Dwa ziółka z w/w mam bardzo dobrze poznane tj. Horny Goat Weed oraz Longjack. Na pewno można powiedzieć, że to znakomite usztywniacze pałki
Ciekawy jestem jak to wszystko zadziała na podniesienie naturalnego poziomu testosteronu, zwłaszcza że to są bardzo mocne ekstrakty.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
Z ziólek które stosowałem najlepsze "efekty" miałem po wąkrotku azjatyckim (gotu kola).Brałem go w czasach gdy jeszcze nie myślałem o powrocie do biegania.Namacalnym dowodem działania ,poza zdecydowanie lepszym samopoczuciem było to że podczas spania miałem całą masę snów.Zwykle kompletnie nic mi się nie śni.Z opisu działania wpływa on na poprawę ukrwienia i unerwienia i to faktycznie było widać.Obecnie wracam do niego i sprawdzę wpływ na bieganie.Cyklicznie posilam się też goji w różnej postaci ale tu poza wiarą w działanie nie widzę różnic ,to samo mogę powiedzieć o żeńszeniu i korzeniu fo-ti-tien.Do regeneracji po treningu stosuję dwie łyżki miodu akacjowego popite piwniczanką z garstką żurawiny.Co dwa trzy dni robię napar z siemienia lnianego ,to celem ochrony żołądka przed działaniem tych wynalazków.Po paru latach różnych prób doszedłem do wniosku iż spożywanie produktów z różnych części świata to skomplikowany proces ze względu na to iż w różnych częściach świata różne nacje mają inaczej przystosowany układ pokarmowy do trawienia roślin które występują w ich otoczeniu.Eskimosi jedzą głównie mięso ,u nas schabowy i kapusta a u japończyków ryż.Adaptacja zajeła całe pokolenia i stąd ostrożnie z nagłymi zmianami żywieniowymi (umiar).Sam załatwiłem się niechcący zwykłą zieloną herbatą.
Tark pisze:Sam załatwiłem się niechcący zwykłą zieloną herbatą.
Musiałeś tego wypijać całkiem sporo. Możesz opowiedzieć nam co było z tą herbatą?
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
Pijałem trzy do czterech filiżanek zielonej dziennie plus dwie typu melisa z gruszką czy opuncja.Po paru miesiącach zacząłem mieć bóle w prawym podbrzuszu.Odpuściłem zieloną i się poprawiło.Obecnie piję dwie do trzech filiżanek zielonej tygodniowo i niestety po niej ból się wzmaga.Tych efektów nie mam po kawie czy innych napojach.Coś się po prostu uczuliłem.
Jakis czas temu natknalem sie na artykul mowiacy o ewentualnych negatywnych skutkach naduzywania zielonej herbaty. Autorzy artykulu opieraja sie na badaniach naukowych: http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,1059 ... _nie_.html
osobiscie pije herbate zielona przynajmniej raz dziennie (lisciasta zakupiona w sklepie bio).
asdrubal pisze:Hej, gdzie można te cud zestawy zakupić?
Posłałem ci namiary na PW
Teraz kilku moich kolegów testuje następującą mieszankę:
Adenosine
Cordyceps Sinensis CS-4
Cordyceps Sobolifera 10:1
Cordyceps Ophioglossoides 10:1
Cordyceps Militaris 10:1
Za kilka tygodni zobaczymy co z tego wyjdzie. Jestem dobrej myśli.
Osobiście nie zauważyłem wpływu zielonej herbaty chociaż piję ją codziennie. Może ją parzę za długo, podobno herbata parzona długo ma działanie bardziej usypiające/rozluźniające.
paweł1946 pisze:herbara z pokrzywy pomoże na wydolność ?
korzeń pokrzywy znacznie podnosi parametry krwi, więc wydolność wyraźnie wzrasta. Sama herbata jest za słaba żeby zadziałała dopingująco. Albo trzeba robić nalewki wiosną z młodych korzeni albo kupić dobrej jakości ekstrakt w kapsułkach i dodać do niego piperynę która aktywuje najważniejsze składniki.
Hanna77 pisze:A ja jestem zainteresowana zestawem stawowym
mogę prosić o priva, gdzie to można nabyć?
Namiary wysłane na priva. Jak już przetestujesz zestaw stawowy to podziel się wrażeniami.
Ostatnio na forum SportAcademy.pl koleżanka Mariola krótko opisała 4 zioła które dobrze podnoszą naturalny poziom testosteronu i co za tym idzie libido. Postaram się troszeczkę rozwinąć ten temat, dodać kilka badań naukowych i spostrzeżeń z własnej praktyki.
Poniżej podaje linka do tematu "ZESTAW BOOSTER TESTOSTERONU „ZBT” SIŁA, REGENERACJA, LIBIDO" http://www.sportacademy.pl/smf/index.ph ... 431.0.html
Skład ZBT: Fadogia Ekstrakt 100:1
Horny Goat Weed Ekstrakt 20%
Long Jack Ekstrakt 200:1
Damiana Ekstrakt 200:1
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2013, 13:27 przez apaczo, łącznie zmieniany 2 razy.
Horny Goat Weed (Epimedium)
Jego głównym działającym składnikiem jest ikaryna. Poniżej przytoczę kilka ciekawych badań naukowych na ten temat.
W 2001 roku Xin z zespołem zbadali wpływ ikaryny na poprawę erekcji penisa poprzez jej zdolność do rozluźniania mięśni gładkich ciał jamistych. Tkanki ciał jamistych z królików były badane in vitro. Wyniki potwierdziły, że ikaryna rozluźnia mięśnie gładkich ciał jamistych poprzez uwolnienie tlenku.
Xin ZC, Kim EY, Tian Z J, Lin GT, Guo Y L (2001) Icariin on relaxation effect of corpus cavernosum smooth muscle. Chinese Science Bulletin, 46(14), 1186-1191.
Jiang Z, Hu B, Wang J, Tang Q, Tan Y, Xiang J, Liu J. (2006). Effect of icariin on cyclic GMP levels and on the mRNA expression of cGMP-binding cGMP-specific phosphodiesterase (PDE5) in penile cavernosum. J. Huazhong Univ. Sci. Technol. Med. Sci. 26 (4): 460–2.
Zdolność ikaryny do zwiększania potencji zbadano także in vivo na szczurach (normalnych i wykastrowanych) karmionych wodą lub ikaryną (1 lub 5 mg/kg wagi ciała). Wyniki pokazały znaczący wzrost ciśnienia w ciałach jamistych w porównaniu z grupą kontrolną.
Liu WJ, Xin ZC, Xin H, Yuan YM, Tian L, Guo YL. (2005) Effects of icariin on erectile function and expression of nitric oxide synthase isoforms in castrated rats. Asian J Androl. 7(4):381-8.