Prosty cel - maraton - komentarze

Komentarze do blogów treningowych, komentujcie w tym dziale w nie w blogach

Moderator: infernal

Awatar użytkownika
zarbi75
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 42m:40s
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Misja "półmaraton" zakończona. Melduję wykonanie zadania. We środę osiągnąłem pierwszy cel jakim było zejście z wagą poniżej 80 kg. Udało się po wyczerpującym biegu po bardzo trudnym terenie. Nastąpiło wyładowanie akumulatorów do zera. Kolejne dni to tylko relaks i ładowanie węglowodanów. I moc była na starcie. Oficjalny wynik z pomiaru chipowego 1:41:17. Endomondo policzyło mi trochę mniej: 1:39:41. Chyba na zakrętach nadrabiałem dystansu, bo 21 km skończyło mi na 300 metrów przed metą. Nie było kilometra powyżej 5 min. Najgorzej jest z kolanami. Po biegu ciężko było chodzić. Mięśnie nic, płuca nic, tylko te kolana. Trzeba zaleczyć do maratonu zostało 4 tyg.
http://www.endomondo.com/workouts/242995133/5280676
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Tomasz Filip
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 48:28

Nieprzeczytany post

Bardzo mnie to cieszy :usmiech: Moje gratulacje, złamałeś 1:45. Czyli maraton w mniej niż 4 godziny?
Ja według prognoz powinienem przebiec półmaraton z mniej niż 1:50, ale będę zadowolony, jeśli będę miał 1:57-1:58.
[...] ci, co zaufali Panu, odzyskują siły, otrzymują skrzydła jak orły;
biegną bez zmęczenia, bez znużenia idą. (Iz 40, 31)

Blog
Komentarze
Aniad1312
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To może poczekaj, aż poczujesz się lepiej? :)
Awatar użytkownika
Tomasz Filip
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

No właśnie widzisz, to nie zależy tak bardzo od samopoczucia :hahaha: Sam nie wiem od czego. Daję słowo, że dziś byłem tak samo przymulony, bo wczoraj znowu zerwałem noc, a biegło mi się świetnie.
A u Ciebie jak jest z tym samopoczuciem? Czy biegasz wolniej gdy czujesz się np. niewyspana?

Blog
Komentarze
Aniad1312
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A to różnie bywa. Rzadko kiedy czuję się wyspana, więc zdążyłam się przyzwyczaić ;)
Awatar użytkownika
siena_driver
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 49:18

Nieprzeczytany post

Cześć! Widzę, że na razie trenujesz jednostajne biegi 5/10km. Pod połówkę, a docelowo maraton, pewnie będziesz musiał wdrożyć trochę treningów specjalistycznych. Masz już wizję planu treningowego?
Nawiasem mówiąc, fajne, treningowe wyniki - biegasz to na 90%-max, czy z rezerwą? Z takich czasów połówka to nawet poniżej 1:50 powinna Ci wejść, o ile nie masz problemów z wytrzymałością (jak np. ja ;) )
Awatar użytkownika
Tomasz Filip
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

grim80 pisze:Cześć! Widzę, że na razie trenujesz jednostajne biegi 5/10km. Pod połówkę, a docelowo maraton, pewnie będziesz musiał wdrożyć trochę treningów specjalistycznych. Masz już wizję planu treningowego?
Cześć. Tak, pod maraton będę robił plan treningowy. Zastanawiam się jeszcze, ale pewnie będzie to 14-tygodniowy dla średniozaawansowanych.
Natomiast półmaraton biegnę już 22 września, bez żadnego przygotowania specjalistycznego. Na dobrą sprawę mogę biec już dziś, ale plan mam taki: środa w tym tygodniu - 10 km (liczę 52 - 53 minuty), piątek 13.09 - 5 km na gaz, niedziela - 15 km (w tempie półmaratonu), środa w następnym tygodniu - 5 km na gaz, sobota 21.09 - 5 km wolne (w granicach 25-25:30), niedziela - półmaraton. Kombinacja długich wolnych i krótkich szybkich biegów z próbą generalną w następną niedzielę. Do tego "mobilna siłownia" w dni bez biegania.
grim80 pisze: Nawiasem mówiąc, fajne, treningowe wyniki - biegasz to na 90%-max, czy z rezerwą? Z takich czasów połówka to nawet poniżej 1:50 powinna Ci wejść, o ile nie masz problemów z wytrzymałością (jak np. ja ;) )
Dzięki. 5 km biegam raczej na 90% mocy, nieraz na 100%. Dlatego tak się poprawiam.
10 km zawsze wolne na II zakresie, żeby się zmęczyć, ale utrzymać tempo. Niestety, problem z wytrzymałością ciągle jest. Tak jak pisałem, zadowoli mnie 1 godz. 56-57 minut. Jak na pierwszy raz, będzie dobrze.

Blog
Komentarze
Awatar użytkownika
siena_driver
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 49:18

Nieprzeczytany post

Tartan nie jest sprzymierzeńcem kolan, niestety :(
Póki nie dobijesz się do doktora, spróbuj wzmacniać kolana:
- na siłowni na maszynach (rozpychanie i ściąganie do środka kolan)
- z gumami, taśmami (ćwiczenia jak wyżej)
Awatar użytkownika
Tomasz Filip
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Nie biegam na tartanie, tylko na miękkiej, ziemnej bieżni. Może uda mi się wzmocnić na tyle kolana, żeby nie było problemów.

Blog
Komentarze
Awatar użytkownika
zarbi75
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 42m:40s

Nieprzeczytany post

Witam ponownie. Mój pierwszy sezon biegowy został okraszony maratonem w Poznaniu. Udało się choć łatwo nie było. Bałem się o te moje kolana z ITBS. Przez ostatnie tygodnie po półmaratonie w Pile nie miałem możliwości za dużo potrenować bo każdy bieg kończył się ostrym bólem na 7-8 km. Ale cały czas ostro pracowałem z wałkowaniem i rozluźnianiem tego pasma biodrowo-piszczelowego a kondycję podkręcałem na rowerku stacjonarnym. Miałem już nawet odpuścić sobie ten start, ale ostatecznie pobiegłem i dobiegłem. Ognia może nie było, bo zeszło prawie 5 godzin (4:51:49) ale takie tempo ustalone było od samego początku i sukcesywnie realizowane. Moje zmagania z trasą maratonu opisałem na Endomondo. Zapraszam do lektury w wolnym czasie :-) 10 min czytania. http://www.endomondo.com/workouts/257949718/5280676 Powodzenia w Twoim pierwszym maratonie. Krzysztof
Awatar użytkownika
Tomasz Filip
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Gratulacje, ja niedawno miałem podobne problemy z kolanami w półmaratonie, ale biegłem go prawie bez przygotowania (4 razy 10 km w tym roku i tydzień wcześniej 15). Czas rzeczywiście nierewelacyjny, ale od czegoś trzeba zaczynać :usmiech: Podziwiam wszystkich, którzy wytrzymali i dobiegli.
Do mojego maratonu jeszcze baaardzo daleko. Może w następnym roku zacznę jakieś przygotowania stricte pod ten bieg. Ale dziękuję za życzenia :usmiech:

Blog
Komentarze
Plague
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: tak daleko nie biega

Nieprzeczytany post

Albo mi się wydaje albo dalej co trening próbujesz od miesiąca (sorry właściwie to od 2,5 miesiąca) poprawiać życiówkę :niewiem:
Awatar użytkownika
Tomasz Filip
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Nie, po prostu biegam na miarę możliwości. To szybkie bieganie już się kończy. A że lubię szybko, to inna sprawa :hahaha:
Moja życiówka to 22:35.

Blog
Komentarze
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Czesc,probowales zaczynac swoj trening 5km wolniej tzn od np 2.00 i powoli przyspieszac? Czemu tak biegasz skoro jak piszesz po kilku okrazeniach zatyka ciebie i slabniesz.
Obrazek
Awatar użytkownika
Tomasz Filip
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Witaj.
Oczywiście, że tak! Na początku biegałem średnio 2:15, nawet wolniej. Czasem teraz też tak biegam, zaczynam wolno, potem przyspieszam. Różnicy w czasie biegu nie ma prawie wcale.
Biegam tak ostro bo chcę przyzwyczaić organizm do regularnego, dużego wysiłku. I organizm się przyzwyczaja, zaczynałem w tym roku od 27:50, teraz miałem nawet 23:22.
Teraz już zakończyłem sezon (przynajmniej z bieganiem po otwartej bieżni), ale myślę, że następny rok będzie lepszy.

Blog
Komentarze
ODPOWIEDZ