Foxmen biega :)

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
foxmen
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam Wszystkich serdecznie:)
Przygodę z bieganiem rozpocząłem od dość nietypowej porze roku jaką była zima a dokładnie początek marca. Wyposażony w niezbędny stój oraz pulsometr wyruszyłem na trasę. Z uwagi na dość słabą kondycję pierwsze rozbiegania miały na celu przejście do 30min biegu na podstawie obecnych na stronie planów treningowych. Po drodze swojej przygody z bieganiem załapałem zapalenie oskrzeli co wykreśliło mnie na 4 tygodnie. Ale to jedyne perypetie jakie mnie dopadły. Od tamtego czasu staram się trenować min 3 razy w tygodniu wybiegając na min 30min lub stawiam sobie konkretny dystans do przebiegnięcia. W chwili obecnej stan kondycji uległ znacznej poprawie i co więcej zauważyłem, że alergia też odpuściła Na dzień dzisiejszy jestem w stanie przebiec już większe odległości niż na początku mojej przygody co bardzo mnie cieszy. Udało się również zrzucić zbędny bagaż w postacie 7kg. W chwili obecnej 83kg przy 182 wzrostu. Planuję jeszcze ok 5kg
25 sierpnia nastąpił oficjalny debiut i uwieńczenie moich treningów. W ramach organizowanej połówki w Wałbrzychu postanowiłem przetestować się na 7km Atmosfera fantastyczna, ludzie niesamowicie pozytywnie nastawieni do życia i przesympatyczni. Po pierwszym razie już się uzależniłem. Na metę udało się wbiec na 80 pozycji na 199 startujących z czasem 39:58. Można było troszkę lepiej ale co ma wisieć nie utonie. Kolejną małą pasją jest kolarstwo górskie więc od czasu do czasu wypadam dać w korbę
7 września startuję w XXIII biegu Solidarności we Wrocławiu. Trzymajcie kciuki za moją wytrwałość :hejhej:
PKO
wost79
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 0:49:30
Życiówka w maratonie: 4:38:02

Nieprzeczytany post

foxmen pisze: Kolejną małą pasją jest kolarstwo górskie więc od czasu do czasu wypadam dać w korbę
Rower górski, nie tylko górski zresztą, to fajne urozmaicenie przy treningu siły biegowej. Przydaje się zwłaszcza jak biegasz w górach.
Powodzenia w treningach.
"Nie warto żyć normalnie. Warto żyć ekstremalnie" (EDK)
24h dla Patryka | Zobacz | Posłuchaj
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Siły biegowej raczej się nie da trenować, jeżdżąc na rowerze, bo - jak sama nazwa wskazuje - jest to siła -->biegowa<--.
Natomiast na rowerze jak najbardziej można budować po prostu pewne "umiejętności mięśniowe" (tak to nazwę) przydatne w bieganiu.

Drogi Foxmenie, masz sensowne podejście do treningów, bardzo dobrze - nie za dużo, nie za ostro, ale regularnie. To Ci daje dobry, stały progres i bardzo dobrze. Gratuluję pierwszego występu! :)
Z moich rad, upewnij się przede wszystkim, czy nie biegasz treningów za szybko. Pamiętaj, że masz biec na luzie, spokojnie, tak, żeby na każdym treningu (niebędącym szybkościowym, ale tych na razie nie wprowadzałeś i słusznie) mieć jeszcze zapas "mocy". Staraj się biegać w tempie umożliwiającym lekko zdyszaną rozmowę - to naprawdę ważne.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
foxmen
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

heh dzięki za rady chłopaki. Od ostatniego wpisu upłynęło już trochę czasu. Zapalenie oskrzeli przerodziło się w zapalenie płuc, skierowanie do szpitala. Diagnoza astma oskrzelowa wywołana alergią którą mam od 2 lat. To wykreśliło mnie na kilka dobrych miesięcy. Obecnie dalej na lekach wziewnych ale już zdecydowana poprawa formy. 3-4 treningi w tygodniu z czego jeden weekendowy tzw. wybieganie zawsze powyżej 15km, reszta treningów 10km. Mogę się również pochwalić przebiegnięciem (w ramach treningu) magicznej 21km. W marcu pierwszy debiut w połówce – Sobótka. Nie nastawiam się ekstra wynik choć gdybym się zmieścił w 2h było by miło. Pozdrawiam serdecznie!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ