Pytanie do Joycat

Awatar użytkownika
JacekZ
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mogłabyś opisać,co potrafi program komputerowy, który
dostałaś razem z Polarem?
Czy jest to tylko rodzaj kalendarza do przechowywania wyników,czy też pomaga w planowaniu następnych treningów?
PKO
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jacku, ci±gle jestem na etapie "rozgryzania" tego programu, poniewa¿ nie ma do niego ¿adnej instrukcji. Mam na my¶li tak± instrukcjê, która powie u¿ytkownikowi, jak analizowaæ i interpretowaæ dane zgrywane do programu z monitora serca, bo gdzie klikn±æ, aby uzyskaæ okre¶lony wykres, to wiadomo. Tak wiêc nie mogê powiedzieæ o sobie, ¿ebym by³a ekspertem w zakresie obs³ugi programu Polar Precision Performance 3.0. My¶lê, ¿e najwiêcej informacji uzyskamy u ¼ród³a, czyli u pana Ryszarda.

Ale odpowiadaj±c na Twoje pytanie: PPP 3.0 mo¿e byæ wykorzystywany jako dzienniczek treningowy - opcja Dziennik i Kalendarz jest bardzo rozbudowana. Wa¿niejsze jednak, ¿e potrafi analizowaæ dane treningowe. Przesy³anie danych miêdzy monitorem serca a PC odbywa siê w przypadku tego programu za pomoc± IrDA Interface, czyli specjalnego ³±cza na podczerwieñ (jest to osobny przedmiocik, który wygl±da jak maszynka do golenia najnowszej generacji). Jest to bardzo prosta operacja i trwa kilkana¶cie sekund. Gdy plik treningowy jest ju¿ za³adowany do programu, mo¿na go otworzyæ: pierwszym ekranem jest wykres przedstawiaj±cy têtno w trakcie ca³ej sesji treningowej. Z wykresu mo¿na wej¶æ do okna, w którym uzupe³nia siê rêcznie dane typu: rodzaj æwiczenia, dystans, regeneracja, pogoda, temperatura etc. Ka¿dy plik treningowy wgrany do PPP 3.0 stanowi potem odrêbny wpis w Dzienniku. Tak wiêc archiwum danych treningowych tworzy siê w zasadzie samo, u¿ytkownik powinien tylko zgrywaæ dane z monitora do PC. Ja tak robiê po ka¿dym treningu.

Wykresy pokazuj± têtno w ró¿nych przekrojach. Podstawowy wykres przedstawia przebieg têtna w czasie (rzeczywistym lub treningowym) i na tle wyznaczonych dla u¿ykownika stref wysi³ku.

Aha, PPP 3.0 umo¿liwia analizowanie danych dla kilku u¿ytkowników. Mo¿na ich oznaczyæ w programie imiennie oraz ustawiæ dla nich - równie¿ w programie - dane potrzebne do pomiaru têtna w trakcie treningu: wiek, wzrost, waga, p³eæ, HR max predicted, HR spoczynkowe etc. Dane te przesy³a siê nastêpnie DO monitora, aby przygotowaæ go do pracy z innym u¿ykownikiem. Uwa¿am tê funkcjê za bardzo wygodn±.

Je¿eli chodzi o planowanie treningów: z pewno¶ci± mo¿na. Nic wiêcej jednak nie potrafiê napisaæ, bo nie wykorzystujê tych funkcji.

Uk³on w stronê pana Ryszarda i pro¶ba o uzupe³nienie profesjonalnymi informacjami tego lamerskiego opisu funkcjonalno¶ci PPP 3.0 :)

(Edited by joycat at 9:25 am on Dec. 27, 2001)
Awatar użytkownika
JacekZ
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Serdeczne dzięki.
Awatar użytkownika
adamm
Administrator
Administrator
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Joy, napisałaś już tyle o S610, że może dałoby się z tego skompilować test tego ustrojstwa?
[i]Pragnienie zwycięstwa jest niczym w porównaniu z pragnieniem przygotowania się do niego.[/i]
Awatar użytkownika
JacekZ
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Od poniedziałku też jestem posiadaczem tego Polara więc mogę się przyłączyć .
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jasne, mo¿emy potestowaæ.

Ostatnio jestem trochê zniesmaczona tym urz±dzeniem: sta³o siê regu³±, ¿e podczas treningu w Kampinosie odczyt têtna kompletnie wariuje. Mam têtno albo 195 sk/min albo 46, i inne takie bzdury. Kto mi powie dlaczego tak siê dzieje?
Awatar użytkownika
JacekZ
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Podczas pierwszego treningu też miałem ten problem do momentu kiedy trochę się spociłem.
Wniosek na następny trening był prosty - zmoczyć trochę nadajnik.
Ciekawe jest to,że niekodowany nadajnik od mojego starego Sport-Instrumenta również działa z Polarem (i ma wymienną baterię) nie stwarza takich problemów.
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dlaczego zawsze dzieje siê tak w Kampinosie?
Czy zak³adam nadajnik za wcze¶nie i woda wysycha? (zak³adam go ok. 1,5 h przed biegiem, daleki dojazd).
Awatar użytkownika
Mariusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Joycat,dokładnie tak.
Powiem jak ja radzę sobie z takim problemem.Zabieram ze sobą do samochodu małą buteleczkę wody i przed samym treningiem zwilżam dopiero nadajnik.
Musisz to zrobić dyskretnie,żeby Cię nikt nie podgłądał.:oczko:
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

O tak, od razu wszyscy przylec± mnie podgl±daæ :hej:

Ale dziêki wielkie za radê - nie pomy¶la³am, ¿e to mo¿e byæ ta przyczyna.
Awatar użytkownika
Mariusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

:taktak:  :hej:
Awatar użytkownika
stasiar
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Miałem podobny problem z POLAREM z tym ze ..hmm dziwne ze dzieje się to po 1,5h! U mnie to przewaznie "wyskakiwało" na początku takie wariackie tętno ale ..po zwilżeniu było ok! wiec ..staracie sie ..jak najkrócej przed treningiem zwilżac elektrodyu w nadajnikach! I ..co by coniektórych nie posadzono o eksibicjonizm!:)
Stasiar (Jans)
Jan Stasiczek
redaktor www.maratonypolskie.pl
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Powroce do tematu  zelu . Jak powszechnie wiadomo , stosuje sie go obowiazkowo w badaniach EKG . Poniewaz zel nie ulatnia sie tak szybko jak woda wiec mozna by sie pokusic o eksperyment  i natrzec  sie przed wyjsciem z domu .
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sk±d wzi±æ taki ¿el? Z apteki?