HRmax 179 w wieku 18 lat?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
skiroman
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, chciałem się poradzić czy normalne jest, że w wieku 18 lat mam HRmax 179? Testowałem to ostatnio na różnych zawodach i sprawdzianach i zawsze osiągałem max 179 (pulsometr jest na pewno sprawny bo mój brat miał na nim coś koło 200) Trener w klubie mówi że coś musi być nie tak że mam takie niskie, kumple mają po 195-210 a nawet jeden ma 240 :D
Co o tym sądzicie? Dodam ze lepiej biega mi się dłuższe dystanse typu pólmaraton i maraton a nawet ultra a na krótkich szybko osiągam HR 179 i dalej nie pójdzie :/
PKO
Awatar użytkownika
TrzymamTempo
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 42:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

skiroman pisze:Witam, chciałem się poradzić czy normalne jest, że w wieku 18 lat mam HRmax 179? Testowałem to ostatnio na różnych zawodach i sprawdzianach i zawsze osiągałem max 179 (pulsometr jest na pewno sprawny bo mój brat miał na nim coś koło 200) Trener w klubie mówi że coś musi być nie tak że mam takie niskie, kumple mają po 195-210 a nawet jeden ma 240 :D
Co o tym sądzicie? Dodam ze lepiej biega mi się dłuższe dystanse typu pólmaraton i maraton a nawet ultra a na krótkich szybko osiągam HR 179 i dalej nie pójdzie :/

Masz 18 lat i biegałeś ultra ??
Tętna są na tyle indywidualną sprawą, że możliwe są takie wahania pomiędzy ludzmi.
Bardziej mnie szokuje tętno 240 niż koło 180 gdyż sam takie posiadam.
Awatar użytkownika
skiroman
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

oficjalnie ultra nie biegałem na zawodach, na dzień dzisiejszy mam zaliczony maraton górski ale robiłem sobie takie sprawdziany/wybiegania typu ultra ponieważ mam zamiar zadebiutować za niecałe 2 tyg w Krynicy ;)
co do tętna 240 to chłopak robił badania i mu powiedzieli że po prostu tyle ma i nie ma się czym przejmować.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ