Czy z takiego kogoś coś będzie

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Ira

Nieprzeczytany post

Co możecie powiedzieć o kimś kto robi trening np. 8x1km po 3'30'' p 4' albo 4x2km po 7'40'' p 2'. Wracam powoli do systematycznego biegania więc te wyniki nie są jakieś wyśrubowane. Jakie są rokowania na przyszłość powiem tak celowałbym w dystanse do 5 km ale czasem jakieś 10 km też mógłbym pobiec.

Jak rozpoznać czy ktoś ma jakieś szansę osiągnąć coś w bieganiu czy raczej nie?
PKO
Awatar użytkownika
TrzymamTempo
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 42:18
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ira pisze:Co możecie powiedzieć o kimś kto robi trening np. 8x1km po 3'30'' p 4' albo 4x2km po 7'40'' p 2'. Wracam powoli do systematycznego biegania więc te wyniki nie są jakieś wyśrubowane. Jakie są rokowania na przyszłość powiem tak celowałbym w dystanse do 5 km ale czasem jakieś 10 km też mógłbym pobiec.

Jak rozpoznać czy ktoś ma jakieś szansę osiągnąć coś w bieganiu czy raczej nie?

Pewnie jak regularnie i z uporem się przyłożysz to czasy bardzo dobre wykręcisz.
Olimpiadę i Mistrzostwa Polski możesz sobie odpuścić jeśli nie jesteś już młodym chłopakiem ale na lokalnych, mniejszych zawodach masz szansę na podia w kategorii wiekowej a może open.
Ale po co w ogóle podchodząc do biegania tak kalkulować ?
Wystarczy regularnie iść z radością biegać a potem to i na zawodach radość będzie !
Ira

Nieprzeczytany post

Po co kalkulowanie? Odpowiedź dla mnie jest prosta. Nudzi mnie bieganie cały czas na takim samym poziomie czyli 3min 1 km i 40 min - 10 km. Z jednej strony nie ma się co dziwić ponieważ biegam bez żadnego planu i mało systematycznie więc progresu nie będzie, ale chciałbym osiągnąć coś więcej niż przeciętny amator. Jedyny plus to że mam bardzo dobre warunki do biegania ale gorzej z talentem genami. Niestety z klubem LA jest dość ciężko w moim przypadku. Czekam na wypowiedzi osób które mają doświadczenie w bieganiu i treningu na tym forum jak Rolli albo apaczo.
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tego się przewidzieć do końca nie da, zwłaszcza, że nie napisałeś zbyt wiele o sobie. Wiek, doświadczenie w bieganiu, rekordy życiowe itp.
Bez rozsądnego planu nigdy do swojego maksimum się nie zbliżysz, nie wspominając już nawet o wynikach choćby polskiej czołówki. Z drugiej strony jeżeli pytasz czy ktoś bez predyspozycji może zajść wysoko (choćby ścigać się z czołowymi biegaczami w Polsce), to wydaje mi się to niemożliwe. Tak samo jak nie każdy uczący się grać na gitarze będzie wirtuozem czy też nie każdy kujon będzie geniuszem. Niestety samą ciężką pracą na szczyt się nie wejdzie, potrzebny jest też talent i predyspozycje. Z drugiej strony tak jak kolega pisał. Równie dobrze można przecież walczyć o czołowe miejsca w słabiej obsadzonych biegach czy pierwszą trójkę w kategorii wiekowej, bo o ile bieganie 10 km na poziomie 30 minut jest praktycznie nierealne dla większości z nas, o tyle złamanie powiedzmy bariery 35 minut na tym dystansie jest myśle dla większości (mam na myśli młodych biegaczy) osiągalne (oczywiście pod warunkiem odpowiedniego treningu).
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Ira

Nieprzeczytany post

Nie mam na myśli biegania 30 min / 10 km ponieważ to już inne bieganie, ale czy jest możliwe w moim przypadku bieganie w granicach 34-35 min na 10 km i 5 km około 16 min?

Wiek 23
waga 64 - 65 kg
wzrost 180 cm
staż biegowy bodajże od 2009 roku z kilkoma przerwami po pół roku
rekordy życiowe
1 km - 2:55 stadion
10 km atest - 38:45

Za tydzień czeka mnie test na 1 km
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ira pisze:czy jest możliwe w moim przypadku bieganie w granicach 34-35 min na 10 km i 5 km około 16 min?
Nie. Przynajmniej do póki nie zmienisz swojego podejścia. Z tego co piszesz to nie masz ani frajdy z tego biegania, ani zacięcia do trenowania. Od 2009 roku minęło raptem 4 lata, a Ty piszesz o "kilku półrocznych przerwach". W dodatku nawet jak biegasz to piszesz, że nieregularnie. Więc jak chcesz myśleć o takich wynikach?

To zdanie jak dla mnie daje pogląd na całą sytuację:
biegam bez żadnego planu i mało systematycznie więc progresu nie będzie, ale chciałbym osiągnąć coś więcej niż przeciętny amator.
Tak więc na początek proponuję po prostu biegać regularnie, a później myśleć o wynikach :) Powodzenia!
Nikki.Sixx
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 37:02 trail
Życiówka w maratonie: 3:10

Nieprzeczytany post

Tego typu wpisów i wątków jest całe mnóstwo... dużo pytań, kalkulacji, mało w tym radości i zacięcia i oczekiwania ale sporo oczekiwań że ktoś powie coś w stylu : masz talent i złamiesz 15'/5km "tylko jest więcej mandarynek" :P Też nie rozumiem takiego podejścia czy raczej podejść które nawzajem się wykluczają... Masz wszystko napisane czarno na białym jak trenować wystarczy wyszukiwarka a nie prognozy forumowiczów którzy niby mają dokonać cudów w Twojej głowie przede wszystkim. Rób rozciągania, gimnastykę codziennie, ćwicz siłą biegową, interwały, dłuższe wybiegania co tydzień a wyniki przyjdą już z marszu a wszystko jest napisane na głównej stronie bieganie.pl posegregowane na działy itp.

1-2 dni odpoczynku w tygodniu żeby się nie przetrenować i cała w tym filozofia. Z drugiej strony zawsze możesz się zapisać do klubu biegowego z trenerem w celu pokierowania Ciebie na konkretny cel a klubów jest teraz sporo wszędzie.
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dokładnie, zastanów się czy Ty naprawdę tego chcesz i czy masz na tyle silny charakter, żeby dążyć do realizacji celu. Bez motywacji i odpowiedniego zaangażowania na złamanie 35 minut na 10 km nie masz żadnych szans.
Ira

Nieprzeczytany post

Troszkę chyba się nie rozumiemy. Bieganie jest i było dla mnie bardzo fajną formą spędzenia wolnego czasu, naprawdę proszę tego nie odbierać jako zmuszanie się ponieważ wcale tak nie jest. Przerwy o których pisałem wynikały z kontuzji albo braku możliwości systematycznego biegania. Co do treningu to wiem że są gotowe plany wszystko jest ładnie opisane ale większość z nich oparta jest na bieganiu z pulsometrem a ja niestety takiego urządzenia nie posiadam. A ciężko jest mi przynajmniej na dotychczasowym doświadczeniu określić prędkości w min/km. Dlatego najlepiej było by aby ktoś mną pokierował i mówił mi rób to a potem to. Podaj mi czasy ocenimy. Zrób test na takim dystansie zobaczymy na co cię stać. Póki co biegam według planu będę go realizował. Zobaczymy co z tego wyniknie.
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Czytałeś może książkę "Bieganie metodą Danielsa"? Jeżeli nie, a zakładam, że nie, to sięgnij po nią. Na pewno Ci pomoże :)
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No i to niestety Cie hamuje, bo nie jest aż tak ważne czy przerwa jest spowodowana kontuzją czy lenistwem, bo jeżeli trwa ona pół roku to tak czy siak to co wypracujesz na treningu się po prostu "ulotni". Wspominałeś o kilku takich długich przerwach, więc biorąc to pod uwagę, a także fakt, że nigdy nie stosowałeś jakiegoś uporządkowanego planu, to Twoje wyniki są i tak bardzo przyzwoite. Z drugiej strony zejście na 35 minut nie jest łatwe i nawet osobie, która osiąga podobne rezultaty do Twoich może to zająć 2-3 lata, jeżeli w ogóle będzie w stanie to zrobić, dlatego nie ma się co dziwić, że w Twoim wypadku ciężko już o progres. Na tym poziomie potrzebna już jest duża regularność, no i czas.
Co do pulsometru to nie do końca się zgodzę. Są osoby, które go nie mają, nigdy z niego nie korzystały, a i tak osiągają bardzo dobre wyniki.
Podobnie jak Mały polecam Ci lekturę książki Danielsa, a ponadto Jerzego Skarżyńskiego. Tam są nie tylko gotowe plany, ale i dobrze wyłożona teoria, która pozwola na samodzielne układanie planów, a przynajmniej zrozumienie idei pewnych środków treningowych.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Przylanczam sie do opini kolegow. Ale nie bylbym tak negatywnie nastawiony do twoich mozliwosci. Twoje IV pokazuja, ze mozesz duzo osiagnac. Mimo ze tak nieregularnie trenujesz, osiagasz porzadne wyniki. Jako ze jestes jeszcze stosunkowo mlody, mozesz bardzo duzo osiagnac. Naprawde duzo.

Takie dyskusje o talencie do niczego nie prowadza, bo najwazniejszym talentem jest systematycznosc i wytrzymalosc psychiczna przy trenowaniu. Znam duzo zawodnikow ktory daleko zaszli tylko silna wola i bardzo duza praca i madrym treningiem.

Jezeli tak bardzo chcesz wiedziec ile... Za 3 lata i 2 miesiace w klubie z tenerem z 7-9 treningami w tygodniu ( pod koniec) 31:24 na dyche :bum:

Pozd.
Rolli
Ira

Nieprzeczytany post

Rolli pisze: Jezeli tak bardzo chcesz wiedziec ile... Za 3 lata i 2 miesiace w klubie z tenerem z 7-9 treningami w tygodniu ( pod koniec) 31:24 na dyche
Proszę sobie nie żartować. Co ma być to będzie aktualnie będę biegał według Pana założenia które mi kiedyś podesłałeś

Trenoj wedlog wzoru:
1. praca
2. interwaly lekko: (8x1000 w 4' i 1'P albo 4x2000 w 8' i 2'P)
3. wybiegi 12km + 4x80m przebiegi
4. wieczoren silka na nogi
5. praca
6. 7km WBO2 w 4:20
7. wybiegi 16km luzno
8. wieczorem silka na gore
9. praca
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ