Buty z LIDLa

Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tak, jak buty ważą 200g to dodatkowe 40 to jest 1/5...
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
PKO
Awatar użytkownika
wiktor ia
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 1:01:21
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Zdjęcia umieściłam tylko w celu żeby jak dla kogoś to ważne to może skorzysta.
Dla mnie te różowe robią wrażenie lekkich i to mi wystarcza :taktak:
Mam na zbyciu dwa kody orange25, które nie przydadzą mi się już - sprzedam za 22zł/szt - pewnie i bez kantów, zafoliowane zdrapki, w okolicy BB można osobiście odebrać.
=================================================
Obrazek
gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze: niby-Merrelle ciężkie, sztywne, twarde, sztywny zapiętek, wąskie w śródstopiu. nie warto.
nie inaczej - kto się na nie szykował, to się zawiódł;
dużo lepsze wrażenie robią te niby najkifri;

a co do któregoś z poprzednich postów - towar nieużywany można zwrócić do tygodnia - za kasami wisi stosowny regulamin, wyłączenia nie obejmują naszej tematyki;
pzdr
gl
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

problem z tymi njakifi może być taki, że ta pianka wygląda na szybkoubijająca się a nacięcia podeszwy są symboliczne. no i sztywny zapiętek...

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Karlito pisze:O co chodzi z tym ważeniem butów? Czy wam, amatorom, te 30-40 gram robi różnicę? Czasami w sznurowadła wplatam klucz/klucze, które zapewne tyle ważą i jako amator nie czuję żadnej różnicy.
Powiedzmy, że ktoś jest amatorem, który potrafi już przebiec ciągiem godzinę. Stara się biegać z zalecaną szybką kadencją 180 kroków na minutę. W tej sytuacji te 40 gram przekłada się na 432 dodatkowe kilogramy do podniesienia w trakcie treningu (180 kroków x 60 minut x 40 gram = 432 000 gram) - 216 kilo na każdą nogę (albo niesymetrycznie na jedną, jeśli gramy biorą się z kluczy dowiązanych do 1 buta ;)). Każdy musi sam zdecydować czy to dużo czy mało. Przy pojedynczym kroku tego zapewne nie czuć jako ewidentne zwiększenie ciężaru przy stopie czy silniejsza praca mięśni; czasem może ma się wrażenie, że biegnie się trochę "żmudnie" czy "muląco" - zwłaszcza jak do ciężaru dojdzie sztywność buta, za duża amortyzacja (w bucie, przy miękkim podłożu) itd. Praw fizyki jednak się nie oszuka i nawet mały wydatek energetyczny przy prawie 11 tysiącach kroków (180x60=10800) może dać o sobie znać jako większe znużenie. Oczywiście ktoś może z zamysłem sobie taki - albo i większy - ciężar dodawać, robiąc z tego planowany element treningu.
Karlito
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:14
Życiówka w maratonie: 3:28:34

Nieprzeczytany post

OK, brzmi to w porządku, wychodzi 432kg wg tego rodzaju wzoru, co może przestraszyć. Tylko co to zmienia w przypadku treningu? Zastosujmy ten wzór do np. włosów. Kobieta, która ma włosy na tyle długie, żeby zrobić warkocz, ma na głowie jakieś min. 100 gram dodatkowego ciężaru, więc przy godzinnym biegu i kadencji kroków 180 wyjdzie ponad tona (180x60x100)!!! Dodajmy zaległe śniadanie, koszulkę, grubsze skarpetki i wyjdzie kilkanaście ton. Ja zawsze noszę łańcuszek, który waży więcej niż różnica wagi butów, więc to kolejna tona. Błagam, nie popadajmy w paranoję! Często przy 2,5 godzinnym treningu biegam z butelką izotonika w ręce o pojemności 0,75l i nie jest źle.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mnie też nie przekonują wyliczenia hassy'ego natomiast czuję to co mam na nodze. tego rodzaju but powinien ważyć ok. 200g i tyle.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No jasne to wszystko o włosach i zalegających wczorajszych potrawach (ooo, to ostatnie to potrafi dociążyć kluczową ponoć miednicę ;)). Dlatego napisałem, że każdy niech sobie sam decyduje, czy te 432 dodatkowych kilo rozłożone na małe gramy przy każdym kroku to dużo czy mało. Gdzieś dla każdego leży jego osobista granica umiaru i paranoi, no bo chociaż fajnie się pewnie i lekko biegnie jak się odchudzi z paru kilo, ale niekoniecznie trzeba golić na łyso i ucinać końcówki sznurówek :) Ale - nie bawiąc w wyliczenia i ułomne opisy - po prostu jakoś tam się czuje inaczej w ciężkich butach, w lekkich butach... i bez butów.
Karlito
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:14
Życiówka w maratonie: 3:28:34

Nieprzeczytany post

OK, rozumiem, że niektórzy to czują, jednak ja do tej grupy nie zaliczam się. Tylko czy wszyscy to czują, czy to efekt wiedzy, że ma się lżejszy but na nodze. Może niech redakcja zrobi test, da uczestnikom kilka par butów i niech uczestnik stwierdzi, który but jest lżejszy nie znając jego wagi. Ciekaw jestem wyników.
TomoM
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Od pewnego punktu (stoparedziesiąt_do_dwustu gramów, tak myślę) to już bardziej placebo ale jeśli pomaga głowie wycisnąć więcej z mięśni to dlaczego nie...?

Za to miedzy tradycyjnym klockiem a dwustugramowcem różnicę wyczuje nawet zupełny lamer.

T.
5_monika
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

kupiłam dziś 12.08 buty w Lidlu do biegania, naprzymierzałam się z wkładką żelową i bez, tych z aktualnej promocji, niebieskie mi nie pasowały, czarno-różowe już lepsze i wzięłam, ale wychodząc z działu jedna pani przymierzała z kosza męskiego (w innym miejscu), znów przymierzyłam, olśniło mnie -te leżały super, tak jak lubię. Okazało się, że to są z poprzedniej gazetki (z lipca) - damskie niebiesko-białe z zielonymi sznurówkami, czekam na wieczór żeby się przebiec.
Widziałam też spódniczki czarne do biegania z wszytymi spodenkami-one też są z poprzedniego katalogu.
Awatar użytkownika
wiktor ia
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Czarno-różowe dziś wylądowały w pralce na 40st czas ok 1:15 wirowanie 800 obrotów.
Po praniu nic się nie stało, klej trzyma - zobaczę jak dalsze użytkowanie będzie przebiegało.

Musiałam wyprać, bo wzięłam na rowerowanie i burza mnie zaskoczyła więc i tak były całe przemoczone i dodatkowo ufajdolone.

Podeszwa z pianki, która raczej nie wygląda na trwałą więc nie wiem czy do biegania dla grubasa te buty będą dobre - na rower jak najbardziej,
tylko muszę sobie je podrasować taśmą odblaskową co by widoczność zwiększyć :hahaha:

edit:

Wbrew temu co wyżej pisałam, jednak biegam w nich - na razie w sumie 14km i co dla mnie najważniejsze, to są to moje pierwsze buty sportowe które nie obdarły mi pięt. Zobaczę jak będzie jeszcze wyglądała sprawa wycierania się zapiętków, bo to też moja specjalność. Zazwyczaj już po miesiącu muszę doklejać specjalne łatki w tych miejscach.
Mam na zbyciu dwa kody orange25, które nie przydadzą mi się już - sprzedam za 22zł/szt - pewnie i bez kantów, zafoliowane zdrapki, w okolicy BB można osobiście odebrać.
Obrazek
Awatar użytkownika
wiktor ia
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/SID-457 ... _45675.htm
buty zaś :lalala:
Obrazek
Awatar użytkownika
maciejaszek
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 1:03

Nieprzeczytany post

Witam,
Będą znów buty w Lidlu, tym razem na trudne warunki, podobno z membraną, więc wodoszczelne. Obecnie mam buty Nike Dart. w których biegałem wiosnę i lato. I nie wiem czy jesienią i zimą kontynuować w nich biegi czy zaopatrzyć w takie buty? Dopiero pierwszy "wodny" sezon przede mną, więc nie wiem czy oszczędzać swoje letnie buty czy nadal w nich śmigać :) Ktoś coś wie na temat tych lidlowych?
papryczqa
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Też jestem ciekawa czy warto kupować :) Może ktoś się może wypowiedzieć na ich temat?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ