w celu rejestrowania kadencji. Zgadzam się jednak, że pamięci mogłoby być trochę więcej. Jednak zrzucając regularnie dane do komputera problemu nie ma.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Lakoniczny ale rzeczywiście działanie GPSu skutecznie mnie zniechęciło do dłuższych opisów.
Jeśli coś ciekawego jesteś w stanie napisać - przyślij, opublikujemy.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

smopi pisze:
2. Strona TrainingPeaks.com - oczywiście, że wykresy można zoomować. Trzeba tylko konto założyć tak jak to zaleca Timex. Wtedy mamy dostępne dodatkowe funkcje (bezpłatnie) za które normalnie należy zapłacić. Pełen wykaz dodatkowych funkcjonalności tutaj: http://home.trainingpeaks.com/timexiron ... tures.aspx
Ale jak zaleca Timex? Ja konto na TrainingPeaks mam od kilku lat, to co mam zrobić, żeby zoomować? Pokieruj mnie, może inni też na tym skorzystają.
Awatar użytkownika
smopi
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Z GPS-em jest ciekawa sprawa. Problemy z łapaniem sygnału, o których wspomniałem w poprzednim wpisie, wystąpiły po dłuższym (kilkudniowym) nieużywaniu zegarka. Generalnie noszę go na co dzień i może to powoduje, że u mnie sygnał łapie szybko? Mam taką teorię, że zegarek, nawet jak nie wchodzimy w tryb treningu, "po cichu" co jakiś czas sprawdza widoczność satelitów i sobie odświeża te dane? Jednak nie wyjaśnia to gubienia sygnału w przypadku Twojego egzemplarza.

Bardzo to dziwne jest - na stronie DCRainmaker'a część osób też na to zwraca uwagę ale są też komentarze, że wszystko działa wyśmienicie. Trochę nie chce mi się wierzyć aby był taki rozrzut technologiczny pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami.
Adam Klein pisze:Ale jak zaleca Timex? Ja konto na TrainingPeaks mam od kilku lat, to co mam zrobić, żeby zoomować? Pokieruj mnie, może inni też na tym skorzystają.
Należy je założyć przez adres: https://home.trainingpeaks.com/timexiro ... mextrainer. Jest to opisane na stronie Getting Started: https://home.trainingpeaks.com/timexiro ... arted.aspx

//EDIT
Jeśli już masz konto "basic" TrainingPeaks to zanim wejdziesz na link do zakładania konta który podałem wcześniej usuń w przeglądarce ciastka. W przeciwnym razie zamiast wejść na stronę do zakładania konta "Timex Ironman/Training Peaks" zostaniesz przekierowany na stronkę do zakupienia płatnego rozszerzenia konta.
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2013, 14:01 przez smopi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

W kwestii konta na TrainingPeaks, to jest to tylko możliwość dla nowych użytkowników, nie ma możliwości jakiegoś upgradeu dla starych.
Musiałbym specjalnie dla Timexa zakładać nowe konto. Mam jeszcze kilka innych urządzeń.
Awatar użytkownika
smopi
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:W kwestii konta na TrainingPeaks, to jest to tylko możliwość dla nowych użytkowników, nie ma możliwości jakiegoś upgradeu dla starych
Prawdopodobnie masz rację - ja takiej możliwości "upgrade'u" nie znalazłem.
Awatar użytkownika
robertza
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44'22"
Życiówka w maratonie: 3:34'25"

Nieprzeczytany post

Używam TRT, ale wersja 1. Z moich obserwacji wynika, że działania GPS jest przeszkodą do pełnej satysfakcji. Wyszukiwanie ok, czasami dłużej, ale nigdy 20 min, raczej 1-2 min. Za to gubienie sygnału - niestety tak. W lesie to już norma. No i denerwujący objaw zaniżania tempa biegu, nawet o 1min/km. Nawet po zgraniu na TP.com czasy się nie zmieniają, więc trening trzeba uzupełnić ręcznie.
Jest jeszcze jeden mankament który mnie osobiście denerwuje, ale może się czepiam. Otóż jak zatrzymam czas w trakcie treningu to - niestety - po zrzuceniu na kompa czas odcinka jest powiększony o czas przerwy. W czasie ogólny treningu podany jest czas przerwy, więc netto i brutto, niestety odcinki tego nie mają. To jest słabe.
Poza powyższymi jestem zadowolony z zegarka, biegam z nim od kwietnia. Bateria może nie jest jakaś super mocna, ale nawet te 8h na 2-3 treningi wystarczy.
Ciekawe czy poprawią soft w TRT2
- we love run -
Awatar użytkownika
smopi
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

robertza pisze:Używam TRT, ale wersja 1. Z moich obserwacji wynika, że działania GPS jest przeszkodą do pełnej satysfakcji. Wyszukiwanie ok, czasami dłużej, ale nigdy 20 min, raczej 1-2 min. Za to gubienie sygnału - niestety tak. W lesie to już norma. No i denerwujący objaw zaniżania tempa biegu, nawet o 1min/km. Nawet po zgraniu na TP.com czasy się nie zmieniają, więc trening trzeba uzupełnić ręcznie
[...]
Ciekawe czy poprawią soft w TRT2
Zaniżanie tempa w 2.0 też występuje ale nie tak duże. Co ciekawe jest to raczej kwestia nie tyle zapisywanych danych co algorytmów użytych do wyliczania dystansu/tempa na podstawie współrzędnych. Po wgraniu treningu do SportTracks'a jest to przeliczane i wszystko się zgadza. Niestety wgranie treningu do TP nie powoduje przeliczenia danych - jeśli zegarek zaniżył dystans to takie dane będą pokazywane w TP.

Mam nadzieję, że soft w 2.0 będzie jeszcze poprawiany. To nowy zegarek i pewnie jeszcze kilka aktualizacji się pokaże. Tylko czy one wniosą coś znaczącego czy raczej tylko usuwanie błędów i kosmetyka?
Awatar użytkownika
robertza
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

@smopi - thx za podpowiedź. Załęże konto na SportsTracker'a i może czasy mi się poprawią :hej:

ups. a jak zmienić .pwx z TRT na .gpx
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2013, 15:09 przez robertza, łącznie zmieniany 1 raz.
- we love run -
Awatar użytkownika
smopi
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

robertza pisze:@smopi - thx za podpowiedź. Załęże konto na SportsTracker'a i może czasy mi się poprawią :hej:
No problem :usmiech: Soft (http://www.zonefivesoftware.com/sporttracks/store/) niestety jest płatny ale warty jest swojej ceny. Możesz pobrać wersję trial i zobaczyć jak w tym programie będą wyglądały treningi (dystans) z Twojego TRT 1.0. Wersja trial ma pewne ograniczenia ale i tak jest super. Ja co prawda odżałowałem 35 USD ale uważam, że warto było.
Awatar użytkownika
robertza
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

no niestety, mam wrażenie, że czasy poszczególnych km są takie same na TP jak i na endo. trudno, nie jest to takie ważne
- we love run -
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

Fajna ta widorecenzja z porównaniem zegarków - co prawda testowany "typ" podpadł przedewszystkim w opiniach użytkowników gubieniem dystansu... i to trochę słabo jak na zegarek biegowy.. .

resztę (słabe tempo chwilowe i wolne łapanie sygnału) mógłbym wybaczyć... może w kolejnych softach to jakoś poprawią
skoro sporttracks potrafi z jego danych jakoś dystans policzyć.

ps. z tej recenzji bardziej zainteresował mnie polar.... tani funkcjonalny wypasiony,
szkoda że on nie doczekał się takiej wideorecenzji ;-)
Szymon
Obrazek
Awatar użytkownika
smopi
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

ssokolow pisze:może w kolejnych softach to jakoś poprawią skoro sporttracks potrafi z jego danych jakoś dystans policzyć.
Tak jak pisałem wcześniej - w moim egzemplarzu problem gubienia sygnały nie występuje (nie ma żadnych nieciągłości na wykresie tempa, w czasie biegu ani na chwilę zegarek nie przestaje pokazywać tempo chwilowe). Powiem więcej: czasami jestem zaskoczony, że zegarek sygnału nie zgubił, np. po wejściu do sklepu osiedlowego w celu zakupienia czegoś do picia. De facto jestem wtedy w pomieszczeniu zamkniętym a zegarek w takich warunkach potrafi sygnał trzymać :taktak: Dlatego bardzo mnie zdziwił wynik testów Adama. Oznaczałoby to, że istnieje bardzo duży rozrzut jakości pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami. Ciekawe jak to wygląda u innych użytkowników? No i w dalszym ciągu się nie dowiedziałem jaka wersja firmware'u była w zegarku testowym (dosyć istotny szczegół).

A o Sporttracks pisałem tylko w kontekście wyliczania dystansu na podstawie zapisanego śladu. Różne programy używają do tego różnych algorytmów i stąd różnice. Ja po prostu mam wrażenie, że SportTracks robi to dobrze, co świadczy o tym, że ma dobre algorytmy.

PS. Żeby było jasne - z firmą Timex nie mam żadnych układów i nikt mi nie płaci za reklamę tego zegarka. Po prostu opisuję moje doświadczenia z tym sprzętem a są one zdecydowanie pozytywne :usmiech:
Awatar użytkownika
xrazowy
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 35:20
Życiówka w maratonie: 2:53
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja mam RT 2.0 dopiero od kilku dni, i pierwsza rzecz jaką zrobiłem przed rozpoczęciem treningów to update firmware,u do najnowszego.

Podobnie jak kolega smopi, tez nie spotkałem się jeszcze z przypadłością gubienia sygnału no ale jeszcze ze wcześnie aby wyciągać wnioski, po miesiącu użytkowania napiszę coś więcej. Na razie biegałem w pochmurne dni, w deszczu i w terenie zabudowanym i żadnego problemu nie było.
Jestem także zadziwiony szybkością z jaką zegarek "łapie fixa", (dużo szybciej niż jego poprzednik garmin 110) - także póki co mam zupełnie inne doznania niż Adam w kwestii działania gps.
Apropo samego zegarka warto wspomnieć iż bezproblemowo współpracuje z paskami HR od garmina i innymi ANT+.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ