Buty dla biegacza poczatkujacego

Awatar użytkownika
kfadam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 1.05
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dekster pisze:Jestem początkującym biegaczem i zastanawiam się nad zakupem http://www.zalando.pl/asics-patriot-5-o ... 48_1881701 Czy ktoś może polecić jakieś buciki w cenie <150zł ?
Oglądałem te buty wiosną w outlecie w Ursusie były po 99zł ale wydały mi się mało przewiewne, na jesień powinny być ok. Moim zdaniem dużo lepsze są adidasy Duramo 4 lub 5. Starsze modele są równie dobre a można je kupić dużo taniej.
PKO
Awatar użytkownika
Beck`s
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Jeśli można to się podepnę ;)

Kolega chce zacząć biegać. 44 lat, waga około 86kg, wzrost ok. 175cm
Ma lekki brzuch, chce się go pozbyć i ogólnie dla zdrowia pobiegać, zobaczyć czy się do tego nadaje.
Ktoś podrzuci jakieś przyjemne buty, które zapewnią mu niezły komfort biegu? Cenowo - im taniej tym oczywiście lepiej :)
Awatar użytkownika
kfadam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

na poczatek polecam ekiden50 z decathlonu lub wizytę w Lidlu i sprawdzenie czy jakieś buty nie zostały. Poleć mu też 6 tygodniowy plan pumy.
Awatar użytkownika
Buster
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 45:47
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Bez sensu jest wydawać 100zł-150zł za buty beznadziejnej jakości i amortyzacji, może to tylko zniechęcić do dalszego biegania i dyskomfortu. Lepiej zainwestować 100zł i mieć asisca tanszego, ale przynajmniej bedzie odczuwalne ze sie biega w bucie do biegania
Awatar użytkownika
kfadam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

beznadziejna to jest wiara że but uczyni z kogoś biegacza...
But ma chronić stopę i być wygodny reszta zależy od ciebie.
dobeer

Nieprzeczytany post

Odradzam Asicsa Patriot 5 - użyłem do biegania pięć razy i zauważyłem, że zrobiły się dziury na paluchu. Oddałem do reklamacji, została uznana ale nie wybrałem nowej pary tylko kupiłem zupełnie inne buty. Akurat w okolicach palucha, miejscu dosyć narażonym na różne przeciążenia materiału, patrioty mają miękką wyściółkę pokrytą wierzchnią siatką. Dla porównania stare dobre Ekideny 75 (kupione w 2009 za pół ceny patriotów) mają na paluchu wszyte wzmocnienie i do dziś nie są w tym miejscu zniszczone!
Awatar użytkownika
kfadam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

w Lidlu na ul.Conrada są jeszcze buty z ostatniej kolekcji za całe 39 zł.
Awatar użytkownika
Buster
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 45:47
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jednak buty to fundament by mówić o jakimkolwiek bieganiu, więc jeśli ktoś sie decyduje na zakup butów to nie powinien na tym oszczędzać, bo później te pieniądze wyda na następne buty
Awatar użytkownika
kfadam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

fundamentem jest zdrowy rozsadek i przekładaie możliwości na zamiary. W tanich butach z Decathlonu jak poczytasz choćby to forum zaczynało swą przygodę z bieganiem bardzo wiele osób i wiele kupiło je ponownie.
aktywna chyba
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

a ile ważysz i jak długo biegasz??
ibn Talib
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: Nie pytaj

Nieprzeczytany post

Ja zaczynałem w butach z Decathlonu i .... czasami nadal w nich biegam. Zgadzam się ze stwierdzeniem, że nie but tworzy biegacza, raczej "Urodzeni biegacze" :hej: Polecam, przeczytaj na pewno nie będziesz żałował.
kiri
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam

Biegam amatorsko od dłuższego czasu, ale nigdy nie robiłem tego regularnie. Mam 186 cm wzrostu, 75 kg wagi, a biegałem żeby po prostu nie zmarnować się przed komputerem. Za młodu sporo grałem w piłkę i wszystko co wymagało przebywania na podwórku, więc ogólnie rozruszany jako-tako jestem :)
Do tej pory biegałem sobie w różnych butach sportowych, ale nigdy w przeznaczonych do biegania. Jako że teraz chciałbym zacząć biegać regularnie, trzy razy w tygodniu po kilka kilometrów, postanowiłem kupić buty dobiegania za niewielkie pieniądze. Na zakup przeznaczyłem sobie do około 150 zł, i w tej kwocie znalazłem kilka propozycji. Do pełnego obrazu sytuacji dodam jeszcze, że biegać będę po chodniku / asfalcie, a stopę mam (wg moich wodno-kartkowych testów) supinującą.

Poczytałem, pooglądałem, poprzymierzałem i pomacałem. I w ten sposób wybrałem:
- Asics Patriot 5 (139 zł),
- Nike Dual Fusion Run (159 zł),
- Adidas Exerta 5 (119 zł),
- Reebok Rincon (139 zł).

Wg stron internetowych najlepsze z powyższych były buty Nike - wg artykułów mają najlepszą amortyzację, co wydaje mi się w tej chwili najważniejsze. Niestety na temat Reebok'ów nie znalazłem w sieci praktycznie nic. We wszystkich tych butach czuję się w miarę dobrze, są wygodne i podobają mi się - choć to akurat chyba najmniej istotne ;)
Osobiście najchętniej kupiłbym te Reebok'i, i tu właśnie proszę o pomoc. Jeden z kolegów powyżej wypowiedział się już krótko o tych Asicsach, może ktoś na forum zna z praktyki inne buty z powyższej listy? Jeśli ktoś biega po twardym w takich Reebok'ach (uwaga, jest też wersja Trial, ale ta mnie nie interesuje, docelowo jest przeznaczona w teren), to będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.

Z góry wielkie dzięki za pomoc, pozdrawiam :)
sojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kiri pisze: Poczytałem, pooglądałem, poprzymierzałem i pomacałem. I w ten sposób wybrałem:
- Asics Patriot 5 (139 zł),
- Nike Dual Fusion Run (159 zł),
- Adidas Exerta 5 (119 zł),
- Reebok Rincon (139 zł).
Jest jeszcze opcja, którą sobie chwalę Asics Gel Blackhawk 5 za 179 zł
Nikki.Sixx
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 37:02 trail
Życiówka w maratonie: 3:10

Nieprzeczytany post

Buty dla początkującego - jak najtańsze z dużym bieżnikiem ;] potem jak stwierdzimy że nas to kręci i uzależnia to można się porywać na buty specjalistyczne - tak przynajmniej ja zrobiłem :oczko:
Platini76
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nikki.Sixx pisze:Buty dla początkującego - jak najtańsze z dużym bieżnikiem ;]
Dlaczego z dużym bieżnikiem?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ