Cześć
Dla układu nerwowego najwazniejszy chyba jest magnez i żelazo, prawda? Jeszcze coś jest mu potrzebne?
W czym tego jest dużo? A może polecacie jakieś preparaty?
Ja na przykład kiedyś czułem spore zmęczenie po bieganiu, ale odkąd zacząłem pić kakao jest o wiele lepiej.
uklad nerwowy: magnez, żelazo...
- cava
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Tego jest dużo wszędzie, urozmaicona dieta pokrywa zapotrzebowanie.
Większym problemem jest upośledzanie przyswajania przez niekorzystne zestawianie posiłków.
Wchłanianie żelaza blokują: teina/kofeina, nadmiar nabiału w diecie, niewystarczająca ilość wit C w posiłkach zawierających żelazo pochodzące ze źródeł nie zawierających jej.
Wchłanianie magnezu blokuje/ powoduje wypłukiwanie z organizmu: teina/kofeina, _stres_, tłuszcz - magnez z tłuszczem tworzą związki mydła niewchłanialne dla organizmu- jest w tej postaci po prostu wydalany. Dlatego wbrew obiegowej opinii, czekolada nie jest dobrym źródłem magnezu- zawiera go, ale on się z niej bardzo słabo wchłania.
Jeszcze potas, cynk.
Większym problemem jest upośledzanie przyswajania przez niekorzystne zestawianie posiłków.
Wchłanianie żelaza blokują: teina/kofeina, nadmiar nabiału w diecie, niewystarczająca ilość wit C w posiłkach zawierających żelazo pochodzące ze źródeł nie zawierających jej.
Wchłanianie magnezu blokuje/ powoduje wypłukiwanie z organizmu: teina/kofeina, _stres_, tłuszcz - magnez z tłuszczem tworzą związki mydła niewchłanialne dla organizmu- jest w tej postaci po prostu wydalany. Dlatego wbrew obiegowej opinii, czekolada nie jest dobrym źródłem magnezu- zawiera go, ale on się z niej bardzo słabo wchłania.
Jeszcze potas, cynk.
- marcinostrowiec
- Zaprawiony W Bojach
po co o to pytac na forum skoro wiecej informacji znajdzie sie w googlach, wbrew temu co mawiaja niektóre madrale kakao jest super przy bieganiu ja zwykle pijam ze zmielonym siemieniem lnianym na goraco zeby wytopic kleik później troche mleka i masz zródło energii i elektrolitów po i przed treningiem tak tak przed też ale trzeba dac min 30 min na strawienie albo po prostu strawi sie na 1 zakresie, dla uczulonych na tłuszczestf pisze:Cześć
Dla układu nerwowego najwazniejszy chyba jest magnez i żelazo, prawda? Jeszcze coś jest mu potrzebne?
W czym tego jest dużo? A może polecacie jakieś preparaty?
Ja na przykład kiedyś czułem spore zmęczenie po bieganiu, ale odkąd zacząłem pić kakao jest o wiele lepiej.

Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
- marcinostrowiec
- Zaprawiony W Bojach
interpunkcja jest dla pułgłuwkuwSTI pisze:INTERPUNKCJA, człowieku!

Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują