Polar S-610
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Zuwazylem, ze coraz wiecej osob uzywa tetnomierza Polar S-610.
Jak wiadomo urzadzenie pracuje z komputerem wykorzystujac program PPP3. Duzo tu zalezy jednak od inwencji i doswiadczenia samego uzytkowanika, co nie raz podkreslal Ryszard.
Czy moglibysmy wymienic sie jakimis spostrzezeniami zarowno w zakresie programu jak samego monitora?
S-610 kryje w sobie wiele ciekawostek np. choc wykorzystuje port podczerw. ma tez opcje transmisji via Uplink patrz. str. E61-62 (GBR User's Manual). Czy ktos z Was przesyla dane przez glosniki, a nie przez podczerw.?
Ciekawe tez jest HeartTouch (automatyczne wywolanie funkcji przez zblizenie odb. do nadajnika). Popularne jest podswietlanie w ten sposob, a czy ktos probowal oznacz. miedzyczasow?
Jest tez wiele pkt. dot. samego programu.
(Edited by Janusz at 4:50 pm on July 11, 2002)
Jak wiadomo urzadzenie pracuje z komputerem wykorzystujac program PPP3. Duzo tu zalezy jednak od inwencji i doswiadczenia samego uzytkowanika, co nie raz podkreslal Ryszard.
Czy moglibysmy wymienic sie jakimis spostrzezeniami zarowno w zakresie programu jak samego monitora?
S-610 kryje w sobie wiele ciekawostek np. choc wykorzystuje port podczerw. ma tez opcje transmisji via Uplink patrz. str. E61-62 (GBR User's Manual). Czy ktos z Was przesyla dane przez glosniki, a nie przez podczerw.?
Ciekawe tez jest HeartTouch (automatyczne wywolanie funkcji przez zblizenie odb. do nadajnika). Popularne jest podswietlanie w ten sposob, a czy ktos probowal oznacz. miedzyczasow?
Jest tez wiele pkt. dot. samego programu.
(Edited by Janusz at 4:50 pm on July 11, 2002)
Janusz
-
- Zaprawiony W Bojach
Uzywam funkcji HeartTouch dla miedzyczasow. Ustawia sie to w programie PPP3. Dziala to w ten sposob, ze podczas biegu przyblizam reke z polarem do nadajnika na odleglosc ok. 10-15 cm i w tym momencie lapany jest miedzyczas (slychac pikniecie). Nie trzeba naciskac guzikow na polarze - bardzo wygodne. Dzialalo tez w wodzie, podczas plywania w basenie.
-
- Zaprawiony W Bojach
A czy ktos wie jaka jest dokladnosc analizy tetna?
Zapis maksymalny jest co 5 sekund czyli pamiec rejestruje co 12-16 uderzenie, chyba nie usredniajac,
a z jaka dokl. pokazuje na monitorku? Czy jest to wartosc usredniona czy aktualna? Jesli usr. to z ilu uderzen?
Zapis maksymalny jest co 5 sekund czyli pamiec rejestruje co 12-16 uderzenie, chyba nie usredniajac,
a z jaka dokl. pokazuje na monitorku? Czy jest to wartosc usredniona czy aktualna? Jesli usr. to z ilu uderzen?
Janusz
-
- Ekspert/Fizjologia
- Kontakt:
Usrednianie tetna moze byc z 5, 15 lub 60 sekund a w S-810 dodatkowo mozna rejestrowac kazde udezenie serca.
R.
R.
-
- Zaprawiony W Bojach
A teraz cos dot. programu:
jednym z najciekawszych dla mnie wykresow, a zarazem tajemniczych jest scatterogram. Jesli dobrze rozumiem, chodzi tu o pokazanie wielkosci "rozrzutu" pracy serca. Im wykres bardziej skondensowany (maly rozrzut) tym praca serca bardziej regularna, a to oznacza lepsza kondycje. Jak wynika z opisu, scatterogram jest pomyslany do analizy R-R (dokladnosc do 1-go uderzenia). S- 610 ma dokladnosc kilkanascie razy mniejsza ale tez mozna zrobic diagram. Problem w tym, ze trzeba go interpretowac wg innych zasad. Czy na tyle innych, ze nawet ogolna zasada dot. skondensowanej postaci wykresu tez nie ma tu zastosowania?
jednym z najciekawszych dla mnie wykresow, a zarazem tajemniczych jest scatterogram. Jesli dobrze rozumiem, chodzi tu o pokazanie wielkosci "rozrzutu" pracy serca. Im wykres bardziej skondensowany (maly rozrzut) tym praca serca bardziej regularna, a to oznacza lepsza kondycje. Jak wynika z opisu, scatterogram jest pomyslany do analizy R-R (dokladnosc do 1-go uderzenia). S- 610 ma dokladnosc kilkanascie razy mniejsza ale tez mozna zrobic diagram. Problem w tym, ze trzeba go interpretowac wg innych zasad. Czy na tyle innych, ze nawet ogolna zasada dot. skondensowanej postaci wykresu tez nie ma tu zastosowania?
Janusz
-
- Dyskutant
Witam, czy ktos wie o wtornym rynku (z drugiej reki) gdzie mozna kupic zegarki polar - jestem zainteresowany, ale ceny "sklepowe" sa dobijajace
Fasola
[url=http://runmania.com/rlog/?u=fasola][img]http://runmania.com/f/51db30842675db074f28b649412ae540.gif[/img][/url]
[url=http://runmania.com/rlog/?u=fasola][img]http://runmania.com/f/51db30842675db074f28b649412ae540.gif[/img][/url]
- Dwarf
- Zaprawiony W Bojach
Moze ktos, kto dluzej uzytkuje 610 napisze jeszcze cos ciekawego.
Uzytkuje go jakies 3 tygodnie, ale wiem stosunkowo o programie PPP3 niewiele i na razie ograniczam sie do wgrywania danych z treningu. Ale w sumie najwieksza radosc to ich analiza i interpretacja.
Uzytkuje go jakies 3 tygodnie, ale wiem stosunkowo o programie PPP3 niewiele i na razie ograniczam sie do wgrywania danych z treningu. Ale w sumie najwieksza radosc to ich analiza i interpretacja.
Dwarf
-
- Rozgrzewający Się
Mam do sprzedania Protrajnera NV. Urzuwałem go 6 miesięcy i jest w b.dobrym stanie. Jeżeli jest ktos zainteresowany kupnem to prosze o kontakt: jumbo.kielce@interia.pl . Natomiast bardzo chetnie kupię polara z możliwością transmisj danych do PC, np S410 czy S610.
-
- Zaprawiony W Bojach
Czy wie ktoś jak uzyskac wydruk tabeli dotyczącej międzyczasów? Można łatwo wydrukować "listing", a tabelę "lap times" nie wiem jak? Dziękuję za pomoc
P.S. czy w wodzie międzyczasy robicie naciskając czerwony guzik? Podobno to niewłaściwe, ale chyba wygodniejsze od innych metod...
P.S. czy w wodzie międzyczasy robicie naciskając czerwony guzik? Podobno to niewłaściwe, ale chyba wygodniejsze od innych metod...
Janusz
- Mariusz
- Zaprawiony W Bojach
Ja również praktykuję naciskanie czerwonego guzika miedzyczasu w wodzie.Wszystko jest OK.Ostatnio namiętnie chodzę na basen i szlifuję kraula.

-
- Zaprawiony W Bojach
Polar S-610 ma funkcjê, która siê nazywa Heart Touch. Napisa³am o tym kilka postów wcze¶niej: "Uzywam funkcji HeartTouch dla miedzyczasow. Ustawia sie to w programie PPP3. Dziala to w ten sposob, ze podczas biegu przyblizam reke z polarem do nadajnika na odleglosc ok. 10-15 cm i w tym momencie lapany jest miedzyczas (slychac pikniecie). Nie trzeba naciskac guzikow na polarze - bardzo wygodne. Dzialalo tez w wodzie, podczas plywania w basenie."
Heart Touch jest na pewno bezpieczniejsze dla polara, gdy siê p³ywa, poniewa¿ eliminuje to konieczno¶æ naciskania czerwonego guzika, co mo¿e groziæ rozszczelnieniem obudowy - tak przynajmniej t³umaczy³ mi pan Ryszard.
Heart Touch jest na pewno bezpieczniejsze dla polara, gdy siê p³ywa, poniewa¿ eliminuje to konieczno¶æ naciskania czerwonego guzika, co mo¿e groziæ rozszczelnieniem obudowy - tak przynajmniej t³umaczy³ mi pan Ryszard.
-
- Zaprawiony W Bojach
No a jeśli chcemy te międzyczasy mozolnie wyciskane(np. baseny) potem wydrukowac i pokazac trenerowi na następnych zajęciach? Czy to jest możliwe?
Janusz
-
- Ekspert/Fizjologia
- Kontakt:
Jest taka możliwość.
Z menu wybieramy widok następnie czasy okrążenia, potem kopiuj i następnie wklejamy do dowolnego edytora tekstu.
R.
Z menu wybieramy widok następnie czasy okrążenia, potem kopiuj i następnie wklejamy do dowolnego edytora tekstu.
R.
-
- Zaprawiony W Bojach
Dzięki Ryszard,
że też na to nie wpadłem, po prostu oznaczyć można tylko jeden wiersz i dlatego myslałem, że skopiuje sie tylko ten jeden.
Teraz wszystko gra... na besenie nie mają kompa ale dzięki tym wydrukom, trener będzie mógł wszystko analizować.
że też na to nie wpadłem, po prostu oznaczyć można tylko jeden wiersz i dlatego myslałem, że skopiuje sie tylko ten jeden.
Teraz wszystko gra... na besenie nie mają kompa ale dzięki tym wydrukom, trener będzie mógł wszystko analizować.
Janusz