Garmin Connect i personal records + Virtual Partner w G610

mpedziwiatr
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

mam nadzieję, że to dobry dział forum na zadanie takich pytań
Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem Forerunnera 610.
Jestem bardzo zadowolony. Mam jednak 2 pytania odnośnie Garmin connect

1. Nie wiem dlaczego, ale w moim profilu nie przypisują się rekordy automatycznie.
Przebiegłem 10 km po raz pierwszy z Garminem. Niestety program nie wykrył tego (choć było to ponad 10,4 km).
Dziś np. przebiegłem 8 km, a program z kolei nie zauważył, że nie mam jeszcze rekordu na 5 km. Nie edytowałem wcześniej tych treningów i nie wiem dlaczego on tego "nie widzi" Wiecie może dlaczego tak się stało?

Przypisanie rekordu ręcznie w ogóle nie działa bo przypisałem do 5 km trening 8 km myśląc, że np. wybierze pierwsze 5 km albo najszybsze 5 km, a on zamiast tego podał czas 8 km i w ogóle teraz mój rekord wygląda komicznie :)

2. Drugie pytanie dotyczy Virtual Partner. Czy w tej opcji można zadawać tylko jedno ustalone tempo biegu czy mogę np. w Garmin Connect stworzyć jakiś trening i przebiec go z wykorzystaniem Virtual Partner?

Z góry dziękuję za pomoc i jeszcze raz witam wszystkich

Michał
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

W kwestii Virtual Partner to jest jedno tempo biegu. Co do rekordów - nie wiem.
Awatar użytkownika
P@weł
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mpedziwiatr pisze:1. Nie wiem dlaczego, ale w moim profilu nie przypisują się rekordy automatycznie.
Przebiegłem 10 km po raz pierwszy z Garminem. Niestety program nie wykrył tego (choć było to ponad 10,4 km).
Dziś np. przebiegłem 8 km, a program z kolei nie zauważył, że nie mam jeszcze rekordu na 5 km. Nie edytowałem wcześniej tych treningów i nie wiem dlaczego on tego "nie widzi" Wiecie może dlaczego tak się stało?

Przypisanie rekordu ręcznie w ogóle nie działa bo przypisałem do 5 km trening 8 km myśląc, że np. wybierze pierwsze 5 km albo najszybsze 5 km, a on zamiast tego podał czas 8 km i w ogóle teraz mój rekord wygląda komicznie :)
Zauważyłem po swojej 610tce i GC, że GC ma jakąś bezwładność w ocenie rekordów, nie przypisuje ich od razu, ale po jakiejś analizie ;) , więc w kwestii tych 10,4km monitoruj. Powinien ustawić Ci rekord, gdyż ponoć zasada jest taka, że dystans od początku do końca musi być w okolicy 5, 10, 21, 42 km (nie wiem jednak, ile ta "okolica" ma wynosić...), wówczas przypisze z automatu. Nie zapisze Ci rekordu, jeśli będziesz miał tak jak ja - zrobiłem sobie test w terenie na 10km, pobiegłem rekordowo, potem chwilę odpocząłem i kolejne ponad 4km potruchtałem wolniej już. Zakończyłem trening, a on mi nie zaliczył tej najszybszej dychy, powinienem zakończyć pomiar po 10km, a "dokrętkę" zrobić jako nowy.

Co do VP sam jestem ciekaw, bo na razie nie korzystałem, a mnie korci :)
P@weł...

Relacje na moim foto-blogu Życie w biegu :)

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Endo czyli moja aktywność
Fotki z życia wzięte

Cele 2016: 88kg i dobrze się bieganiem bawić...
mwozniak00
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 46:32

Nieprzeczytany post

Sam również mam 610 więc się wypowiem

Co do rekordów to jak piszą sami:
Co to jest osobisty rekord?
Osobisty rekord, czy też maksimum formy, to sposób na określenie swoich postępów.
W jaki sposób serwis Connect określa osobisty rekord?
Osobiste rekordy są tworzone po przesłaniu danych, które są bardzo zbliżone do jednego z naszych zdefiniowanych dystansów oraz zawierają najkrótszy czas jaki użytkownik załadował dla tego dystansu.
Dystans nie musi być identyczny, jednak musi być przybliżony. (Na przykład: osobisty rekord dla półmaratonu może zostać pobity na odcinku 21,2 km/13,2 mili).
Serwis Connect wyszukuje osobiste rekordy tylko dla aktywności przesłanych po raz pierwszy — edytowana aktywność nie może być osobistym rekordem.
W praktyce przynajmniej u mnie działa to tak, biegnę 5km w rekordowym tempie, zgrywam trening, na garmin connect mam w zestawieniu przy 5km po prawej stronie monit czy chce dodać rekord. I tyle bo Garmin Connect to nie Endomondo :P

Co do Virtual Partner to fakt tylko jedno tempo można ustawić i wtedy podaje jaką mamy stratę i graficznie ludzików ;) W sumie opcja bardzo fajna. A do treningów to są inne opcję. o sam Virtual Partner przydaje się w biegach gdzie chcemy utrzymać jedno tempo przez cały dystans. Bo wtedy od razu wiedziemy czy mamy przyspieszyć czy zwolnić :)
Mar.co
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mpedziwiatr pisze: Przebiegłem 10 km po raz pierwszy z Garminem. Niestety program nie wykrył tego (choć było to ponad 10,4 km).
Zapisuje rekord dla określonej długości biegu. 10,4 to nie 10km. Najlepiej ustawić sobie w treningach bieg na 10km, sam ci wtedy zatrzymuje czas po przekroczeniu tego dystansu.
mpedziwiatr
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję Wam za odpowiedzi.

Co do rekordów. Przyznam, że jest to trochę irytujące, ale co począć... Faktycznie zawsze odnajduje rekord największej przebytej odległości. A rekordy na 5 i 10 km będę musiał ustalić na jakiś zawodach i tyle :)

Co do Virtual Partner to trochę dziwna ta funkcja. Ustawiłem ja wczoraj podczas treningu. Ot, taki gadżet... Nie do konca chyba jeszcze rozumiem sens i zasadność stosowania VP.

Pozdrawiam
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:50

Nieprzeczytany post

mpedziwiatr pisze: do Virtual Partner to trochę dziwna ta funkcja. Ustawiłem ja wczoraj podczas treningu. Ot, taki gadżet... Nie do konca chyba jeszcze rozumiem sens i zasadność stosowania VP.
czesto uzywam VP w trakcie zawodów, kiedy chce miec kontrole nad tym, czy mam zapas do zalozonego tempa i moge zlapac oddech, czy powinienem podgonic.

Do bardziej zaawansowanych treningow masz mega rozbudowane interwaly. Mozesz tam cuda poustawiac. Jest jeszcze virtual racer ale nie uzywalem.
mpedziwiatr
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nie chcę zakładać nowego wątku więc spróbuję spytać w tym wątku

Chodzi mi o Garmin Training Center pod Maca.

Trochę irytuje mnie, że za każdym razem gdy łaczę się z moim FR program wczytuje mi WSZYSTKIE treningi jakie odbyłem, nawet te które byly testowymi kilkusekundowymi treningami, które "zrobiłem" ucząc się obsługi urządzenia. Nie mam pojęcia czemu tak się dzieje. W zegarku mam wszystko usunięte, nie mam żadnch aktywności itp.

Czy wiecie jak sobie z tym poradzić, aby zgrywał mi tylko najnowsze aktywności?

Dzięki za pomoc

Michał 
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ