Letnie warsztaty z pulsometrem - Warszawa

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Jestem w Łazienkach, fajny klimat kiedy pada, ale deszcz nie jest jakoś szczególnie mocny.
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Tak sie złożyło, ze przyszedłem wcześniej ale sie okazało, że nie wziąłem żadnych pieniędzy ani karty, ale przemiła Pani Manager z kawiarni Trou Madame zgodziła sie wydać mi "na piękne oczy" szarlotke i kawę. Więc chciałem Pani manager bardzo podziękować.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

W najbliższą środę znowu zastosujemy gumy.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

25 września cały trening przenosimy do restauracji Return przy Myśliwieckiej. (start o 18:30)
Łukasz Nester
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

ostatnie dni przed maratonem to głównie odpoczynek, więc przesyłam linki do dwóch dokumentów, które można obejrzeć w wolnej chwili:

Etiopski sen - http://youtu.be/1AOzaBU7e88

Na Grani - http://youtu.be/KXE_ocb7Uz0
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Dzisiaj poprowadzi was Yoda:
http://bieganie.pl/?show=1&cat=287&id=5892
pabloo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki Bartek za rady!
Założenia treningowe w pełni zrealizowane:)
Awatar użytkownika
Bartek Olszewski
Wyga
Wyga
Życiówka w maratonie: 2:25:16
Kontakt:

Nieprzeczytany post

pabloo pisze:Dzięki Bartek za rady!
Założenia treningowe w pełni zrealizowane:)
Nie ma problemu, fajnie, że mogłem pomóc.

Moim zdaniem wczorajszy trening dał wam wszystkim pewne wyobrażenie w jakim tempie powinniście biegać interwały, na co jesteście sobie w stanie pozwolić. Były idealne warunki, odległość odmierzana na bieżni, więc nie było przekłamań. Niektórzy zaczęli za szybko, cześć wstrzeliła się idealnie z czasami. Jak to bywa przy tego typu treningach, nie było osoby, która by zaczęła za wolno. Wydaje mi się, że wasze treningi to nie było 6,7 w skali trudności, jak większość zaplanowała, ale troszkę więcej.

Z ciekawych rzeczy to mogliście zaobserwować, jak szybko powracaliście do określonego pulsu, czyli jak szybka była wasza restytucja w spoczynku. To spowodowało, że zaczynaliście każdy kolejny odcinek naprawdę na sporym zmęczeniu.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Kolega przysłał takie pytanie:

Hej Adam,
argument o lepszym teście na 3000m niż Coopera pamiętam z pierwszych treningów. Powiedzmy, że się z nim zgadzam.
Natomiast jeśli chodzi o regenerację, to zawodowcy biegający 1500-3000m biegają ten dystans z wyboru i nie biorą się za dystanse powyżej 3000m. nasza grupa jest troszkę z innej parafii, większość biega >=5km, a rzadko sprawdza możliwości na krótszym dystansie, przez co nie do końca wyniki będą miarodajne. Tak przynajmniej przypuszczam, BN zweryfikuje :)

Do 8, a nawet 9 minut to mi daleko. niemniej 10'07 z początku października jest na koncie. wg kalkulatora daje to jakieś 36'30 na 10km. Mimo tego, jeśli zrobię wynik o minutę gorszy to będę bardzo szczęśliwy. Jakby nie patrzeć bieganie tempem po 3'20 nietrenowane na codzień, jest dość przeciążające dla stawów, stąd moje obawy.
Chętnie bym widział innego typu test. np biegnę 3km w 12 minut starając utrzymać stałą prędkość, sprawdzamy średnie tętno, tętno maksymalne podczas tej próby i na tej podstawie, w oparciu o porównanie z wynikiem tętna maksymalnego szacujemy formę i wynik na innym dystansie. Tylko czy takie coś istnieje ? :)
Krystian sie niepokoi najpierw, czy od środy kiedy będzie 3000m to nie za mało czasu na regenerację do tych 10km 11 listopada. Wg mnie nie, ale dowodów naukowych nie przedstawię. Tostosunkowo krótki ale tlenowy wysiłek. Im dłuższy wysiłek maksymalny tym wiecej czasu potrzeba oczywiscie na regenerację ale tutaj jest najkrótszy z możliwych.

W kwestii Twojego słabego przełożenia 3k na 10k. To jest popularny problem ale jednocześnie fantastyczna platforma do eksperymentowania wydłużania sie. Nie będę nikogo namawiał do biegu wg tempa wyliczanego z kalkulatora bo akurat 10km trzeba biec na wyczucie ( pewnie każdy bieg ale juz w maratonie trzeba mieć to dosyć dokładnie wyliczone).
Ale będę namawiał do przemyślenia swojego treningu. Bo u wlasciwie wytrenowanego zawodnika wysilek 10-12 minutowy musi dobrze, modelowo korespondowac z wysilkiem 30-40 czy 50 minutowym. (mowa o wysilkach maksymalnych).
To jest doskonała przestrzeń do eksploracji bo daje sie łatwo i często testować, podczas kiedy przełożenia 10k na maraton tak często nie przetestujemy.
Więc namawiam zawsze do trenowania wysiłków korespondujacych z dystansem docelowym tutaj 10k) ale testowania tego na możliwie najkrotszych wysilkach maksymalnych które powinny modelowo pasować. Jesli nie pasują to znaczy, że jest nam daleko do modelu i jest co poprawiać. Tylko trzeba wymyślać jak to zrobić bo model u wytrenowanych działa, bez względu na poziom.

Co do takiego testu tetna na jakimś odcinku przy próbie utrzymania pewnej prędkości. Podobne rzeczy robią wyczynowcy. Tylko, że oni czesto jeszcze mierzą zakwaszenie.
Często próbują coś wnioskować z "treningu tempowego" gdzie maja np przebiec 3x1000m w zakładanym tempie na jakiejś przerwie. Kończy sie to tak, że po takim sprawdzianie-treningu sa z siebie bardzo zadowoleni ale wynik na zawodach drastycznie odbiega od założeń. Wg mnie dlatego, że trudno jest wybrać jakąś właściwą szacowaną prędkość takiego sprawdzianu, więc zazwyczaj w marzeniach o mistrzostwie świata się przestrzeli. Porównywać powinno się tylko wysiłki maksymalne.

Sorry za ewentualne błędy ale pisze z telefonu.
mi.ur
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Podczas sprawdzianu 11:53 - dzisiaj 41:38
Pozdrawiam. M
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

No to ładnie, gratuluje. :)
piotrek90
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czy w tym teście trzeba biec od samego początku ile fabryka dała? Tzn. na tym on polega?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ