Komentarz do artykułu Karolina Jarzyńska spełniła swoje marzenia

czyli o rywalizacji na najwyższym poziomie, zarówno na szosie jak i w gó®ach
Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PKO
Awatar użytkownika
BartoszW
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 35.59 w wieku 16lat
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Tam tj. w Etiopii, Kenii, Japonii itd biega wielokrotnie więcej ludzi niż w Polsce. Nie tylko biegają - ale trenują. Co tu dużo mówić, mają z czego wybierać. Prawdę mówiąc nie rozumiem czemu nie udało jej się utrzymać predyspozycji z Czerwca. I dlaczego uważa że ten bieg przeszkodził. Przecież po to się trenuje aby na mistrzostwach świata/Europy/Igrzyskach biegać.
Lewandowski cały rok biega na tym samym poziomie.
Jak na faceta z 4-cyfrowym IQ coś musiało jednak ujść mojej uwadze - to rzadko się zdarzało. Mogłem odcisnąć piętno na losach świata a odcisnę się na chodniku.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Po pierwsze Marcin Lewandowski nie cały rok biega na tym samym poziomie bo sezon na bieżni trwa kilka miesięcy i Marcin bardzo uważnie planuje swoje starty.

Po drugie - utrzymanie wysokiej dyspozycji przez wiele miesięcy nie jest łatwe - stara treningowa zasada: bodziec-regeneracja - obowiązuje nie tylko w skali mikro ale i makro.
Dla biegacza amatora rozróżnienie tego w skali makro może być abstrakcyjne bo on jest zazwyczaj bardzo daleko od ciężkiego treningu ale dla Karoliny to jest odczuwalne i nie ma się co dziwić.
Awatar użytkownika
mariuszbugajniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37.29
Życiówka w maratonie: 2.59.02

Nieprzeczytany post

ale ta Japonka ile czasu prowadziła, a jakie nóżki krzywe miała w X :hej:
10km - 37.08 / 21km - 1.23.18 / 42km - 2.59

KOMENTARZE
Ma_tika
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mariuszbugajniak pisze:ale ta Japonka ile czasu prowadziła, a jakie nóżki krzywe miała w X :hej:
Przede wszystkim jak ona brzydko biegła!! Śmieszna technika. Ale skuteczna, nie zaprzeczam.
Obrazek
Awatar użytkownika
BartoszW
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Nie jestem kompletnym biegaczem amatorem i nie sądzę aby okres regeneracyjny oznaczał spadek wyników. No chyba że przestaje się całkiem trenować np na okres miesiąca. Niektórzy tak robią co uważam za błąd. Po prostu wydaje mi się że powinno się obniżyć siłę bodźców treningowych tak aby były tylko podtrzymującymi.

Nie mniej jednak nie można było liczyć na to że z nimi powalczy. Zawodniczki biegały lepiej o minute od jej rekordu życiowego. Fajnie że ktoś nasz naród w ogóle reprezentuje w tej konkurencji bo w sumie po Karolinie Jarzyńskiej jest przepaść.
Jak na faceta z 4-cyfrowym IQ coś musiało jednak ujść mojej uwadze - to rzadko się zdarzało. Mogłem odcisnąć piętno na losach świata a odcisnę się na chodniku.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

BartoszW pisze:Nie jestem kompletnym biegaczem amatorem i nie sądzę aby okres regeneracyjny oznaczał spadek wyników. No chyba że przestaje się całkiem trenować np na okres miesiąca. Niektórzy tak robią co uważam za błąd. Po prostu wydaje mi się że powinno się obniżyć siłę bodźców treningowych tak aby były tylko podtrzymującymi.
Kenijczycy robią czasami przerwę od biegania na 3 miesiące.
Awatar użytkownika
BartoszW
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Trochę długa ta przerwa.

Jakiś czas temu przez skręconą kostce miałem miesiąc przerwy. Być może to i dobrze. To co spadło dosyć szybko wróciło... ale 3 miesiące?

Fakt że przez mocny trening obrywa ośrodkowy układ nerwowy i jednak potrzebuje on regeneracji aby mógł odbierać i przyswajać kolejne bodźce. Czasem być może wystarczy zmiana bodźców, aby nie biegać ciągle tego samego. Takie przerwy mają chyba już bardzo doświadczeni zawodnicy.
Awatar użytkownika
TrzymamTempo
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 42:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Może sam start nie wyszedł najlepiej.
Stać p.Karolinę na więcej ale miała ciężki rok i pokazała w nim na co ją stać a start w MŚ to dodatek, który chyba nie był w planach.
Mimo wszystko myślę, że udział i przebywanie z najlepszymi zaprocentuje.
Nieczęsto ma się okazję biegać za Dibabą.
P.Karolina jeszcze nas zaskoczy w kolejnym sezonie startowym !
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

Czy moze ktos ma linka do tego biegu Karroliny ?
To co na mnie wywarlo duze wrazenie, to nietypowy styl biegu
-trzeba to sprawdzic.
Jednak Karolina pozostanie dla mnie "czarnym koniem "-
ciagle obstawialbym za szybkim maratonem w Berlinie to jeszcze 2 msce.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ