Witam, chciałem się poradzić czy normalne jest, że w wieku 18 lat mam HRmax 179? Testowałem to ostatnio na różnych zawodach i sprawdzianach i zawsze osiągałem max 179 (pulsometr jest na pewno sprawny bo mój brat miał na nim coś koło 200) Trener w klubie mówi że coś musi być nie tak że mam takie niskie, kumple mają po 195-210 a nawet jeden ma 240 :D
Co o tym sądzicie? Dodam ze lepiej biega mi się dłuższe dystanse typu pólmaraton i maraton a nawet ultra a na krótkich szybko osiągam HR 179 i dalej nie pójdzie :/
HRmax 179 w wieku 18 lat?
- TrzymamTempo
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 42:18
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
skiroman pisze:Witam, chciałem się poradzić czy normalne jest, że w wieku 18 lat mam HRmax 179? Testowałem to ostatnio na różnych zawodach i sprawdzianach i zawsze osiągałem max 179 (pulsometr jest na pewno sprawny bo mój brat miał na nim coś koło 200) Trener w klubie mówi że coś musi być nie tak że mam takie niskie, kumple mają po 195-210 a nawet jeden ma 240 :D
Co o tym sądzicie? Dodam ze lepiej biega mi się dłuższe dystanse typu pólmaraton i maraton a nawet ultra a na krótkich szybko osiągam HR 179 i dalej nie pójdzie :/
Masz 18 lat i biegałeś ultra ??
Tętna są na tyle indywidualną sprawą, że możliwe są takie wahania pomiędzy ludzmi.
Bardziej mnie szokuje tętno 240 niż koło 180 gdyż sam takie posiadam.
- skiroman
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
oficjalnie ultra nie biegałem na zawodach, na dzień dzisiejszy mam zaliczony maraton górski ale robiłem sobie takie sprawdziany/wybiegania typu ultra ponieważ mam zamiar zadebiutować za niecałe 2 tyg w Krynicy 
co do tętna 240 to chłopak robił badania i mu powiedzieli że po prostu tyle ma i nie ma się czym przejmować.

co do tętna 240 to chłopak robił badania i mu powiedzieli że po prostu tyle ma i nie ma się czym przejmować.