uklad nerwowy: magnez, żelazo...

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
stf
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 46:30
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć

Dla układu nerwowego najwazniejszy chyba jest magnez i żelazo, prawda? Jeszcze coś jest mu potrzebne?

W czym tego jest dużo? A może polecacie jakieś preparaty?

Ja na przykład kiedyś czułem spore zmęczenie po bieganiu, ale odkąd zacząłem pić kakao jest o wiele lepiej.
Mężczyzna, ur. 1980, wzrost 185 cm
* 10 km: 0h:46m:30s
* Półmaraton: 1h:50m
PKO
Awatar użytkownika
cava
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Tego jest dużo wszędzie, urozmaicona dieta pokrywa zapotrzebowanie.
Większym problemem jest upośledzanie przyswajania przez niekorzystne zestawianie posiłków.

Wchłanianie żelaza blokują: teina/kofeina, nadmiar nabiału w diecie, niewystarczająca ilość wit C w posiłkach zawierających żelazo pochodzące ze źródeł nie zawierających jej.

Wchłanianie magnezu blokuje/ powoduje wypłukiwanie z organizmu: teina/kofeina, _stres_, tłuszcz - magnez z tłuszczem tworzą związki mydła niewchłanialne dla organizmu- jest w tej postaci po prostu wydalany. Dlatego wbrew obiegowej opinii, czekolada nie jest dobrym źródłem magnezu- zawiera go, ale on się z niej bardzo słabo wchłania.

Jeszcze potas, cynk.
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

stf pisze:Cześć

Dla układu nerwowego najwazniejszy chyba jest magnez i żelazo, prawda? Jeszcze coś jest mu potrzebne?

W czym tego jest dużo? A może polecacie jakieś preparaty?

Ja na przykład kiedyś czułem spore zmęczenie po bieganiu, ale odkąd zacząłem pić kakao jest o wiele lepiej.
po co o to pytac na forum skoro wiecej informacji znajdzie sie w googlach, wbrew temu co mawiaja niektóre madrale kakao jest super przy bieganiu ja zwykle pijam ze zmielonym siemieniem lnianym na goraco zeby wytopic kleik później troche mleka i masz zródło energii i elektrolitów po i przed treningiem tak tak przed też ale trzeba dac min 30 min na strawienie albo po prostu strawi sie na 1 zakresie, dla uczulonych na tłuszcze :) jest i kakao i len odtłuszczony w aptekach ja miele całe ziarna i tłuszczu sie nie boje przy BMI 21, wiadomo że wchłania sie tylko częśc elektrolitów np z kakao ale tam jest np magnezu od cholery niech sie wchłonie troche i wystarczy poza tym poczytac o kakao prosze jakie super składniki dla organizmu jeszcze posiada poza Mg, po prostu zwykła zdrowa dieta
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
Awatar użytkownika
STI
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

INTERPUNKCJA, człowieku!
Żeby biegać, trzeba biegać.
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

STI pisze:INTERPUNKCJA, człowieku!
interpunkcja jest dla pułgłuwkuw :spoczko:
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
Awatar użytkownika
Grant1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja łykam Magnez i żelazo w pigułkach od Dopel Hertz. Polecam!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ