Test przed maratonem

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
gregoryc
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć

Wybieram się na najbliższy maraton poznański i będzie to mój pierwszy maraton! Aby oszacować moje możliwości (tempo biegu) planuję wcześniej przebiec inny krótszy bieg i za pomocą kalkulatora biegowego wyznaczyć tempo pod maraton. Pod uwagę biorę dwa biegi: dychę (51 Bieg Westerplatte) lub połówkę w Tychach.

Który bieg waszym zdaniem bedzie lepszy przed pierwszym maratonem (dycha czy połówka)? A może długość "sprawdzianu" nie ma żadnego znaczenia?

Grzesiek
PKO
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wg mnie przy szacowaniu tempa przed maratonem o wiele lepszy będzie półmaraton. Dycha, to przynajmniej wg mnie, zupełnie inny bieg :) W przypadku półmaratonu prędkości będą na pewno bardziej zbliżone do tych z jakimi będziesz miał do czynienia podczas startu docelowego.

Powodzenia
Awatar użytkownika
klancyk3
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45,05
Życiówka w maratonie: 3,42,42

Nieprzeczytany post

im dłuższy bieg tym lepszy,
im więcej testów tym lepiej :)

jak będziesz robić dłuższe wybiegania to też mierz czasy - ale trzeba pamiętać że na zawodach zawsze biegnie się szybciej.
kateglory
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 40m00s
Życiówka w maratonie: 2h59min09s.
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Z dłuższego biegu łatwiej jest szacować i mniejsze ryzyko błędu. Półmaraton to lepszy test od dychy zdecydowanie
pozdr
Kloszardnww
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 37:58
Życiówka w maratonie: 2:57:43

Nieprzeczytany post

podpisuje się pod powyższymi postami
zdecydowanie połówka
i termin na taki bieg też mi się wydaje optymalny - 4 tygodnie przed maratonem to zdążysz jeszcze dobrze odpocząć i nabrać świeżości na maraton

pzdr
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ