Biegam od miesiąca, chciałbym pobiec 31.08.13 na 10km

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Antaro
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 44min
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Masz racje. Nie wziąłem pod uwage ze za bieganie biora sie rózne osoby, jak np z nadwaga, w róznym wieku i z róznymi predyspozycjami. Jesli rzeczywiscie sie nie uprawialo zadnych sportów i ma sie kilkanascie/kilkadziesiat kilogramów za duzo to przede wszystkim nie zaczynałbym wchodzenia w aktywny tryb zycia od biegania. Chwila nie uwagi i kontuzja jak znalazł. Jesli nie przez np nierównosci terenu to przez niewycwiczone miesnie i nadwage. Podsumowujac, wedlug mnie dobra opcja na start jest basen a nie bieganie.
Ja miałem 2 miesiace przerwy od wszelakiej aktywnosci fizycznej. 1 rok silowni, 2 miesiace przerwy, i na czysto start z bieganiem. Najpierw było 2km...potem z kazdym treningiem na przkór waszym radom żeby nie nie zwiekszac dystansów z treningu na trening o "kilometry" szybko doszedlem do 35 :)
Tak wiec sprostowuje swoja wczesniejsza wypowiedz. 2 miesiace zeby dojsc od podstaw do 10km to moze byc nie lada wyczyn jak i błahostka. Wszystko kwestia tężyzny fizycznej i zdrowia.
PKO
Barthus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Nie odzywałem się jakiś czas, ale wreszcie udało się. Trzymam jednakowe tempo w całym biegu (przynajmniej na 5 km ) ;]
Właśnie wróciłem z treningu, a oto czasy poszczególnych kilometrów:
km tempo łączny czas
1. 4:59 5:14
2. 4:57 10:02
3. 4:55 15:00
4. 4:57 20:32
5. 4:56 24:48

Mam za sobą również dwa biegi treningowe na 10 km ( 56:42 i 52:30). Biegam od początku lipca, a wybiegane mam lekko ponad 120 km.
Myślicie, że za szybko na interwały?
Chciałbym jakoś się wzmocnić, coś zmienić w treningach, by teraz czasy poprawiać na ostatnich metrach, a na 10 km zejść poniżej 50 minut, ale boje się, że mam za mało wybiegane, żeby wzmocnić siłę biegu.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ