komentarze
Moderator: infernal
-
- Zaprawiony W Bojach
No właśnie widzę.danio25 pisze:Maks jeśli mogę masz dostęp do moich treningów na run-logu to sobie zerknij, że pobiegam miesiąc i jakaś kontuzja, i tak w kółko.. irytuje mnie to trochę, jednak co poradzę, muszę być bardziej ostrożny, na to wychodzi.
Zauważyłem, że chciałeś robić treningi typu 8x400m R. Jednak wg Danielsa rytmy to powinno być tak do 5% tygodniowego dystansu, czyli dla ciebie np.:10x200m R, 5x400m R. Ale to taki szczegół. Pobiegaj tydzień spokojnie i mało, w następnym troszkę więcej (ale ciągle spokojnie), może dodaj jakieś przebieżki i zaczynaj na nowo.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Dzięki za radę, te rytmy 8x400m R, to na prawdę dość sporo jak dla mnie, zobaczę zresztą jak będzie z formą, bo oprócz biegania mam zamiar chodzić na siłownie 3x w tygodniu.maksio97 pisze: No właśnie widzę.
Zauważyłem, że chciałeś robić treningi typu 8x400m R. Jednak wg Danielsa rytmy to powinno być tak do 5% tygodniowego dystansu, czyli dla ciebie np.:10x200m R, 5x400m R. Ale to taki szczegół. Pobiegaj tydzień spokojnie i mało, w następnym troszkę więcej (ale ciągle spokojnie), może dodaj jakieś przebieżki i zaczynaj na nowo.
Pobiegam jak napisałeś, ma to sens, ja chciałem już od przyszłego tygodnia zacząć biegać wg. planu, dzięki.
Na początku września chcę biec w zawodach na 4,2km w mojej miejscowości(miały być na 5km) i w sumie będą to dość szybkie zawody, a u mnie szybkość szfankuje, zresztą już dawno nie biegałem tempem startowym i trudno mi co ocenić ;/
-
- Zaprawiony W Bojach
No to dobrze, będziesz wiedział, na co Cię stać (chociaż 4,2 km - kto wymyślił taki dystans? ). A robiłeś sobie w ogóle jakiś test na 1000 m lub tego typu dystanse w niezamierzchłej przeszłości? Jak nie, to może na jesieni warto by się sprawdzić
-
- Zaprawiony W Bojach
4,2km - też dla mnie abstrakcja ale liczy się, że wgl. są zawody jakieś^^
Pamiętam, że biegłem na zaliczeniu w 1 klasie(czyli 3 lata temu), ale jaki wtedy był czas to nie mam pojęcia. W sumie chcemy z kolegą, z którym ćwiczę na siłowni chcemy pobiegać te 1000m, za pewne do końca wakacji nam się uda.
Chyba nie wspominałem ale, ostatnio sporo osób naciska mnie, bym w październiku po raz drugi biegł połówkę po nie udanej pierwszej próbie hehe.. a mi się to za bardzo nie widzi, bo za mało czasu by się przygotować i znów te długie wybiegania ehh..
Pamiętam, że biegłem na zaliczeniu w 1 klasie(czyli 3 lata temu), ale jaki wtedy był czas to nie mam pojęcia. W sumie chcemy z kolegą, z którym ćwiczę na siłowni chcemy pobiegać te 1000m, za pewne do końca wakacji nam się uda.
Chyba nie wspominałem ale, ostatnio sporo osób naciska mnie, bym w październiku po raz drugi biegł połówkę po nie udanej pierwszej próbie hehe.. a mi się to za bardzo nie widzi, bo za mało czasu by się przygotować i znów te długie wybiegania ehh..
-
- Zaprawiony W Bojach
I co dałoby Ci to 21 km? Młody jesteś (powiedział stary :haha:), pracuj raczej nad szybkością niż wytrzymałością, bo to zaprocentuje w przyszłości. Po co masz się zamulać długimi wybieganiami - jeszcze będzie na to czas. Niestety im człowiek starszy, tym trudniej mu podobno tę szybkość poprawiać
No i jak nie jesteś do tego pomysłu przekonany, to raczej to nie ma sensu.
No i jak nie jesteś do tego pomysłu przekonany, to raczej to nie ma sensu.
-
- Zaprawiony W Bojach
Tak, wiem i jestem tego świadom.. dlatego też i biegam wg. planu Danielsa, jak dla mnie, posiada sporo akcentów gdzie można nałapać prędkości(rytmy, interwały czy biegi progowe). Jeśli mi się uda teraz biegać bez żadnej kontuzji to liczę na progress wyników na przyszły rok^^
-
- Zaprawiony W Bojach
Jak będziesz miał czas, to przeczytaj resztę tej książki Danielsa (część I i II), bo naprawdę jest tam wiele ciekawych rzeczy. Wiele powiedział mi Rozdział 4 (Plan na sezon). Oprócz sugestii związanych z planem na sezon są też tam rady co do wdrażania do treningu po przerwie i jeszcze kilka.
A co do 5 km - sądzę, że nie będziesz miał problemu z zejściem poniżej 25 minut tej jesieni (a może nawet teraz). Jakiś czas temu pobiegłeś ponad 10 km w tempie 5:19/km i pomijając brak atestu trasy, to jednak już jest 5 km w 26:xx. Twój cel jest za słaby
A co do 5 km - sądzę, że nie będziesz miał problemu z zejściem poniżej 25 minut tej jesieni (a może nawet teraz). Jakiś czas temu pobiegłeś ponad 10 km w tempie 5:19/km i pomijając brak atestu trasy, to jednak już jest 5 km w 26:xx. Twój cel jest za słaby
-
- Zaprawiony W Bojach
W sumie muszę Ci podziękować dzisiaj na spokojnie poczytałem Danielsowe wypociny i zmądrzałem co do przyszłym treningów. Na cel przyszedł mi Bieg Barbórkowy na 10km, który będzie na początku grudnia i wyszło mi 16 tygodni treningu.
I tutaj trochę się waham między I Fazą, a II Fazą, bo nie wiem czy I Fazy nie zrobić 4 tygodnie, a drugiej też 4 tygodnie.
I FAZA - 3 tygodnie
II FAZA - 5 tygodni
III FAZA - 5 tygodni
IV FAZA - 3 tygodnie
Co do tych 5km jak wspominałem, trasa teraz ma 4,2km i wychodzi na to, że test będę musiał przeprowadzić samemu, więc myślę że na jesień albo jeszcze teraz przez wakacje spróbuję swoich sił. Od maja z moim treningiem wygląda różnie i o jakiś czas dobry będzie trudno, przynajmniej mam takie odczucia.
I tutaj trochę się waham między I Fazą, a II Fazą, bo nie wiem czy I Fazy nie zrobić 4 tygodnie, a drugiej też 4 tygodnie.
I FAZA - 3 tygodnie
II FAZA - 5 tygodni
III FAZA - 5 tygodni
IV FAZA - 3 tygodnie
Co do tych 5km jak wspominałem, trasa teraz ma 4,2km i wychodzi na to, że test będę musiał przeprowadzić samemu, więc myślę że na jesień albo jeszcze teraz przez wakacje spróbuję swoich sił. Od maja z moim treningiem wygląda różnie i o jakiś czas dobry będzie trudno, przynajmniej mam takie odczucia.
-
- Zaprawiony W Bojach
Jak wolisz. Możesz np. przyjąć, że zeszły tydzień to już była faza I i biegać tak jeszcze 3 tygodnie. W przyszłym tygodniu dodaj już jakieś przebieżki. A co będziesz robił w następnych fazach? :>
- MackoMedyk
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 58,16
Mam siostrę w Rydułtowach:-) Jak ją odwiedzę to może się ugadamy na trening
"Jak ktoś ma pecha, to i w d.pie palec złamie." Robert Górski.
Mój blog treningowy: viewtopic.php?f=27&t=30073
Komentarze do niego: viewtopic.php?f=28&t=30084
-
- Zaprawiony W Bojach
Sobie to na kartce rozpisałem według Danielsowskiej tabelki:maksio97 pisze:Jak wolisz. Możesz np. przyjąć, że zeszły tydzień to już była faza I i biegać tak jeszcze 3 tygodnie. W przyszłym tygodniu dodaj już jakieś przebieżki. A co będziesz robił w następnych fazach? :>
I Faza 1-3
-Budowa Kondycji
II Faza 4-8
-Sp.1 - R
-Sp.2 - P
III Faza 9-13
-Sp.1 - I
-Sp.2 - R
-Sp.3 - BD
IV Faza 14-16
-Sp.1 - P
-Sp.2 - R/I
I tak to sobie w sumie wszystko ułożyłem, trochę nie wiem czy Biegi Długie(BD) nie przerzucić do II Fazy, ale kieruje się tym co ma Daniels w tabelkach, chociaż nie wiem czy nie zrezygnować z BD. I tak samo, jestem ciekaw III Fazy i interwałów bo w sumie jeszcze nigdy nie robiłem takich porządnych.. więc zobaczymy jak to wyjdzie i przeniesie się na wyniki
Nie może, lecz na pewno, nie można takiej okazji zmarnować hehe.. ;d więc czekam, na twoje przybycie do RydułtówMackoMedyk pisze:Mam siostrę w Rydułtowach:-) Jak ją odwiedzę to może się ugadamy na trening
- MackoMedyk
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 58,16
Dość fajnie to ująłeśWyszło dość nieźle, bo się biegło dość dobrze. Udało się biec dość równo
A co do kotów to cwane bestie Ale dobrze,że psy nas omijają ( odpukać)
"Jak ktoś ma pecha, to i w d.pie palec złamie." Robert Górski.
-
- Zaprawiony W Bojach
Biegi długie powinieneś robić cały czas - wg Danielsa 25-30% tygodniowego dystansu. W fazie III Daniels sugeruje go jako trening specjalistyczny, czyli o wyższym priorytecie, być może dłuższy. Ile razy w tygodniu zamierzasz trenować? 4? 5? U mnie przy pięciu treningach tygodniowo zaplanowałem sobie na każdy tydzień poza I fazą jeden bieg długi, dwa biegi spokojne i dwa treningi specjalistyczne.danio25 pisze:Sobie to na kartce rozpisałem według Danielsowskiej tabelki:
I Faza 1-3
-Budowa Kondycji
II Faza 4-8
-Sp.1 - R
-Sp.2 - P
III Faza 9-13
-Sp.1 - I
-Sp.2 - R
-Sp.3 - BD
IV Faza 14-16
-Sp.1 - P
-Sp.2 - R/I
I tak to sobie w sumie wszystko ułożyłem, trochę nie wiem czy Biegi Długie(BD) nie przerzucić do II Fazy, ale kieruje się tym co ma Daniels w tabelkach, chociaż nie wiem czy nie zrezygnować z BD. I tak samo, jestem ciekaw III Fazy i interwałów bo w sumie jeszcze nigdy nie robiłem takich porządnych.. więc zobaczymy jak to wyjdzie i przeniesie się na wyniki
To tyle na teraz... sorki za opóźnienie :>
Sądzę, że przy treningu do 5-10 km nie potrzebujesz wybiegań dłuższych niż te 15 km. Ale to tylko moje zdanie
No i czekam na ten sprawdzian na 1000 m - jestem ciekaw wyniku
-
- Zaprawiony W Bojach
MackoMedyk pisze:Dość fajnie to ująłeśWyszło dość nieźle, bo się biegło dość dobrze. Udało się biec dość równo
A co do kotów to cwane bestie Ale dobrze,że psy nas omijają ( odpukać)
Mój styl wypowiadania się jest karygodny ;d co do psów, już jakiś czas mnie ignorują, te duże i te małe. Nie wiem czy miałeś taki przypadek, ale czy spotkałeś świnie wylegującą się na drodze? ;d
@Maks
Kierowałem się tabelką z książki 4.1 i tam tylko Daniels, zasugerował BD jako biegi w III Fazie, ale i w sumie dla mnie i tak nie będzie problem, bo mam zamiar robić 4 treningi, później się zobaczy, czyli liczę już te 40km tygodniowo, więc 10-11km BD, w sumie czasem i tak może wyjść dłużej.
Teraz klasa maturalna, dojeżdżać do szkoły i jeszcze siłownia, więc wątpię czy uda mi się trenować te 5 razy, chyba że się przestawię na bieganie rankiem, bo innego wyjścia nie widzę.
Zapomniałem całkowicie o tym przy układaniu planu, że w niedzielę idę na lekki zabieg do szpitala, a tam już raptem będę z 3 dni, a po zabiegu pewnie od razu nie będę mógł biegać, więc tydzień mi odpadnie, oby tylko tydzień!