Komentarz do artykułu Škraping, czyli trail po chorwacku

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
aro05
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Wyglada rewelacyjnie!Nie masz szans sie nudzic. Trzeba byc caly czas skoncentrowanym, widzac nie rownosci i zroznicowanie terenu.
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Piękna sprawa ale nie dla mnie. Nie dalej, jak w ubiegłym tygodniu dałem dupy 50 m przed szczytem Monte Vago - 3058 m. Do tej roboty człowiek nie może mieć lęku wysokości i dobrze sobie radzić z ekspozycjami.
Wychodząc na szczyt, tak do 2950 m wydawało mi się, że trasa ta była by super na bieg górski. :hahaha:
jang
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A ja mam ochotę spróbować. Przyznam że bardziej mnie kręci ten Velebit Ultra Trail w końcu czerwca. Stówka, sześć kilometrów w pionie, zakres wysokości od poziomu morza do 1800 m n.p.m., podobno niesamowity widokowo, Adriatyk w zasięgu wzroku. I bardzo trudny technicznie. Ale ludzki pod względem limitu, zdaje się 31 godzin. Wpisowe 70 euro, brak limitu liczby uczestników. Miałem przedsmak w końcu zeszłego tysiąclecia, bo wybrałem się na Paklenicę, tam jest start.
Aby tylko nogi nieśli...
jang
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Chorwaci, a konkretnie organizatorzy Skraping Pasman, też zauważyli, że się o nich po polsku pisze.
http://www.skraping.hr/index.php/o-skra ... -poljskoj/

Zna ktoś na tyle chorwacki, żeby przetłumaczyć?
Aby tylko nogi nieśli...
tupacz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Polski internetowy magazyn bieganie.pl opublikował obszerny raport na temat Škraping.

Od historii wyścigu, po znaczenie nazwy, wyposażenia obowiązkowego opis trasy i wrażenia z konkurencji.

Autor tego artykułu twierdzi, jest zainteresowane biegaczy z odległych obszarów w tym wyścigu orientacyjnym.

Cały artykuł można przeczytać tutaj.
Tako rzecze translator internetowy.
jang
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Też już znalazłem translator. Ale dzieki :-)
Aby tylko nogi nieśli...
jang
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dostałem od Josipa Tomicia informację na temat zawodów skrapingowych w 2014 z prośbą o przetłumaczenie i umieszczenie w polskich mediach, związanych z bieganiem, wspinaczką i podobnymi aktywnościami, co niniejszym czynię:

"Skraping to fizycznie bardzo wymagająca dyscyplina sportu, polegająca na odnajdywaniu w terenie punktów kontrolnych w postaci biało-pomarańczowych lampionów, charakterystycznych dla imprez na orientację. Po ich odnalezieniu uczestnicy zawodów zaznaczają obecność na punkcie na kartach kontrolnych. Są wyposażeni także w mapy terenu, po którym się poruszają. Specyficzny obszar sprawia, że poruszanie się po nim jest trudne i potencjalnie niebezpieczne. Biegacze muszą być ostrożni w czasie przeciskania się w wąskich przejściach, wśród kolczastych krzewów. Muszą unikać rozpadlin i ostrych skał i odnajdywać oznaczone przez organizatorów ścieżki. Startuje się na trzech dystansach: Ultra (42 km), Light (21 km) oraz Jogging (8 km), przy czym ten ostatni przeznaczony jest dla początkujących zawodników. Na wszystkich dystansach prowadzona jest osobna klasyfikacja mężczyzn i kobiet.

Celem zawodów jest popularyzowanie fizycznej aktywności zarówno wśród uczestników zawodów, jak i mieszkańców wyspy. Mają też one na celu upowszechnianie walorów krajobrazowych wyspy Pasman i zachęcenie do organizowania także innych imprez sportowych i kulturalnych, co zwiększyłoby całoroczną ofertę turystyczną tego miejsca. W czasie zawodów ich uczestnicy będą mieli możliwość poznania atrakcji turystycznych miejscowości Tkon i całej wyspy.

Co roku w związku z zawodami przyjeżdża na Pasman kilkaset osób z Chorwacji i innych krajów europejskich, co z pewnością przyczynia się do turystycznej promocji wyspy i Chorwacji. Po wyścigu organizowana jest uroczysta kolacja z programem rozrywkowym, w czasie której ogłaszane są wyniki zawodów i wręczone nagrody.

Najbliższe zawody będą miały miejsce w sobotę, 8 marca 2014 r., start o godzinie 9.00 rano. Dystans Ultra startuje w miejscowości Banj, dystanse Light i Jogging startują w miejscowości Tkon. Zgłoszenia udziału w zawodach można będzie dokonać na oficjalnej stronie organizatorów pod adresem: http://www.skraping.hr/eng/ . Będzie tu niedługo dostępny formularz zgłoszeniowy i możliwość rezerwacji noclegów. Regulamin imprezy dostępny jest pod adresem http://www.skraping.hr/eng/rules-and-regulations/ . Uczestnicy zobowiązani są do wniesienia opłaty startowej w wysokości 100, 130 lub 150 HRK. Więcej informacji na oficjalnej stronie internetowej organizatorów: www.skraping.hr ."
Aby tylko nogi nieśli...
ODPOWIEDZ