Buty do chodzenia na co dzień (lekkie, amortyzowane)

Awatar użytkownika
dziabong
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam serdecznie,
Pozwolę sobie wyskoczyć z dość nietypowym tematem. Mianowicie szukam wygodnych butów do chodzenia.
Biegać mam w czym, jednak już moja 'codzienna' para ma zdecydowanie dość.

Wybór nie jest prosty, bo sobie wymyśliłem, że buty mają być lekkie, amortyzowane, a jednak w miarę obudowane, coby dało się w nich chodzić w deszczową pogodę.
Doradziłby ktoś coś? :)
Cenowo bez szaleństw. Maksymalnie 400zł

Jedyne co znalazłem w miarę pasujące do opisu to Nike Air Toukol III, 285g dla rozm 43 i niby ten system 'air', ale nie wiem ile w tym prawdy.
PKO
Awatar użytkownika
TrzymamTempo
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 42:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Posiadam Nike Air Dictate.
Zimy w nich nie przechodzisz ale wiosnę, lato i może kawałek jesieni owszem.
Bardzo lekkie i wygodne.
Możesz poszukać innych kolorystycznie modeli.

http://neosport.pl/product-pol-15272-Bu ... 8-102.html
http://www.run4fun.pl/air-dictate-p-2312.html
Awatar użytkownika
dziabong
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Podane przez Ciebie buty wyglądają całkiem nieźle, ale nie są kryte. W tym sensie, że oddychająca siateczka to mnie raczej przed deszczem nie uchroni.

Żeby rozwiać wątpliwości - interesują mnie buty typowo letnie.

Byłby ktoś tak miły i polecił jakiś konkretny model? :)
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dziabong pisze:Podane przez Ciebie buty wyglądają całkiem nieźle, ale nie są kryte. W tym sensie, że oddychająca siateczka to mnie raczej przed deszczem nie uchroni.
to kup sobie coś z shieldem albo gore np.:
http://www.sklepbiegacza.pl/produkt/nik ... 9_shield_1
http://www.sklepbiegacza.pl/produkt/nike_anodyne_ds_1
Go Hard Or Go Home
gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

z własnego doświadczenia mogę polecić asicsy do nordic-walking; modele mają rozmaite, najlepiej obejrzeć i poprzymierzać;
pzdr
gl
KRZYSIEKBIEGA
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31.16
Życiówka w maratonie: 2:23;47

Nieprzeczytany post

WojtekM pisze:
dziabong pisze:Podane przez Ciebie buty wyglądają całkiem nieźle, ale nie są kryte. W tym sensie, że oddychająca siateczka to mnie raczej przed deszczem nie uchroni.
to kup sobie coś z shieldem albo gore np.:
http://www.sklepbiegacza.pl/produkt/nik ... 9_shield_1
http://www.sklepbiegacza.pl/produkt/nike_anodyne_ds_1
Proponowane modele butów można kupić jeszcze taniej, tak na szybkiego w pierwszym linku
Nike Pegasus+ 29 Shield ma też sklepbiegowy.com wprawdzie w tej samej cenie, ale za to przesyłka gratis-zatem zaoszczędzamy 14pln. Znacznie większa różnica jest w drugim linku
Buty Nike Anodyne DS Shield , sklepbiegacza ma je za 279PLN plus 14PLN koszt przesyłki, natomiast sklepbiegowy.com ma je za 179pln i przesyłka jeszcze gratis

http://sklepbiegowy.com/?md=products&id ... -ds-shield

Może warto zrobić ranking sklepów gdzie jest najtaniej?
Żyje po to, by biegać
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

KRZYSIEKBIEGA pisze: Buty Nike Anodyne DS Shield , sklepbiegacza ma je za 279PLN plus 14PLN koszt przesyłki, natomiast sklepbiegowy.com ma je za 179pln i przesyłka jeszcze gratis
http://sklepbiegowy.com/?md=products&id ... -ds-shield
Może warto zrobić ranking sklepów gdzie jest najtaniej?
ja nie szukałem najtańszych, tylko dałem przykład - z dużym wyborem rozmiarów.
myślę, że wymagania spełni większość butów biegowych Nike z shieldem lub z gore innych producentów.

btw - dałeś link do damskich
Go Hard Or Go Home
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Do czego ci potrzebna amortyzacja w butach do chodzenia na co dzień? Na co dzień najlepiej chodzić w elastycznych butach na cienkiej podeszwie. Wtedy wzmocnisz mięśnie stóp i polepszysz propriocepcję.

Najczęściej chodzę w Newfeel bez wkładek. Ich wadą jest to, że mają śliską podeszwę i trzeba uważać na gładkich podłogach. Można się jednak przyzwyczaić.
Chętnie bym chodził w takich, gdyby tylko tak nie śmierdziały i trochę lepiej wyglądały.
Jeśli zaś chodzi o wygląd, wygodę i anatomiczne dopasowanie, to warte uwagi są buty Lems
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze: Jeśli zaś chodzi o wygląd, wygodę i anatomiczne dopasowanie, to warte uwagi są buty Lems
Lems Primal nie są wodoszczelne, wiatroszczelne też nie. Ale poza tym to bardzo wygodne buty. Raczej nie na zimę - lepszy pewnie byłby model Boulder na śnieg i pluchę.

Amortyzację to one też mają, choć jest ona równa dla pięty i reszty stopy, bo podeszwa zrobiona jest z "aerogumy", przez co pełni funkcje amortyzatora.
Awatar użytkownika
dziabong
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję za zainteresowanie tematem.
Szczególnie WojtekM - te Pegasusy Shield nie dość, że na pewno mają cechy wymienione w pierwszym poście to i BARDZO mi się podobają wizualnie :)
Kangoor5 pisze:Do czego ci potrzebna amortyzacja w butach do chodzenia na co dzień? Na co dzień najlepiej chodzić w elastycznych butach na cienkiej podeszwie. Wtedy wzmocnisz mięśnie stóp i polepszysz propriocepcję.
Amortyzowane są po prostu wygodne.
Biegam czysto rekreacyjnie od 8 miesięcy. Jedyne branżowe eventy, na których bywam to Test Coopera, a 'priopercepcję' musiałem wygoglać :hej: Rozważając sprawę w tym świetle rozumiesz, że nie mam parcia na cienkie, elastyczne podeszwy.
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dziabong pisze: Amortyzowane są po prostu wygodne.
Biegam czysto rekreacyjnie od 8 miesięcy. Jedyne branżowe eventy, na których bywam to Test Coopera, a 'priopercepcję' musiałem wygoglać :hej: Rozważając sprawę w tym świetle rozumiesz, że nie mam parcia na cienkie, elastyczne podeszwy.
Funkcjonowanie w odpowiednich butach to po prostu jeden z istotnych, choć niedocenianych, elementów tzw. zdrowego trybu/stylu życia. Każdy oczywiście sam decyduje czy i na ile zechce ten styl uprawiać, jakie (jeśli jakiekolwiek) widzi korzyści zdrowotne w krótszym i dalszym horyzoncie czasowym, czy rzeczone korzyści przeważają na szali koszt i fatygę itd.
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dziabong pisze:te Pegasusy Shield nie dość, że na pewno mają cechy wymienione w pierwszym poście to i BARDZO mi się podobają wizualnie :)
tylko uważaj, bo praktycznie każdy but Nike z shieldem ma też wersję bez shielda - żebyś sobie właściwe wybrał.
albo oblukaj sobie jeszcze jakieś Asicsy z gorertexem.

nie ma róży bez kolców, czy też dymu bez ognia - buty z membraną, czy też warstwą impregnowaną będą mniej przyjemne w ciepłe dni.
Go Hard Or Go Home
gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze:Do czego ci potrzebna amortyzacja w butach do chodzenia na co dzień? Na co dzień najlepiej chodzić w elastycznych butach na cienkiej podeszwie. Wtedy wzmocnisz mięśnie stóp i polepszysz propriocepcję.

Najczęściej chodzę w Newfeel bez wkładek. Ich wadą jest to, że mają śliską podeszwę i trzeba uważać na gładkich podłogach. Można się jednak przyzwyczaić.
jak ktoś lubi takie klimaty, to za 9,99zł można aktualnie w Decathlonie kupić pantofelki gimnastyczne - przy nich niufil (nawet bez wkładek) - to nieomal żelazka/ortopedy;)
choć takie pantofelki gimnastyczne mam, to do "chodzenia na co dzień" jednak zwykle używam czegoś innego;)
pzdr
gl
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ