Own Index
- mqqla
- Stary Wyga
moze ktos zaspokoi moja ciekawosc, jak wyliczany jest own index?
moj polar kaze lezec mi w spokoju przez 3-5 min i potem podaje wartosc OwnIndex...
bardzo mnie ciekawi w jaki sposob taki "gadzet" umie okreslic poziom wycwiczenia? jakie parametry do tego bierze? w koncu nawet do tego badania nie sa wymagane zadne przebiezki, chodzenie czy inna aktywnosc - a wrecz przeciwnie?
co w takim razie zdradza praca serca, czy tez zmiennosc pracy serca w spokojnym lezeniu?
moze ktos wie?
moj polar kaze lezec mi w spokoju przez 3-5 min i potem podaje wartosc OwnIndex...
bardzo mnie ciekawi w jaki sposob taki "gadzet" umie okreslic poziom wycwiczenia? jakie parametry do tego bierze? w koncu nawet do tego badania nie sa wymagane zadne przebiezki, chodzenie czy inna aktywnosc - a wrecz przeciwnie?
co w takim razie zdradza praca serca, czy tez zmiennosc pracy serca w spokojnym lezeniu?
moze ktos wie?
mqqla [czyt. emkukula]
[url=http://bieganie.pl]bieganie[/url]
[url=http://bieganie.pl]bieganie[/url]
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
zadalem to pytanie Polarowi (bo mam protrainera i ciekawilo mnie COZ takiego moze jeszcze analizowac s-series)...
The Polar Fitness Test resulting an OwnIndex/OwnIndex is developed
to measure aerobic (cardiovascular) fitness. It predicts maximal aerobic power
(maximal oxygen uptake, VO2max in ml/min
/kg. This indicates how many millilitres of
oxygen your body is able to transport and use per each kilogram of your body
weight in one minute.
The test is targeted to healthy adults. It is fully automatic and can be
performed at rest in less than five minutes. No other equipment such as
treadmill is needed. It is an easy, safe and quick way to estimate your maximal
aerobic power. It is as reliable as any other submaximal fitness test.
The Polar Fitness Test is based on
Resting heart rate
Heart rate variability
Height
Body weight
Self-assessment of the level of long-term physical activity (last 6 months)
The Polar Fitness Test resulting an OwnIndex/OwnIndex is developed
to measure aerobic (cardiovascular) fitness. It predicts maximal aerobic power
(maximal oxygen uptake, VO2max in ml/min
/kg. This indicates how many millilitres of
oxygen your body is able to transport and use per each kilogram of your body
weight in one minute.
The test is targeted to healthy adults. It is fully automatic and can be
performed at rest in less than five minutes. No other equipment such as
treadmill is needed. It is an easy, safe and quick way to estimate your maximal
aerobic power. It is as reliable as any other submaximal fitness test.
The Polar Fitness Test is based on
Resting heart rate
Heart rate variability
Height
Body weight
Self-assessment of the level of long-term physical activity (last 6 months)
_AA_
- Deck
- Ekspert/Fizjologia
jest to zapewne wyliczane za pomoca nomogramu Astranda, takiej dosc zgrubnej metody posredniej. Do jej wykonania potrzebny jest jakis wysilek submaksymalny (czyli nie za cieżki) na roznych poziomach intensywnosci (po 5-7min na 1 poziom). Na podstawie glownie zmian HR i wieku mozna oszacowac VO2max. Moim zdaniem nie mozna tego zrobic jedynie na podstawie spoczynkowego HR.
- adamm
- Administrator
- Kontakt:
#Moderation Mode
<a href="http://www.bieganie.home.pl/cgi-bin/iko ... &topic=126" target="_self">Moved here</a>
<a href="http://www.bieganie.home.pl/cgi-bin/iko ... &topic=126" target="_self">Moved here</a>
[i]Pragnienie zwycięstwa jest niczym w porównaniu z pragnieniem przygotowania się do niego.[/i]
- Deck
- Ekspert/Fizjologia
na podstawie TYLKO wygodnego lezenia to mozna okreslic spoczynkowe HR oraz tzw. wspolczynnik zapadalnoci czyli jak szybko sie zasypia
. Musza byc jakies dane na temat zachowania sie tetna podczas wysilku inaczej kicha.

-
- Ekspert/Fizjologia
- Kontakt:
Te dodatkowe dane to rytm serca.
Czy sadzisz, ze firma Polar wypuscilaby taka "kiche" gdyby to nie mialo sensu?
R.
Czy sadzisz, ze firma Polar wypuscilaby taka "kiche" gdyby to nie mialo sensu?
R.
- Deck
- Ekspert/Fizjologia
co rozumiesz pod pojeciem rytm serca? A jesli chodzi o wypuszczanie na rynek to zdarzaja sie takie "gadzety" co fajnie brzmia, jakies podstawy maja ale generalnie nalezaloby podchodzic do nich z pewna doza niepewnosci
-
- Dyskutant
a skoro pojawil sie Pan Ryszard to od razu podziekowania: dotarl do mnie Protrainer! Juz kilka razy z nim biegalem i doszedlem do kilku ciekawych wnioskow...
Wprawdzie rece mi sie troche trzesa jak czytam sobie o np. s610 czy 710 ale... tak prawde mowiac Protrainer mi w zupelnosci wyatarcza... Szczegolnie za 330 zl!
Jeszcze raz dziekuje,
Wprawdzie rece mi sie troche trzesa jak czytam sobie o np. s610 czy 710 ale... tak prawde mowiac Protrainer mi w zupelnosci wyatarcza... Szczegolnie za 330 zl!
Jeszcze raz dziekuje,
_AA_
-
- Zaprawiony W Bojach
Rytm serca - to jest to!
W serii S, rytm, obrazuje wykres scatterogram.
Badanie z dokł do tysięcznych sekundy, analizuje czas między poszczególnymi uderzeniami serca. Niektórzy twierdzą że z analizy rytmiczności można określić najdokładniej faktyczną kondycję. Tylko tyle wiem, czyli nie mam o tym zielonego pojęcia.
Sam bym się chętnie czegoś dowiedział.
Mi serduszko bardzo nierytmicznie cyka jak mam osłabienie grypą oraz na samym początku biegu, jakieś 10 minut. Monitorek "głupieje" tak że przestaje uaktualniać tętno - pokazuje ciągle jedną wartość np. 130 jakby sie zaciął, i tak jest przez kilka minut a potem nagle skacze na 172.
Proponuję abyśmy wszyscy zwrócili na to uwage szczególnie osoby z wykresami. Zobaczcie czy krzywa tętna na poczatku treningów ma równoległy odcinek do wspólrz. czasu jak u mnie
W serii S, rytm, obrazuje wykres scatterogram.
Badanie z dokł do tysięcznych sekundy, analizuje czas między poszczególnymi uderzeniami serca. Niektórzy twierdzą że z analizy rytmiczności można określić najdokładniej faktyczną kondycję. Tylko tyle wiem, czyli nie mam o tym zielonego pojęcia.

Mi serduszko bardzo nierytmicznie cyka jak mam osłabienie grypą oraz na samym początku biegu, jakieś 10 minut. Monitorek "głupieje" tak że przestaje uaktualniać tętno - pokazuje ciągle jedną wartość np. 130 jakby sie zaciął, i tak jest przez kilka minut a potem nagle skacze na 172.
Proponuję abyśmy wszyscy zwrócili na to uwage szczególnie osoby z wykresami. Zobaczcie czy krzywa tętna na poczatku treningów ma równoległy odcinek do wspólrz. czasu jak u mnie
[url=http://www.sbbp.pl][b]SBBP[/b][/url] m/f
- Mariusz
- Zaprawiony W Bojach
ArthurP,problem z "głupieniem" monitorka na początku biegu wynika nie z nierytmicznego cykania Twojego serca,ale ze złego dopasowania transmiterka do ciała(słabo wyregulowana gumka) lub małego lub braku nawilżenia elektrod.Sam zauważyłeś,że po 10 minutach wszystko wraca do normy,a to dzieje się za sprawą Twojego potu,który właściwie nawilży elektrody.Inną przyczyną chwilowego zaniku pomiaru mogą być zakłócenia wywoływane przez silne pola elektromagnetyczne(tel.komórkowe,transformatory,linie energetyczne itp.)Jednak z Twojego opisu najbardziej pasuje mi to pierwsze.
Temat ten był już kiedyś przerabiany,ale widać często nowi użytkownicy Polarów mają z tym problem.
Temat ten był już kiedyś przerabiany,ale widać często nowi użytkownicy Polarów mają z tym problem.
-
- Ekspert/Fizjologia
- Kontakt:
Problem zmiennosci rytmu serca u sportowcow pojawil się w nauce stosunkowo niedawno - ok. 10 lat temu. W poskim sporcie widzialem rosyjskich lekarzy pracujacych z naszymi biathlonistami, ktorzy po treningach wykonywali EKG i po analizie informowali trenera, czy zawodnik moze intensywnie trenowac czy nie. Prawdopodobnie sprawdzali zmiennosc rytmu serca.
Firma Polar wspolnie z Instytutem Badan Sportow Olimijskich prowadzi badania od 1990 roku nad przydatnoscia zmiennosci rytmu serca w ocenie efektow treningowych. Efektem tych prac jest m. in. test zmeczenia i fitness test. W trakcie kilkumiesiecznych badan doprowadzano zawodnikow do stanow dlugotrwalego zmeczenia i obserwowano zachowanie rytmu serca. Na tej podstawie opracowano typowe zachowania serca w okreslonych stanach zmeczenia. W podobny sposob postepowano przy wypracowaniu formuly potrzebnej do okreslenia OwnIndexu. Wyniki Fitness Testu koreluja z bezposrednim pomiarem VO2max. Jednak jest to tylko szacowanie i wydaje sie, ze trudno jest porownywac roznych zawodnikow miedzy soba. Przeprowadzanie Fitness Testu przez jednego zawodnika i porownywanie wynikow moze dac odpowiedz na pytanie czy wykonywane treningi sa efektywne. Dodatkowo test zmeczenia, sprawdzanie szybkosci progowej dostarcza kolejnych informacji ulatwiajacych planowanie i sterowanie obciazeniami treningowymi.
R.
Firma Polar wspolnie z Instytutem Badan Sportow Olimijskich prowadzi badania od 1990 roku nad przydatnoscia zmiennosci rytmu serca w ocenie efektow treningowych. Efektem tych prac jest m. in. test zmeczenia i fitness test. W trakcie kilkumiesiecznych badan doprowadzano zawodnikow do stanow dlugotrwalego zmeczenia i obserwowano zachowanie rytmu serca. Na tej podstawie opracowano typowe zachowania serca w okreslonych stanach zmeczenia. W podobny sposob postepowano przy wypracowaniu formuly potrzebnej do okreslenia OwnIndexu. Wyniki Fitness Testu koreluja z bezposrednim pomiarem VO2max. Jednak jest to tylko szacowanie i wydaje sie, ze trudno jest porownywac roznych zawodnikow miedzy soba. Przeprowadzanie Fitness Testu przez jednego zawodnika i porownywanie wynikow moze dac odpowiedz na pytanie czy wykonywane treningi sa efektywne. Dodatkowo test zmeczenia, sprawdzanie szybkosci progowej dostarcza kolejnych informacji ulatwiajacych planowanie i sterowanie obciazeniami treningowymi.
R.
-
- Ekspert/Fizjologia
- Kontakt:
Problem zmiennosci rytmu serca u sportowcow pojawil się w nauce stosunkowo niedawno - ok. 10 lat temu. W poskim sporcie widzialem rosyjskich lekarzy pracujacych z naszymi biathlonistami, ktorzy po treningach wykonywali EKG i po analizie informowali trenera, czy zawodnik moze intensywnie trenowac czy nie. Prawdopodobnie sprawdzali zmiennosc rytmu serca.
R.
R.
-
- Zaprawiony W Bojach
Pierwsze 10 minut o którym piszę, to nie jest czas od założenia nadajnika i dobiegania gdzies do lasu. Pisze o faktycznie rozpoczętym biegu, już w lesie (brak żródeł zakłóceń).
Problem z elektrodami jakie niektórzy mają czytałem na forum. Ja używam tętnomierzy od 98roku. Ostatnio Polar serii S. Nigdy nie miałem żadnych problemów z nadajnikiem, może dlatego że intensywnie się poce, a gumka jest prężna, bo nowa i mocno ustawiona.
Chodzi mi zaś, o coraz powszechniej znane zagadnienie arytmicznej pracy serca przed wejściem na właściwe obroty. Mój model nie ma analizy R-R i prawdopodobnie dlatego uśredniając z 5s nie przyjmuje uderzeń o zbyt dużych różnicach, takie "rwane" tętno traktuje jako error (?)
Może uda nam się podyskutować o RYTMIE SERCE, wg mnie, parametrze jeszcze ważniejszym od samego tętna.
Problem z elektrodami jakie niektórzy mają czytałem na forum. Ja używam tętnomierzy od 98roku. Ostatnio Polar serii S. Nigdy nie miałem żadnych problemów z nadajnikiem, może dlatego że intensywnie się poce, a gumka jest prężna, bo nowa i mocno ustawiona.
Chodzi mi zaś, o coraz powszechniej znane zagadnienie arytmicznej pracy serca przed wejściem na właściwe obroty. Mój model nie ma analizy R-R i prawdopodobnie dlatego uśredniając z 5s nie przyjmuje uderzeń o zbyt dużych różnicach, takie "rwane" tętno traktuje jako error (?)
Może uda nam się podyskutować o RYTMIE SERCE, wg mnie, parametrze jeszcze ważniejszym od samego tętna.
[url=http://www.sbbp.pl][b]SBBP[/b][/url] m/f